Галактичка нишка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Замислена претстава на две кончести нишки од галаксии.

Галактички нишки — најголемите структури во вселената сочинети од ѕидови на гравитациски врзани галактички суперјата. Овие масивни образби налик на конци можат да достигнат големина од 80 мегапарсеци h−1 (160 до 260 милиони светлосни години[1]) и претставуваат граници помеѓу големи празнини.[2]

Образување[уреди | уреди извор]

Во стандардниот модел за развојот на вселената, галактичките нишки образуваат пајажински низи од темна материја, наречени галактичка пајажина или вселенска пајажина.[3] Се смета дека темната материја ја диктира структурата на вселената во најголеми размери. Темната материја гравитациски привлекува барионска материја, и е „нормалната“ материја која образува долги тенки ѕидови од галактички суперјата.

Откривање[уреди | уреди извор]

Откривањето на структури поголеми од суперјата почнало кон крајот на 1980-тите. Во 1987 г. астрономот Ричард Брент Тали од Астрономскиот институт при Хавајскиот институт го открил суперјатниот комплекс Риби-Кит. Во 1989 г. е откриен Големиот Ѕид CfA2,[4] проследен од Слоуновиот Голем Ѕид во 2003 г.[5] На 11 јануари 2013 г. истражувачите на чело со Роџер Клаус од Универзитетот на Централен Ланкашир го објавиле откритието на голема квазарска група наречена Огромна Голема Квазарска Група, неспоредливо поголема од дотогаш познатите галактички нишки.[6] Во ноември 2013 г. служејќи се со гама-распрснувања како појдовни точки, астрономите го откриле Големиот Ѕид Херкул–Северна Круна — неверојатно огромна нишка со големина од 10 милијарди светлосни години.[7][8][9]

Нишки[уреди | уреди извор]

Нишките во потесна смисла се вид на нишки со приближно сличнни големи и мали полуоски по должинската оска.

Галактички нишки
Нишка Откриена Средна оддалеченост Големина Белешки
Береникина Коса Суперјатото Береникина Коса се наоѓа во нишката Береникина Коса.[10] Сочинува дел од Големиот Ѕид CfA2.[11]
Персеј-Пегаз 1985 Поврзана со суперјатото Риби Кит, при што суперјатото Персеј-Риби е член на нишката.[12]
Голема Мечка Поврзана со Хомункулот CfA, дел од нишката образува дел од „ногата“ на Хомункулот.[13]
Рис–Голема Мечка 1999 2000 - 8000 км/с во црвенопоместен простор Поврзана со и одделна од суперјатото Рис-Голема Мечка.[13]
нишка на z=2,38 околу протојатото ClG J2143-4423 2004 z=2,38 110 Мпс Во 2004 г. е откриена нишка со должина на Големиот Ѕид. Во 2008 г. сè уште била најголемата структура понатаму од црвеното поместување 2.[14][15][16][17]
 • Ади Цитрин и Ноа Брош предложиле кратка нишка откриена со утврдувањето на порамнета нареденост на ѕвездородни галаксии во соседството на Млечниот Пат и Месната Група.[18] Постоењето на оваа нишка, како и на слична пократка нишка е утврдено со проучувањето на Меквин и др. (2014) според далечинските мерења со методот TRGB.[19]

Галактички ѕидови[уреди | уреди извор]

Галактичкиот ѕид е вид на нишка со значнително поголема голема полуоска отколку малата по должинската оска.

