Прејди на содржината

Добро обликувана спирална галаксија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Слика од објектот Месје 81 доброболикувана спирална галаксија снимена од Шпицер.

Добро обликувана спирална галаксија — вид на спирална галаксија со изразени и добро обликувани спирални краци, за разлика од многукраките памучести спирални галаксии кои имаат which have фини структурни особености. Спиралните краци на добро обликуваните галаксии јасно се протегаат околу галаксијата низ многу радијани и истите можат да се набљудуваат низ големи делови од глактичкиот полупречник. Приближно 10% од спиралните галаксии се класифицирани како добро обликувани спирални галаксии,[1] како што се на пример M81, M51 M74, M100, и M101.

Потекло на структурата[уреди | уреди извор]

Густинската бранова теорија е прифатеното објаснување за добро обликуваната структура на добро обликуваните спирални галаксии.[2] Според оваа теорија, спиралните краци се создадени во внатрешноста под дејство на густите бранови кои ја придвижуваат галаксијата соп различни брзини од ѕвездите во галактичкиот диск. Ѕвездите се збиени во овие густи подрачја поради гравитациското привлекување кон густиот материјал, иако нивната местоположба во спиралните краци не е постојана. Кога истите ќе дојдат во близина ан спиралниот крак, истите се привлечени кон густиот материјал под дејство на силата ан гравитацијата, и како што се движат низ кракот, истите се забавени при излегувањето поради гравитациското привлекување. Ова предизвикува материјалот да се групира во густи подрачја. Во центарот на овие галаксии има супермасивни црни дупки.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mihos, Chris (2002-01-11), Spiral Structure, Посетено на 2007-05-30
  2. Masters, Karen (September 2002), What is the Origin of Spiral Structure in Galaxies, Посетено на 2007-05-30