Список на спирални галаксии

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е нецелосен список на спирални галаксии, кои се галаксии characterized by a central испакнатина на стари ѕвезди од Население II опружени со вртечки диск од помлади ѕвезди од Население I. Спиралната галаксија ги одржува своите спирални краци благодарение на опошаното во теоријата за густинските бранови.

Спирални галаксии[уреди | уреди извор]

Ознака Слика Класификација Соѕвездие Привидна величина
Комета CometGalaxy.jpg S Вајар
ESO 97-G13, Шестар Circinus.galaxy.750pix.jpg S Шестар 11
ESO 269-57 Galaxy.ap19.2003.750pix.jpg SB(r)a Кентаур 12.49[1]
ESO 510-G13 Warped galaxy.jpg Sa: pec sp Водна Змија 13.4
IC 342 SAB(rs)cd Жирафа 9.1
IC 442 S Жирафа 13.8
IC 1296 SBbc Лира 14.8
ISOHDFS 27 ISOHDFS 27.jpg S
IC 2163 NGC2207+IC2163.jpg SB(rs)c pec Големо Куче 11.6
IC 4970 NGC 6872 and IC 4970 by ESO VLT.jpg SA0- pec Паун 12.7
LEDA 100170, Двингело 1 SB(s)cd Касиопеја 8.3
M31, Андромеда M31bobo.jpg SA(s)b Андромеда 4.36
M33, Триаголник M33.jpg SA(s)cd Триаголник 6.3
M51a, Вител Messier51 sRGB.jpg SA(s)bc pec Ловечки Кучиња 9.0
M58 M58 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SAB(rs)b Девица 10.5
M61 SAB(rs)bc Девица 10.2
M63, Сончоглед M63.jpg SA(rs)bc Ловечки Кучиња 9.3
M64, Црно Око Blackeyegalaxy.jpg (R)SA(rs)ab Береникина Коса 9.4
M65 Messier object 065.jpg SAB(rs)a Лав 10.3
M66 Sig05-016.jpg SAB(s)b Лав 9.7
M74 SA(s)c Риби 9.95
M77 (R)SA(rs)b Кит 9.6
M81 SA(s)ab Голема Мечка 7.9
M83 Messier object 083.jpg SAB(s)c Водна Змија 8.2
M88 SA(rs)b Береникина Коса 10.4
M90 Messier object 090.jpg SAB(rs)ab Девица 10.3
M91 Messier91.jpg SBb(rs) Береникина Коса 11.0
M94 Messier object 094.jpg SA(r)ab Ловечки Кучиња 9.0
M95 Messier95 spitzer.jpg SB(r)b Лав 11.4
M96 SAB(rs)ab Лав 10.1
M98 M98.jpg SAB(s)ab Береникина Коса 11
M99, Вртимушка во Коса M99atlas.jpg SA(s)c Береникина Коса 10.4
M100 Spiral Galaxy M100.jpg SAB(s)bc Береникина Коса 10.1
M101, Вртимушка M101 hires STScI-PRC2006-10a.jpg SAB(rs)cd Голема Мечка 8.3
M104, Сомбреро M104 ngc4594 sombrero galaxy hi-res.jpg SA(s)a Девица 9.0
M106 Messier 106-1.jpg SAB(s)bc Ловечки Кучиња 9.1
M108 M108.jpg SB(s)cd Голема Мечка 10.7
M109 Messier object 109.jpg SB(rs)bc Голема Мечка 10.6
Мафеи 2 Maf2atlas.jpg SAB(rs)bc Касиопеја 16.0
Млечен Пат Milkyway pan.jpg SBa
NGC 1 SA(s)b Пегаз 13.65
NGC 2 Sab Пегаз +15.0
NGC 17 Hubble Interacting Galaxy NGC 17 (2008-04-24).jpg Sc Кит 15.3
