Алењак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Алењакархеолошки локалитет во самиот град Кочани, на истоимениот рид. Тука се откриени бронзени наоди со култен карактер кои упатуваат на железното време. Наодите потекнуваат од диво истражувани гробови, бидејќи на локалитетот официјално не се преземани археолошки истражувања.

Хронолошки, овие наоди се совпаѓаат со слични други наоди од регионот, а имаат и допирни точки со долноповардарската група наоди.