Прејди на содржината

Инка Рока

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список
Инка Рока.

Инка Рока (кечуански: Inka Roq'a - великодушниот инка) бил шестиот Сапа Инка на Кралството Куско и прв владетел од династијата Ханан кој владеел од 1350 година[1] . Неговата жена била Мама Мичај, додека негов син бил Јахуар Хуакак.

Животопис[уреди | уреди извор]

Негов татко бил Сапа Инка Капак Јупанки, но негов наследник бил Киспе Јупанки. После смртта на Капак Јупанки, династијата Ханан се побунила против припадниците на династијата Хурин и го убиле Киспе Јупанки и му го дале престолот на Инка Рока. Овој пак бил син на Капак Јупанки, но од друга жена, Куси Чимбо. Палатата на Инка тогаш била префлена во горниот дел на Куско или хурин.

Владеење[уреди | уреди извор]

Според легендите, Инка Рока ги освоил Чанкасите[2], околен народ, и основал училишта за благородници. Посигурно е дека тој го подобрил системот за наводнување во Куско и околните предели[1][3].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Steele, Paul Richard and Allen, Catherine J. (2004) Handbook of Inca Mythology ABC-CLIO, Santa Barbara, California, page 193, ISBN 1-57607-354-8
  2. Grasso, Dick Edgar Ibarra (1963) "Novedades Sobre la Verdadera Historia de los Incas" Journal of Inter-American Studies 5(1): pp. 19-30, page 22, in Spanish
  3. Canseco, María Rostworowski de Diez and Murra, John V. (1960) "Succession, Coöption to Kingship, and Royal Incest among the Inca" Southwestern Journal of Anthropology 16(4): pp. 417-427, page 418

Поврзано[уреди | уреди извор]

Претходник
Капак Јупанки
Сапа Инка
о. 1350
Наследник
Јахуар Хуакак