Капак Јупанки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список


Капак Јупанки (кечуански: Qhapaq Yupanki Inka) бил петтитот Сапа Инка на Кралството Куско и последен крал од династијата Хурин кој владеел од 1320 година. Тој бил син и наследник на Мајта Капак. Неговата жена Мама Куси Хилпај или Корихилпај била ќерка на Анта, претходно голем непријател на Инките. Неговиот син, основач на династијата Ханан, бил Инка Рока.

Според легендите, тој бил голем освојувач, хроничарот Хуан де Бетанзос вели дека тој бил првиот Инка кој освоил територија надвор од долината Куско. Тој, исто така, го модернизирал градот Куско.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Претходник
Мајта Капак
Сапа Инка
о. 1320
Наследник
Инка Рока