Прејди на содржината

Локе Јупанки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список


Локе Јупанки или Љоке Јупанки (кечуански:Lloq'e Yupanki Inka) бил третиот Сапа Инка на Кралството Куско и дел од династијата Хурин кој владеел од 1260 година. Тој бил син на претходниот Сапа Инка Синчи Рока и татко на Мајта Капак. Името на неговата жена често се наведува како Мама Кахуа.

Иако некои историски податоци поврзуваат помали освојувања од негова страна, сепак се тврди дека тој не бил инволвиран во ниту една војна ниту имал буни во неговото кралство. Тој го основал јавниот пазар во Куско и го изградил Аклахуаси. За време на Тавантинсују, оваа институција собирала млади жени од целата империја, од кои некои биле праќани кај владетелот, додека други служеле кон култот на сонцето. Понекогаш, тие била и обични слугинки. Локе Јупанки бил нарекуван „незаборавниот леворачен“, поради неговата грдост.

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Претходник
Синчи Рока
Сапа Инка
о. 1260
Наследник
Мајта Капак