Печка (галактичко јато)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Печка
Галактичкото јато Печка
Податоци од набљудување (епоха J2000)
СоѕвездијаПечка и Еридан
Ректасцензија3ч 38м[1]
Деклинација-35° 27′[1]
Најсјаен членNGC 1316
Бр. на галаксии58[1]
Врзивна маса7±2 × 1013 M
Други назнаки
NGC 1399 Group, Ејбел S0373 или AGC 3733,[1] G53, LGG 96

Печкагалактичко јато на далечина од 19 мегапарсеци (62 милиони светлосни години).[2] Се проценува дека има маса од (7 ± 2)⋅1013 M,[3] што го прави второ по содржајност во далечински опсег од 100 милиони светлосни години, веднаш по значително поголемото јато Девица. Може да се смета за дел од галактичката група Еридан. Сместена е претежно во соѕвездието Печка, при што јужниот крај делумно преминува во соѕвездието Еридан и зафаќа 6° од небото, на површина од 28 квадратни степени.[4]

Галактичкто јато Печка е особено вреден извор на информации за развојот на ваквите јата поради неговата релативна близина до Сонцето. Исто така, тоа ги покажува гравитациските последици од спојувањето на галактичка подгрупа со главната група,[5] што пак дава увид во поврзаната галактичка суперструктура.[6] Во средиштето на јатото е NGC 1399.[2] Други членови се NGC 1316 (најсјајната од групата), NGC 1365, NGC 1427A, NGC 1427 и NGC 1404.[2]

Состав[уреди | уреди извор]

Ова галактичко јато може да се подели на две подјата: главното (со средиште во NGC 1399) и подгрупа 3 степени на југозапад, сосредоточена во леќеста галаксија NGC 1316. Второспоменатата подгрупа е во процес на упаѓање во најголемото подјато и конечно спојување со него, а нејзините галаксии имаат силна ѕвездообразбена активност.[4]

Меѓујатна средина[уреди | уреди извор]

Како и кај многу галактички јата, меѓујатната средина на Печка е исполнета со врел разретчен гас кој испушта рендгенско зрачење.[7] и содржи меѓугалактички ѕвезди, од кои некои имаат создадено нови.[8]

Список на галаксии[уреди | уреди извор]

Членови на јатото
Ознака Координати (епоха 2000) Привидна величина Тип Среден аголен пречник
(лачни минути)
Пречник
(×1000 сг)
Оддалеченост
(мсг)
Брзина на оддалечување
(км/с)
Ректасцензија Деклинација
ESO 357-07 03 10,4 −33 09 14,7 SBm 2,2′ 40 981
ESO 357-12 03 16,9 −35 32 14,8 SBcd 2,2′ 40 1445
IC 1913 03 19,6 −32 28 14,5 SBb 2,1′ 40 67 1318
NGC 1310 03 21,1 −37 06 13 SBc 1,9′ 35 64 1640
LEDA 12625 03 22,1 −37 35 ? Irr 2,9′ 55 1507
NGC 1316 03 22,7 −37 12 9,4 (R')SAB(s)0 11,5′ 215 62 1664
NGC 1317 03 22,7 −37 06 11,9 SBa 3,0′ 55 70 1935
NGC 1326 03 23,9 −36 28 11,5 S0 4,3′ 80 63 1247
NGC 1326A 03 25,1 −36 22 14,7 SBm 1,7′ 30 84 1719
NGC 1326B 03 25,3 −36 23 13,7 SBm 3,5′ 65 46 888
IC 1919 03 26,0 −32 54 13,9 E 1,6′ 30 61 1158
NGC 1336 03 26,5 −35 43 13,4 E 1,9′ 35 65 1360
NGC 1341 03 28,0 −37 09 13,3 SBab 1,6′ 30 86 1760
NGC 1339 03 28,1 −32 17 12,8 E 1,9′ 35 64 1240
NGC 1344 03 28,3 −31 04 11,2 E 5,6′ 105 60 1052
ESO 358-09 03 28,8 −35 11 14,2 SBbc 2,3′ 45 1241
ESO 358-10 03 29,7 −33 33 14,8 E 1,5′ 30 1620
NGC 1351 03 30,6 −34 51 12,4 E-S0 3,2′ 60 69 1420
NGC 1350* 03 31,1 −33 38 11,2 Sa(r) 5,8′ 130 87 1905
NGC 1365 03 33,6 −36 08 10,3 (R')SBb(s)b 11,0′ 205 56 1636
NGC 1366 03 33,9 −31 12 13,1 S0 1,9′ 35 56 1137
NGC 1374 03 35,3 −35 14 11,0 E 2,7′ 50 59 1240
NGC 1375* 03 35,3 −35 16 12,2 SB0 pec 2,1′ 23 28 643
IC 335 03 35,5 −34 27 13,4 S0 2,3′ 45 60 1530
NGC 1379 03 36,1 −35 26 11,9 E 2,6′ 50 60 1264
NGC 1380 03 36,5 −34 59 9,9 S0 4,8′ 85 60 1737
NGC 1381 03 36,5 −35 18 11,5 S0 2,6′ 55 60 1673
NGC 1369 03 36,8 −36 15 13,6 Sa 1,7′ 30 65 1340
NGC 1386 03 36,8 −36 00 11,2 (R′)SA(r)0/a 3,4′ 65 53 868
NGC 1380A 03 36,8 −34 44 13,4 S0 2,5′ 45 72 1419
NGC 1387 03 37,0 −35 30 10,8 (R')SAB(s)0 3,2′ 60 53 1296
NGC 1382 03 37,1 −35 12 13,8 E 1,5′ 30 80 1697
NGC 1389 03 37,2 −35 45 12,6 E 2,6′ 50 42 883
NGC 1396 03 38,6 −35 27 13,8 E 0,7′ 7 67 853
NGC 1399 03 38,5 −35 26 9,9 E 6,8′ 130 66 1335
NGC 1404 03 38,9 −35 36 10,9 E 4,1′ 75 65 1942
NGC 1406 03 39,4 −31 19 12,9 SBbc 3,9′ 75 50 963
NGC 1427A 03 40,1 −35 38 13,4 Irr 2,1′ 40 52 2028
ESO 358-50 03 41,1 −33 47 13,9 S0 1,6′ 30 1151
ESO 358-51 03 41,5 −34 53 14,1 Sa 1,5′ 30 1626
NGC 1425 03 42,2 −29 54 11,4 SA(rs)b 6,0′ 115 69 1402
NGC 1427 03 42,3 −35 24 11,8 E 3,6′ 70 71 1327
NGC 1428 03 42,4 −35 09 14,0 E 1,5′ 30 75 1602
NGC 1437A 03 43,0 −36 16 14,2 SBd 1,7′ 30 41 798
NGC 1436 03 43,6 −35 51 11,7 SBab 2,8′ 50 58 1296
ESO 358-60 03 45,2 −35 34 15,6 Irr 1,7′ 30 710
NGC 1437B 03 45,9 −36 22 14,0 Sc 2,5′ 45 69 1415
NGC 1460 03 46,2 −36 42 13,5 SB0 1,7′ 30 63 1341
PGC 13809 03 46,3 −34 57 12,6 Sc 4,8′ 90 1838
IC 1993 03 47,1 −33 42 12,6 (R')SA(s)bc 2,5′ 45 50 1057
ESO 302-09 03 47,6 −38 35 14,6 SBd 2,2′ 40 908
ESO 302-14 03 51,7 −38 27 15,5 Irr 1,5′ 30 798
ESO 359-03 03 52,0 −33 28 14,1 Sab 1,8′ 35 1495
NGC 1484 03 54,3 −36 58 13,9 Sb 2,5′ 45 48 952
IC 2006 03 54,3 −35 58 12,5 E 1,9′ 35 65 1382
NGC 1531 04 11,2 −32 51 12,9 S0 1,3′ 15 57 1169
NGC 1532 04 12,1 −32 52 10,7 SBb 12,6′ 210 57

