Овен Тјудор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Овен Тјудор
Роден(а)околу 1400
Починал(а)2 февруари 1461
SpouseКатерина Валоа
ДецаТомас Тјудор
Едмунд
Џаспер Тјудор
Овен Тјудор
Маргарита Тјудор
Давид Тјудор
ТаткоМередуд Тјудор
МајкаМаргарита

Овен Тјудор ( 1400 - 2 февруари 1461) бил англиски војник и член на кралскиот двор во Англија.

Тој служел во дворот на Катерина Валоа, вдовицата на кралот Хенри V, а набргу станал и нејзин љубовник. Се верува дека во 1428 година тие тајно се венчале. Како и да било, тие имале повеќе деца. Едмунд Тјудор станал татко на идниот крал Хенри VII, каде била основана дијастија Тјудор.

Овен бил погубен на 2 февруари 1461 година по поразот на неговата армија.