Галактички ѕидови
Ѕид Откриен Средна оддалеченост Големина Белешки
Голем Ѕид CfA2 (Ѕид Береникина Коса, Голем Ѕид, Северен Голем Ѕид, Голем Северен Ѕид, Голем Ѕид CfA) 1989 z=0,03058 251 Мпс (должина)
750 Мсг (должина)
250 Мсг (ширина)
20 Мсг (дебелина)
Ова е првата откриена суперголема големоразмерна структура или псевдоструктура во вселената. Хомункулот CfA се наоѓа во срцевината на Големиот Ѕид, а суперјатото Береникина Коса го сочинува најголемиот дел од неговата структура. Береникина Коса е во неговата срцевина.[20][21]
Слоунов Голем Ѕид 2003 z=0,07804 433 Мпс (должина) Ова била најголемата откриена галактична нишка[20] сè до откривањето на Големиот Ѕид Херкул–Северна Круна десет години подоцна.
Вајаров Ѕид (Јужен Голем Ѕид, Голем Јужен Ѕид, Јужен Ѕид) 8000 км/с (должина)
5000 км/с (ширина)
1000 км/с (длабочина)
(во димензии на црвенопоместен простор)
Вајаровиот Ѕид е „напореден“ на Печкиниот и „нормален“ на Жеравовиот Ѕид.[22][23]
Жеравов Ѕид Жеравовиот Ѕид е „нормален“ на Печкиниот и Вајаровиот Ѕид.[23]
Печкин Ѕид Јатото Печка е дел од овој ѕид. Ѕидот е „напореден“ на Вајаровиот Ѕид и „нормален“ на Жеравовиот Ѕид.[22][23]
Голем Ѕид Херкул–Северна Круна 2013 z≈2[8] 3 Гпс (должина),[8]
150 000 км/с (длабочина)[8]
(во црвенопоместен простор)
Најголема позната структура во вселената.[7][8][9]

Карта на најблиски галактички ѕидови[уреди | уреди извор]

Вселената во азмер од 500 милиони светлосни години со најблиските галактички ѕидови

Големи квазарски групи[уреди | уреди извор]

Големите квазарски групи (ГКГ) се едни од најголемите познати структури.[29] Има теорија дека тие се протохиперјата/протосуперјатни компекси/претходници на галактички нишки.[30]

Големи квазарски групи
ГКГ Откриена Средна оддалеченост Големина Белешки
Клаус-Кампузано
(U1.28, CCLQG)
1991 z=1,28
 • најдолга димензија: 630 Мпс
Била најголемата познаа структура во вселената од 1991 до 2011 г. сè до откривањето на U1.11's.
U1.11 2011 z=1,11
 • најдолга димензија: 780 Мпс
Неколку месеци била најголемата познаа структура во вселената, сè до откривањето на Огромната Голема Квазарска Група.
Огромна Голема Квазарска Група 2012 z=1,27
 • својствена големина: 500 Мпс
 • најдолга димензија: 1240 Мпс
Била најголемата познаа структура во вселената,[29][30] сè до откривањето на Големиот Ѕид Херкул–Северна Круна една година подоцна.[8]

Суперјатен комплекс[уреди | уреди извор]

Суперјатни комплекси
Име Откриен Средна оддалеченост Големина Белешки
Риби–Кит 1987 1 милијарди сг (ширина),
150 милиони сг (длабочина)
Ги содржи суперјатото Девица и Месната Група

