Долнолешничка тврдина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Куполата на локалитетот
Дел од археолошкиот материјал пронајден во локалитетот

Долнолешничката тврдина или Кале лежи 1,5 км јужно од селото Долна Лешница во Тетово покрај стариот напречен пат СкопјеОхрид, што на делницата ГрупчинСтенче го сечел предгорјето на Сува Гора. Претставува 90 м висока чука над составот на две рекички; има стрмни падини и пристапна е преку едно мало седло од југ што ја дели од повисоките ридови.

Пронајдоци[уреди | уреди извор]

Најстари остатоци[уреди | уреди извор]

Околу врвот се гледаат остатоци од доцноантичко обѕидие (камен со малтер) што затвора овален простор од 0,3 ха. На јужниот, највисокиот дел стоела голема кула.

Наоди[уреди | уреди извор]

Доцноантичка грнчарија и монети од доцниот 4. и 6. век. Стражата го контролирала патот СкупиЛихнид, во планинските долинки помеѓу Скопското и Полошко поле.

Средновековни остатоци[уреди | уреди извор]

Обѕидието, обновено во 6 век останало добро запазено и подоцна. Можеби кулата била обновувана и подоцна. Во бурните настани од 10. до 13. век патот ОхридСкопје играл значајна стратешка улога а со него и стражата кај Долна Лешница. Во неа, во кулата, диво се ископани сребрени византиски монети (Константин X, 10591067) и дваесет железни врвови за џилити, за пробивање панцир.


Очигледно е дека крепоста кај Долна Лешница била користена во спомнатото време, можеби само повремено, за да го чува патот на тој дел.