Прејди на содржината

Прстенеста галаксија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хоговиот Објект е пример за прстенеста галаксија

Прстенеста галаксијагалаксија со облик на прстен. Хоговиот Објект, откриен во 1950 г. од американскиот астроном Артур Хог, е познат пример за ваква галаксија.[1] Прстеност содржи голем број масивни и релативно млади сини ѕвезди со крајно висока сјајност. Средишното подрачје има релативно малку сјајна материја. Некои астрономи дека прстенестите галаксии настануваат кога една помала галаксија ќе помине низ средиштето на друга поголема галаксија. Бидејќи најголемиот дел од галаксијата е празен простор, „судирот“ ретко доведува до судири помеѓу поединечни ѕвезди. Меѓутоа, гравитациските пореметувања предизвикани од еден ваков настан може да поттикнат минување на ѕвездообразбен бран од ѕвезди низ поголемата галаксија. Други пак, сметаат дека прстените настануваат со насобирање (акреција) на надворешни тела околу галаксиите. Потоа ѕвездообразбата би се случила во ансобраниот материјал поради ударите и набивањето на истиот.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Hoag's Object: A Strange Ring Galaxy“. Astronomy Picture of the Day. NASA and Michigan Technological University. 9 September 2002. Посетено на March 31, 2012.
  2. Appleton, P.N.; Struck-Marcell, Curtis (1996). „Collisional Ring Galaxies“. Посетено на March 31, 2012.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]