Прејди на содржината

Памучеста спирална галаксија

Од Википедија — слободната енциклопедија
NGC 4414, памучеста спирална галаксија

Памучеста спирална галаксија — вид на спирална галаксија, која е целосна спротивнност на добро обликуваната галаксија.[1] За разлика од добро обликуваната спирална архитектура на добро обликуваната галаксија памучестата спирална галаксија е парчеста, со испрекинати спирални краци.[2] Приближно 30% од спиралните галаксии се памучести галаксии, 10% се добро обликувани, а останатите се „многукраки“.[3] Многукраките спирални галаксии понекогаш се класифицирани како памучести спирални галаксии.[4]

Прототип за памучеста спирална галаксија е NGC 2841.[5]

Примери[уреди | уреди извор]

Пример Класа Слика Соѕвездие Забелешки
NGC 4414 SA(rs)c Береникина Коса [6]
NGC 2841 SA(r)b Голема Мечка [5]
NGC 7793 SA(s)d Вајар [5]
Вртимушка
(Месје 101)
SAB(rs)cd Голема Мечка [7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. COSMOS - SAO Encyclopedia of Astronomy, "Grand Design Spiral" (accessed 23 April 2010)
  2. COSMOS - SAO Encyclopedia of Astronomy, "Flocculent Spiral" (accessed 23 April 2010)
  3. Case Western Reserve University, Chris Mihos, ASTR222 - Spring 2008, "Spiral Structure" (accessed 23 April 2010)
  4. University of Virginia, Mark Whittle, ASTR 553/554 : Extragalactic Astronomy (2007), "Lecture 5: Spiral Galaxies" Архивирано на 7 јули 2010 г. (accessed 23 April 2010)
  5. 5,0 5,1 5,2 "A Near-Infrared Atlas of Spiral Galaxies", Debra Meloy Elmegreen, "CH3. Discussion" (accessed 23 April 2010)
  6. APOD, "NGC 4414: A Flocculent Spiral Galaxy", 3 April 2002 (accessed 23 April 2010)
  7. Spitzer/JPL/NASA, "The Pinwheel Galaxy, M101, in the Infrared", 07.21.08 (accessed 23 April 2010)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]