Галактичка плима

Од Википедија — слободната енциклопедија
Галактичка плима на галаксиите NGC 4676А и NGC 4676B

Галактичка плимаплимна сила којашто ја искусуваат објекти коишто се под влијание на гравитациското поле на некоја галаксија, како на пример Млечен Пат. Подрачја од особен интерес во врска со галактичката плима вклучуваат галактички судири, прекини на џуџести или придружни галаксии и плимниот ефект на Млечен Пат врз Ортовиот Облак во Сончевиот Систем.

Поврзано[уреди | уреди извор]