Сајри Тупак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јахуар Хуакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Хуајна Капак
   Нинан Кујочи
   Хуаскар
   Атахуалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список

Сајри Тупак (о. 1535 – 1561) бил марионета Сапа Инка на шпанските окупатори на Јужна Америка. Неговото семејство било убиено од страна на Шпанците и тој создал независна држава Вилкабамба со која владеел до 1560.

Поткралот Дон Андрес Хуртадо де Мендоза со Сајри Тупак.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Претходник
Манко Инка Јупанки
Сапа Инка
1545-1560
Наследник
Титу Куси