Автопат 24 (Грција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Автопат A24 shield

Автопат A24
А24 со црвено
Делница на А24 кај Нова Каликратија
Информации за правецот
Дел од Е79
Должина:72 км
Поважни клучки
Северен крај:Лембет — клучка
 Autokinetodromos A2 number.svg
Јужен крај:Нова Мудања
Местоположба
Области:Солунско, Халкидик
Поважни градови:Солун
Патна мрежа
Автопатишта во Грција

Автопат 24 или А24 (грчки: Αυτοκινητόδρομος 24) — автопат во Егејска Македонија, Грција. Го поврзува големиот автопат А2 („Егнатија“), кој минува низ северните предградија на Солун, со Нова Мудања на полуостровот Халкидик на југ, преку самиот град Солун. Во потегот меѓу Лембет и клучката во Каламарија, A24 сочинува дел од Внатрешната солунска обиколница. Целиот автопат има вкупна должина од 72 км.

Населени места[уреди | уреди извор]

Ова се сите населени места со свои излези на автопатот, наведени по возен редослед од север кон југ:[1]

Денешните изменети (погрчени) имиња стојат во загради.[2]
Округ Излез Населено место Одредишта Белешки/Совпаѓања
Солун
(Тесалоники)
23-K4 Лембет (Евкарпија) — клучка Autokinetodromos A2 number.svg северен крај на A24
K5 Лембет (Евкарпија) GR-EO-11.svg
(прод. Внатр. обикол.)
почеток на совпаѓање со Внатр. солунска обиколница
K6 Кара Усеин (Полихини) ¦
K7 Кастра ¦
K7A Свети Павле (Агиос Павлос) ¦
K8 Триандрија ¦
K9 Горна Тумба (Ано Тумба) ¦
K10 Капуџилар (Пилеја) / Малакопи ¦
K11 Капуџилар/Арсакли (Пилеја/Панорама) ¦
K12 Каламарија — клучка Autokinetodromos Aempty number.svg
(прод. Внатр. обикол.)
крај на совпаѓање со Внатр. солунска обиколница
Фојник (Фојникас)/Американско земјоделско училиште
Фојник (Фојникас)
Седеш (Терми) GR-EO-16.svg
Аеродром Солун GR-EO-67.svg
Загрџа (Тагарадес)
Караџонахли (Кардија)
Адали (Като Схлолари)
Месимер (Месимери)
Халкидик
(Халкидики)
Нова Каликратија (Неја Каликратија)
Созополи
Софулар (Неја Триглија)
Флогита
Портарија
Нова Мудања — Север
Нова Мудања — Исток јужен крај на A24

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Автопатишта — Списоци на излези, посет. 4 септември 2012 г (англиски)
  2. Напомена: Местата се наведени според нивните традиционални историски имиња во македонскиот јазик, а до нив во загради се дадени и денешните изменети (погрчени) имиња од практични причини, бидејќи како такви стојат на патните ознаки и карти. Исклучок од ова се поретките места кои не се разликуваат по име, новосоздадени доселенички населби, или пак управните единици кои не се наречени по постоечко традиционално населено место. Изворните имиња да ги пребарувате тука.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]