Некропола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Погледа на етрурска некропола (Banditaccia, Cerveteri) во Италија

Некропола се големи гробишта или место за закопување, а терминологијата доаѓа од грчкиот збор nekropolis - "град на мртвите". Покрај ретките примери за употребата на овој термин да се означат модерните гробишта надвор од големите градови, овој збор се користи исклучиво кога се мисли на гробиштата на старите народи, античките и средновековните цивилизации.