Карти на големиразмерната распределеност[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Convert 50 Parsecs to Light Years“.
 2. Bharadwaj, Somnath; Bhavsar, Suketu; Sheth, Jatush V (2004). „The Size of the Longest Filaments in the Universe“. Astrophys J. 606 (1): 25–31. arXiv:astro-ph/0311342. Bibcode:2004ApJ...606...25B. doi:10.1086/382140. S2CID 10473973.
 3. Riordan, Michael; David N. Schramm (март 1991). Shadows of Creation: Dark Matter and the Structure of the Universe. W H Freeman & Co (Sd). ISBN 0-7167-2157-0.
 4. Huchra, John P.; Geller, Margaret J. (17 ноември 1989). „M. J. Geller & J. P. Huchra, Science 246, 897 (1989)“. Science. 246 (4932): 897–903. doi:10.1126/science.246.4932.897. PMID 17812575. S2CID 31328798. Архивирано од изворникот 21 јуни 2008. Посетено на 18 септември 2009.
 5. Sky and Telescope, "Refining the Cosmic Recipe" Архивирано на 9 март 2012., 14 November 2003
 6. Wall, Mike (11 јануари 2013). „Largest structure in universe discovered“. Fox News. Архивирано од изворникот 12 јануари 2013. Посетено на 2013-01-12.
 7. 7,0 7,1 Horvath, Istvan; Hakkila, Jon; Bagoly, Zsolt (2014). „Possible structure in the GRB sky distribution at redshift two“. Astronomy & Astrophysics. 561: id.L12. arXiv:1401.0533. Bibcode:2014A&A...561L..12H. doi:10.1051/0004-6361/201323020. S2CID 24224684.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 Horvath I., Hakkila J., and Bagoly Z.; Hakkila, J.; Bagoly, Z. (2013). „The largest structure of the Universe, defined by Gamma-Ray Bursts“. 7th Huntsville Gamma-Ray Burst Symposium, GRB 2013: Paper 33 in EConf Proceedings C1304143. 1311: 1104. arXiv:1311.1104. Bibcode:2013arXiv1311.1104H.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 9. 9,0 9,1 Klotz, Irene (19 ноември 2013). „Universe's Largest Structure is a Cosmic Conundrum“. discovery. Архивирано од изворникот 3- ноември 2013. Посетено на 22 ноември 2013. Проверете ги датумските вредности во: |archive-date= (help)
 10. 'Astronomy and Astrophysics' (ISSN 0004-6361 ), vol. 138, no. 1, Sept. 1984, pp. 85–92. Research supported by Cornell University "The Coma/A 1367 filament of galaxies" 09/1984 Bibcode1984A&A...138...85F
 11. THE ASTRONOMICAL JOURNAL, 115:1745-1777, 1998 May ; THE STAR FORMATION PROPERTIES OF DISK GALAXIES: Hα IMAGING OF GALAXIES IN THE COMA SUPERCLUSTER
 12. 'Astrophysical Journal', Part 1 (ISSN 0004-637X ), vol. 299, Dec. 1, 1985, pp. 5–14. "A possible 300 megaparsec filament of clusters of galaxies in Perseus-Pegasus" 12/1985 Bibcode1985ApJ...299....5B
 13. 13,0 13,1 The Astrophysical Journal Supplement Series, volume 121, issue 2, pp. 445–472. "Photometric Properties of Kiso Ultraviolet-Excess Galaxies in the Lynx-Ursa Major Region" 04/1999 Bibcode1999ApJS..121..445T
 14. NASA, GIANT GALAXY STRING DEFIES MODELS OF HOW UNIVERSE EVOLVED Архивирано на 6 август 2008., 7 јануари 2004
 15. Palunas, Povilas; Teplitz, Harry I.; Francis, Paul J.; Williger, Gerard M.; Woodgate, Bruce E. (2004). „The Distribution of Lyα‐Emitting Galaxies at z = 2.38“. The Astrophysical Journal. 602 (2): 545–554. arXiv:astro-ph/0311279. Bibcode:2004ApJ...602..545P. doi:10.1086/381145. S2CID 990891.
 16. Francis, Paul J.; Palunas, Povilas; Teplitz, Harry I.; Williger, Gerard M.; Woodgate, Bruce E. (2004). „The Distribution of Lyα‐emitting Galaxies at z =2.38. II. Spectroscopy“. The Astrophysical Journal. 614 (1): 75–83. arXiv:astro-ph/0406413. Bibcode:2004ApJ...614...75F. doi:10.1086/423417. S2CID 118037575.