(*) Припадноста е несигурна

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „NASA/IPAC Extragalactic Database“. Results for Fornax Cluster. Посетено на 8 октомври 2006.
  2. 2,0 2,1 2,2 Jordán, A.; Blakeslee, J. P.; Côté, P.; Ferrarese, L.; Infante, L.; Mei, S.; Merritt, D.; Peng, E. W.; и др. (јуни 2006). „The ACS Fornax Cluster Survey. I. Introduction to the Survey and Data Reduction Procedures“. The Astrophysical Journal Supplement Series. 452 (1): 141–153. arXiv:astro-ph/0702320. Bibcode:2007ApJS..169..213J. doi:10.1086/512778. S2CID 17845709.
  3. Drinkwater, Michael J.; Gregg, Michael D.; Colless, Matthew (1 февруари 2001). „Substructure and Dynamics of the Fornax Cluster“. The Astrophysical Journal Letters. 548 (2): L139–L142. arXiv:astro-ph/0012415. Bibcode:2001ApJ...548L.139D. doi:10.1086/319113. ISSN 0004-637X. S2CID 13456590.
  4. 4,0 4,1 Drinkwater, Michael J.; Gregg, Michael D.; Colless, Matthew (февруари 2001). „Substructure and Dynamics of the Fornax Cluster“. The Astrophysical Journal Letters. 548 (2): L139. arXiv:astro-ph/0012415. Bibcode:2001ApJ...548L.139D. doi:10.1086/319113. S2CID 13456590.
  5. „Hubble Heritage Project“. Dwarf Irregulars and Galaxy Clusters. Посетено на 7 декември 2006.
  6. „Chandra X-Ray Observatory“. Fornax Cluster: Motions of Nearby Galaxy Cluster Reveal Presence of Hidden Superstructure. Посетено на 7 декември 2006.
  7. „Fornax Cluster: Motions of Nearby Galaxy Cluster Reveal Presence of Hidden Superstructure“. NASA. 30 април 2005. Посетено на 10 декември 2012.
  8. Neill, James D.; Shara, Michael M.; Oegerle, William R. (јануари 2005). „Tramp Novae between Galaxies in the Fornax Cluster: Tracers of Intracluster Light“. The Astrophysical Journal. 618 (2): 692–704. arXiv:astro-ph/0409265. Bibcode:2005ApJ...618..692N. doi:10.1086/426049. S2CID 5649912.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Координати: Ѕвездена карта &1000000000000000300000003ч &1000000000000003800000038м &1000000000000000000000000с, −&1000000000000003500000035° &1000000000000002700000027′ &1000000000000000000000000″