Преодна спирална галаксија

Од Википедија — слободната енциклопедија
NGC 253 е продна спирална галаксија со местоположба во соѕвездието Вајар.
Класификација на галаксиите според Хабл

Преодна спирална галаксијагалаксија која се наоѓа меѓу класифицираните пречкеста спирална галаксија и непречкеста спирална галаксија.[1][2] Се означува со ознаката SAB во шемата за морфолошката класификација на галаксиите.[1][2]

Видови[уреди | уреди извор]

Пример Тип Слика Информации Забелешка
SAB0- SAB0- вид на леќеста галаксија
SAB0 SAB0- вид на леќеста галаксија
SAB0+ SAB0+ вид на леќеста галаксија
SAB0/a SAB0/a може да се смета за вид на преодна леќеста галаксија
Месје 65 SABa M65 е всушност „SAB(rs)a“
NGC 4725 SABab NGC 4725 е всушност „SAB(r)ab pec“
Месје 66 SABb M66 е всушност „SAB(s)b“
Месје 106 SABbc M106 е всушност „SAB(s)bc“
Вајар SABc Вајар е всушност „SAB(s)c“
NGC 2403 SABcd NGC 2403 е всушност „SAB(s)cd“
SABd
SABdm SABdm може да се смета дека е преодна Магеланова спирална галаксија
NGC 4625 SABm SABm е вид на Магеланова спирална галаксија (Sm) NGC 4625 е всушност „SAB(rs)m pec“

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 "Building Galaxies", Leslie Kipp Hunt, 15 October 2004
  2. 2,0 2,1 "Galaxy Formation", Malcolm S. Longair, 1998, Springer, ISSN 0941-7834