NGC 47 SB(rs)bc Кит 13.5
NGC 247 GALEX-NGC247.jpg SAB(s)d Кит 9.9
NGC 253, Вајар Ngc253 2mass barred spiral.jpg SAB(s)c Вајар 8.0
NGC 300 Composite Image of NGC 300.jpg SA(s)d Вајар 9.0
NGC 514 NGC 0514 I FUV g2006.jpg SAB(rs)c Риби 12.2
NGC 625 NGC 625 GALEX.jpg SB(s)m Феникс 11.7
NGC 772 NGC772 SN2003hl SN2003iq 6223 Dahl.jpg SA(s)b Јарец 11.1
NGC 891 NGC891.jpg SA(s)b Андромеда 10.8
NGC 1032 S0/a Кит 12.6
NGC 1042 SAB(rs)cd Кит 14.0
NGC 1055 NGC 1055 I FUV g2006.jpg SBb:II-III: spindle Кит 11.6
NGC 1087 SAB(rs)c Кит 12.2
NGC 1090 SB(rs)bc Кит[2] 12.5
NGC 1097 Coiled Galaxy.jpg R'_1:)SB(r'l)bSy1 Печка 10.2
NGC 1232 NGC891.jpg SAB(rs)c Еридан 10.9
NGC 1300 Hubble2005-01-barred-spiral-galaxy-NGC1300.jpg (R')SB(s)bc Еридан 11.4
NGC 1365 PIA07901.png (R')SBb(s)b Печка 10.3
NGC 1512 NGC 1512.jpg SB(r)ab Часовник 11.1
NGC 1532 SB(s)b pec Еридан 10.7
NGC 1637 NGC 1637.jpg SAB(rs)c Еридан 11.5
NGC 2207 NGC2207+IC2163.jpg SAB(rs)bc pec Големо Куче 12.2
NGC 2403 NGC 2403HST.jpg SAB(s)cd Жирафа 8.9
NGC 2442 Ngc2442 potw.jpg SAB(s)bc pec Летечка Риба 11.2
NGC 2541 SA(s)cd Рис[3] 12.3
NGC 2683 NGC2683.jpg SA(rs)b Рис 10.6
NGC 2715 SABc Жирафа[4] 12[5]
NGC 2841 NGC2841 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SA(r)b Голема Мечка 10.1
NGC 2903 NGC 2903 GALEX.jpg SB(s)d Лав 9.7
NGC 2976 NGC2976 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SAc pec Голема Мечка 10.8
NGC 2997 NGC 2997 ESO.jpg SA(s)c Пумпа 10.1
NGC 3054 SAB(r)bc Водна Змија 12.6
NGC 3079 NGC 3079 (captured by the Hubble Space Telescope).jpg SB(s)c Голема Мечка 11.5
NGC 3109 NGC 3109 2MASS.jpg SB(s)m Водна Змија 10.4
NGC 3184 NGC3184 3.6 5.8 8.0 microns spitzer.png SA(s)b Голема Мечка 9.6
NGC 3223 Пумпа 12
NGC 3310 NGC 3310.jpg SAB(r)bc pec Голема Мечка 11.2
NGC 3314 Galactic Silhouettes.jpg SBbc/SAab Водна Змија 12.5
NGC 3370 NGC 3370 Hi.jpg SA(s)c Лав 12.3
NGC 3486 Sb Мал Лав[6] 11.0[6]
NGC 3521 SABbc Лав[6] 10[6]
NGC 3596 SAB(rs)c Лав 12.0
NGC 3628 NGC 3628 Anttler.jpg SAb pec Лав 14.0
NGC 3877 Sc Голема Мечка 12.1
NGC 3949 NGC 3949.jpg SA(s)bc Голема Мечка 11.5
NGC 3953 NGC3953.jpg SB(r)bc Голема Мечка 10.8
NGC 3982 NGC 3982 - Hubble space telescope, 2003.jpg SAB(r)b Голема Мечка 12.0
NGC 4013 NGC 4013HSTFull.jpg SAb Голема Мечка 19.2
NGC 4027 SB(s)dm Гавран 11.7
NGC 4088 SAB(rs)bc Голема Мечка 11.2
NGC 4216 Ngc4216.jpg SAB(s)b Девица 11.0
NGC 4314 NGC 4314HST1998-21-b-full.jpg SBa [7] Береникина Коса
NGC 4395 Ngc4395.jpg SA(s)m Ловечки Кучиња[6] 10.6
