Централна Грција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Coat of arms of Greece.svg
Централна Грција
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Областа Централна Грција во Грција
 
Главен град Ламија
Окрузи Беотија
Евбеја
Евританија
Фокис
Фтиотис
Население 614.614 (2005)
Површина 15.549 км²
Густина 40 жит/км²
Податоци...
Портал www.stereaellada.gr

Централна Грција или Средна Грција (грчки: Στερεά Ελλάδα) — една од тринаесетте периферии на Грција. Таа е поделена на префектурите Евбеја, Евританија, Фокис, Фтиотис и Беотија. Централна Грција е централниот регион на Грција, на север од Атика и Пелопонез и на исток од Западна Грција и на југ од Тесалија и Епир. Регионот е еден од најпланинските во Грција. Климата на Централна Грција е умерена вдолж брегот и сува во внатрешноста.

Градови во секоја префектура: (Префектурите се со задебелени букви)

Евбеја: (грчки: Εύβοια)

 • Халкида (главен град)
 • Агиос Лукас
 • Еретрија
 • Алеври
 • Лимни
 • Истиеја
 • Псакна

Евританија: (грчки: Ευρυτανία)

 • Крпеница, грч. Карпениси (главен град)
 • Мегало Хорио
 • Микро Хорио
 • Агиос Николаос
 • Аграфа
 • Просос

Фокида: (грчки: Φωκίδα)

 • Амфиса (главен град)
 • Полидрасо
 • Десфина
 • Евпаљо
 • Калоскопи

Фтиотида: (грчки: Φθιώτιδα)

 • Ламија (главен град)
 • Камена Вурла
 • Ипари
 • Малесина
 • Мартинос
 • Сперхијада
 • Мармара
 • Аталанди
 • Стилида

Беотија: (грчки: Βοιωτία)

 • Ливадија (главен град)
 • Теба
 • Асопија
 • Пили
 • Еликонас
 • Паралиа Авлидос (поранешно Драмеси)
 • Агиос Томас