Тупак Инка Јупанки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список


Тупак Инка Јупанки (кечуански: Tupaq Inka Yupanki) бил десеттиот Сапа Инка на Империјата на Инките и петтиот владетел на династијата Ханан. Негов татко бил Пачакути и негов син бил Хуајна Капак, негов наследник.

Опис[уреди | уреди извор]

Неговиот син го назначил него како командант на армијата во 1463 година. Тој го проширил кралството во денешен Еквадор и го развил градот Кито со архитекти од Куско. За време на тој периот, неговиот татко ја реорганизирал Империјата. По смртта на неговиот татко, тој станал Сапа Инка во 1471 година и владеел сè до неговата смрт во 1493 година. Тој ја освоил територијата Чимор, најголем непријател на Инките.

Тихоокеанска експедиција[уреди | уреди извор]

Легенда[уреди | уреди извор]

Според преданијата, Тупак Јупанки имал десетмесечно патување низ Тихиот Океан во 1480 година, кога ги посетил островите, според тогашните имиња, „Нина Чумпи“ или Огнени Острови и „Нахуа Чумпи“ или Надворешни Острови. Патувањето е споменато во книгата „Историја на Инките“ од Педро Сармиенто де Гамбоа во 1572 година.[1]

Анализи[уреди | уреди извор]

Голем број на истражувачи веруваат дека патувањето не се случило. Според нив, споменатите острови се Галапагоските Острови, но и Велигденскиот Остров.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Види online верзија, страна 91; на англиски.
  2. The "Hanau Eepe", their Immigration and Extermination.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Претходник
Пачакути
Сапа Инка
1471-93
Наследник
Хуајна Капак