1460-ти

Од Википедија — слободната енциклопедија
< 1450-ти 1460-ти 1470-ти >
1460 1461 1462 1463 1464 1465 1466 1467 1468 1469

Настани[уреди | уреди извор]

1460[уреди | уреди извор]

Јануари - декември[уреди | уреди извор]

Непозната дата[уреди | уреди извор]

1461[уреди | уреди извор]

Јануари - декември[уреди | уреди извор]

Непозната дата[уреди | уреди извор]

1462[уреди | уреди извор]

Јануари - декември[уреди | уреди извор]

Непозната дата[уреди | уреди извор]

1463[уреди | уреди извор]

Јануари - декември[уреди | уреди извор]

Непозната дата[уреди | уреди извор]

1464[уреди | уреди извор]

Јануари-декември[уреди | уреди извор]

Непозната дата[уреди | уреди извор]

  • Во Кина, мало востание се случува во внатрешната провинција на Хугуан, за време на династијата Минг; последователен бунт избувнува во Гуангси. Ова го принудува владетелот да испрати дополнителна војска за задушување на бунтот[4][5].

1465[уреди | уреди извор]

Јануари - декември[уреди | уреди извор]

Непозната дата[уреди | уреди извор]

  • Востание во мароканскиот град Фес доведува до соборување на владетелите на Мараниди и убиство на многу Евреи.
  • Масовните поплави во централната и јужната Кина ја мотивираат изградбата на стотици нови мостови.
  • Главниот олтар на црквата Свети Мартин во Колмар е завршен од страна на Каспар Исенман.
  • Марко II Цариградски станува Вселенски патријарх.

1466[уреди | уреди извор]

Непознат датум[уреди | уреди извор]

Кралство Грузија се распаѓа на голем број на кнежевства

1467[уреди | уреди извор]

Јануари - декември[уреди | уреди извор]

Непозната дата[уреди | уреди извор]

Опсада на Кроја: Неколку месеци по неуспехот на втората опсада, (Мехмед II води уште една неуспешна инвазија на Албанија.

1468[уреди | уреди извор]

Јануари - декември[уреди | уреди извор]

Непозната дата[уреди | уреди извор]

1469[уреди | уреди извор]

Личности[уреди | уреди извор]

Откритија[уреди | уреди извор]

  1. Bennett, Vanora. „London and the Wars of the Roses“. Архивирано од изворникот на September 14, 2013. Посетено на 2013-08-16.
  2. Williams, Hywel (2005). Cassell's Chronology of World History. London: Weidenfeld & Nicolson. стр. 183–185. ISBN 0-304-35730-8.
  3. 3,0 3,1 Palmer, Alan; Palmer, Veronica (1992). The Chronology of British History. London: Century Ltd. стр. 128–131. ISBN 0-7126-5616-2.
  4. Bowman, John Stewart (2000). Columbia Chronologies of Asian History and Culture - Google Books. books.google.com. Columbia University Press. Посетено на 9 November 2014.
  5. Beck, Sanderson (2010). „Ming Empire 1368-1644 by Sanderson Beck“. san.beck.org. Посетено на 9 November 2014.