NGC 4414 NGC 4414 (NASA-med).jpg SA(rs)c Береникина Коса 11.0
NGC 4565 Needle Galaxy 4565.jpeg SA(s)b Береникина Коса 10.42
NGC 4618 NGC 4618 I FUV g2006.jpg SB(rs)m Ловечки Кучиња 11.2
NGC 4625 NGC 4625 I FUV g2006.jpg SAB(rs)m pec Ловечки Кучиња 13.2
NGC 4631 NGC 4631 I FUV g2006.jpg SB(s)d Ловечки Кучиња 9.8
NGC 4725 NGC 4725.jpg SAB(r)ab pec Береникина Коса 10.1
NGC 4911 NGC 4911.jpg Sb [7] Береникина Коса Unknown
NGC 4945 NGC 4945.jpg SB(s)cd Кентаур 9.3
NGC 5005 NGC5005.jpg SAB(rs)bc Ловечки Кучиња 10.6
NGC 5033 NGC5033.jpg SA(s)c Ловечки Кучиња 10.8
NGC 5068 SB(s)d Девица 10.5
NGC 5078 NGC5078.jpg SA(s)a Водна Змија 11.8
NGC 5091 Sb pec sp Кентаур 13.9
NGC 5164 SBb Голема Мечка 14.1
NGC 5257 SAB(s)b pec Девица 12.9
NGC 5258 SA(s)b pec Девица 12.9
NGC 5474 NGC 5474 I FUV g2006.jpg SA(s)cd pec Голема Мечка 11.3
NGC 5624 S Девица 14.6
NGC 5713 NGC 5713 I FUV g2006.jpg SAB(rs)bc pec Девица 12.1
NGC 5921 NGC5921.jpg SB(r)bc Змиска Глава 11.5
NGC 6744 Ngc 6744.jpg SAB(r)bc Паун 9.14
NGC 6745 NGC 6745.jpg S Лира 13.3
NGC 6872 NGC 6872 and IC 4970 by ESO VLT.jpg SAB(rs)c Паун 12.7
NGC 6946 SpiralGalaxy NGC6946.jpg SAB(rs)cd Кефеј 9.6
NGC 7217 (R)SA(r)ab Пегаз 11.0
NGC 7318 Податотека:Stephans Quintet cutout.jpg SB(s)bc pec Пегаз 14.4 / 13.9
NGC 7331 NGC 7331 zoomed.jpg SA(s)b Пегаз 10.4
NGC 7479 NGC 7479.jpg SB(s)c Пегаз 11.6
NGC 7742 Seyfert Galaxy NGC 7742.jpg SA(r)b Пегаз 12.4
NGC 7752 SAB(rs)bc Пегаз 12.8
NGC 7793 NGC 7793SpitzerFull.jpg SA(s)d Вајар 10.0
NGC 7814 NGC 7814 Hubble WikiSky.jpg SA(S)ab Пегаз 11.6
UGC 10214, Полноглавец UGC 10214HST.jpg SB(s)c pec Змеј 14.4

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. VizieR Service at Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "VizieR Detailed Page". Retrieved December 27, 2006.
  2. Normandin, George (2002). "Barred Spiral Galaxy NGC 1090". Retrieved Dec. 26, 2006
  3. Matthews, Doug & Betts, Charles (2003). "NGC 2541" Архивирано на 19 април 2014 г.. Retrieved Dec. 26 2006.
  4. Frommert, Hartmut. "NGC 2715" Архивирано на 22 февруари 2005 г.. Посетено на December 26, 2006.
  5. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "VizieR Detailed Page". Посетено на December 26, 2006.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Celestia version 1.4.1. Laurel, Chris, 2006.
  7. 7,0 7,1 SIMBAD service at Centre de Données astronomiques de Strasbourg. "SIMBAD". Посетено на April 9, 2013.

Поврзано[уреди | уреди извор]