Самостојна галаксија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Самостојна галаксија е галаксија што не припаѓа на поголемо галактичко јато, туку е гравитациски самостојна. Најголемиот број галаксии во вселената се самостојни.

Највеќето галаксии со мала површинска сјајност (МПС) се самостојни галаксии[1].

Наводи[уреди | уреди извор]