 17. Relativistic Astrophysics Legacy and Cosmology - Einstein's, ESO Astrophysics Symposia, Volume . ISBN 978-3-540-74712-3. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2008, p. 358 "Ultraviolet-Bright, High-Redshift ULIRGS" 00/2008 Bibcode2008ralc.conf..358W
 18. Zitrin, A.; Brosch, N. (2008). „The NGC 672 and 784 galaxy groups: evidence for galaxy formation and growth along a nearby dark matter filament“. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 390 (1): 408–420. arXiv:0808.1789. Bibcode:2008MNRAS.390..408Z. doi:10.1111/j.1365-2966.2008.13786.x. S2CID 16296617.
 19. McQuinn, K.B.W.; и др. (2014). „Distance Determinations to SHIELD Galaxies from Hubble Space Telescope Imaging“. The Astrophysical Journal. 785 (1): 3. arXiv:1402.3723. Bibcode:2014ApJ...785....3M. doi:10.1088/0004-637x/785/1/3. S2CID 118465292.
 20. 20,0 20,1 Chin. J. Astron. Astrophys. Vol. 6 (2006), No. 1, 35–42 „Super-Large-Scale Structures in the Sloan Digital Sky Survey“ (PDF).
 21. Scientific American, vol. 280, no. 6, pp. 30–37 „Mapping the Universe“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2008-07-04. (1.43 MB) 06/1999 Bibcode1999SciAm.280f..30L
 22. 22,0 22,1 22,2 Unveiling large-scale structures behind the Milky Way. Astronomical Society of the Pacific Conference Series, vol. 67; Proceedings of a workshop at the Observatoire de Paris-Meudon; 18–21 January 1994; San Francisco: Astronomical Society of the Pacific (ASP); c1994; edited by Chantal Balkowski and R. C. Kraan-Korteweg, p.21 ; Visualization of Nearby Large-Scale Structures Архивирано на 27 ноември 2015 г. ; Fairall, A. P., Paverd, W. R., & Ashley, R. P. ; 1994ASPC...67...21F
 23. 23,0 23,1 23,2 23,3 Astrophysics and Space Science, volume 230, issue 1–2, pp. 225–235 "Large-Scale Structures in the Distribution of Galaxies" 08/1995 Bibcode1995Ap&SS.230..225F
 24. World Science, Wall of galaxies tugs on ours, astronomers find Архивирано на 28 октомври 2007 г. April 19, 2006
 25. Tully, R. Brent; Courtois, Hélène; Hoffman, Yehuda; Pomarède, Daniel (2 September 2014). „The Laniakea supercluster of galaxies“. Nature (објав. 4 September 2014). 513 (7516): 71–73. arXiv:1409.0880. Bibcode:2014Natur.513...71T. doi:10.1038/nature13674. PMID 25186900. S2CID 205240232.
 26. The Astronomical Journal, volume 120, issue 5, pp. 2331–2337. "B3 0003+387: AGN-Marked Large-Scale Structure at Redshift 1.47?" 11/2000 Bibcode2000AJ....120.2331T doi:10.1086/316827
 27. FermiLab, "Astronomers Find Wall of Galaxies Traversing the Hubble Deep Field", DARPA, Monday, January 24, 2000
 28. Vanden Berk, Daniel E.; Stoughton, Chris; Crotts, Arlin P. S.; Tytler, David; Kirkman, David (2000). „QSO[CLC]s[/CLC] and Absorption-Line Systems surrounding the Hubble Deep Field“. The Astronomical Journal. 119 (6): 2571–2582. arXiv:astro-ph/0003203. Bibcode:2000AJ....119.2571V. doi:10.1086/301404. S2CID 117882449.
 29. 29,0 29,1 ScienceDaily, "Biggest Structure in Universe: Large Quasar Group Is 4 Billion Light Years Across" Архивирано на 9 август 2018., Royal Astronomical Society, 11 јануари 2013 посет. 13 јануари 2013 г
 30. 30,0 30,1 Clowes, Roger G.; Harris, Kathryn A.; Raghunathan, Srinivasan; Campusano, Luis E.; Soechting, Ilona K.; Graham, Matthew J.; "A structure in the early universe at z ~ 1.3 that exceeds the homogeneity scale of the R-W concordance cosmology"; arXiv:1211.6256 ; Bibcode2012arXiv1211.6256C ; doi:10.1093/mnras/sts497 ; Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 11 January 2013

Надворешни врски[уреди | уреди извор]