Дискова галаксија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Галаксијата Вајар (NGC 253)

Дискова галаксијагалаксии карактеризирани од присуството на диск, сплеснат кружен простор исполнет со ѕвезди. Овие галаксии можно е и немора да поседуваат и централен недисковита област (галактичка испакнатост).

Во дискови галаксии спаѓаат: