Тупак Амару

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јахуар Хуакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Хуајна Капак
   Нинан Кујочи
   Хуаскар
   Атахуалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список

Тупак Амару (кечуански: Thupaq Amaru) бил последниот Сапа Инка на Империјата на Инките и на сите обиди за обновување на истите. Амару умрел во 1572 година.

Поврзано[уреди | уреди извор]Претходник
Титу Куси
Сапа Инка
1571–72
Наследник
(нема)