Париз-Рубе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Париз-Рубе
Paris-Roubaix logo.png
За трката
ДатумПочеток на април
РегионСеверна Франција
Месно имеParis–Roubaix (француски)
Прекар
 • Пеколот на Северот
 • Кралица на класиците
 • Велигденска трка
 • Недела во пеколот
 • l'enfer du Nord
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја UCI
ВидЕднодневна трка
ОрганизаторAmaury Sport Organisation
Директор на тркатаЖан-Франсоа Пешо
Историја
Прво издание1896 (1896)
Изданија117 (до 2019)
Прв победник Јозеф Фишер (ГЕР)
Најмногу победи Роже де Влеминк (БЕЛ)
 Том Бонен (БЕЛ)
(4 победи)
Неодамнешен победник Филип Жилбер (БЕЛ)

Париз-Рубе (француски: Paris–Roubaix) — еднодневна професионална велосипедска друмска трка во северна Франција близу границата со Белгија. Од нејзините почетоци во 1896 и до 1967 започнала од Париз, а завршувала во Рубе (оттука произлегува и името); од 1968 започнува од Компјењ (околу 60 километри североисточно од центарот на Париз), додека крајот сè уште е во Рубе. Позната по суровиот терен и калдрмата (коцки),[n 1] таа е една од „монументите“ или класиците во европскиот календар и придонесува со бодови за Светската турнеја. Наречена е: Пеколот на Северот, Недела во пеколот (исто така назив на филм за изданието од 1976 на трката), Кралица на класиците или Велигденска трка (la Pascale). Трката е организирана од медиумската група Amaury Sport Organisation секоја година на почетокот на април.

Првпат возена во 1896, Париз-Рубе е една од најстарите велосипедски трки. Добро е позната по нејзините делови со калдрма преку кои се поминува, па затоа се смета заедно со Трка околу Фландрија и Гент-Вевелгем за еден од класиците со калдрма. Од 1977, победникот на Париз-Рубе добива коцка (дел од калдрмата) како дел од неговата награда.[1] Теренот довел до развој на специјализирани рамки, тркала и гуми. Дупнати гуми и други механички проблеми се чести и често имаат улога во резултатите.

И покрај високата почит која ја ужива помеѓу велосипедистите, некои од нив велат дека ја сметаат за шега поради нејзините тешки услови. Исто така, трката имала неколку контроверзи, кога некои победници на трката биле дисквалификувани од различни причини.

Патеката е одржувана од Les Amis de Paris–Roubaix, група на обожаватели на трката создадена во 1983.

Победници и рекорди[уреди | уреди извор]

Победници по година[уреди | уреди извор]

Возач Тим
1896 Германија Фишер, ЈозефЈозеф Фишер (ГЕР) Дијамант
1897 Италија Гарен, МорисМорис Гарен (ИТА) Ла Франсес
1898 Италија Гарен, МорисМорис Гарен (ИТА) Ла Франсес
1899 Франција Шампион, АлберАлбер Шампион (ФРА)
1900 Франција Буарс, ЕмилЕмил Буарс (ФРА)
1901 Франција Лесна, ЛусиенЛусиен Лесна (ФРА)
1902 Франција Лесна, ЛусиенЛусиен Лесна (ФРА)
1903 Франција Окунтурир, ИполитИполит Окунтурир (ФРА) Пежо
1904 Франција Окунтурир, ИполитИполит Окунтурир (ФРА) Пежо
1905 Франција Труселие, ЛујЛуј Труселие (FRA) Пежо
1906 Франција Корне, АнриАнри Корне (ФРА)
1907 Франција Пасерио, ЖоржЖорж Пасерио (ФРА) Пежо-Волбер
1908 Белгија Хауверт, Кирил ванКирил ван Хауверт (БЕЛ) Алсион
1909 Франција Лапиз, ОктавОктав Лапиз (ФРА) Бик-Данлоп
1910 Франција Лапиз, ОктавОктав Лапиз (ФРА) Алсион
1911 Франција Лапиз, ОктавОктав Лапиз (ФРА) Ла Франсес-Дијамант
1912 Франција Крупелант, ШарлШарл Крупелант (ФРА) Ла Франсес-Дијамант
1913 Луксембург Фабер, ФрансоаФрансоа Фабер (ЛУК) Пежо-Волбер
1914 Франција Крупелант, ШарлШарл Крупелант (ФРА) Ла Франсес-Дијамант
1915 Немало трка
1916 Немало трка
1917 Немало трка
1918 Немало трка
1919 Франција Пелисие, АнриАнри Пелисие (ФРА) ЈБ Луве & Ла Спортив
1920 Белгија Деман, ПолПол Деман (БЕЛ) Ла Спортив
1921 Франција Пелисие, АнриАнри Пелисие (ФРА) ЈБ Луве & Ла Спортив
1922 Белгија Дејонге, АлберАлбер Дејонге (БЕЛ)
1923 Швајцарија Зутер, ХајриХајри Зутер (ШВА) Гуртнер-Хатчинсон
1924 Белгија Хевел, Жил ванЖил ван Хевел (БЕЛ) Вондер-Расел
1925 Белгија Селиер, ФеликсФеликс Селиер (БЕЛ) Алсион
1926 Белгија Делбек, ЖилиенЖилиен Делбек (БЕЛ) Алсион
1927 Белгија Ронсе, ЖоржЖорж Ронсе (БЕЛ) Аутомото
1928 Франција Ледук, АндреАндре Ледук (ФРА)
1929 Белгија Мение, ШарлШарл Мение (БЕЛ) Ла Франсес-Дијамант
1930 Белгија Вервеке, ЖилиенЖилиен Вервеке (БЕЛ) Алсион
1931 Белгија Ребри, ГастонГастон Ребри (БЕЛ) Алсион
1932 Белгија Гејселс, РоменРомен Гејселс (БЕЛ) Дилекта-Волбер
1933 Белгија Мес, СилверСилвер Мес (БЕЛ) Алсион
1934 Белгија Ребри, ГастонГастон Ребри (БЕЛ) Алсион
1935 Белгија Ребри, ГастонГастон Ребри (БЕЛ) Алсион
1936 Франција Шпајхер, ЖоржЖорж Шпајхер (ФРА) Алсион
1937 Италија Роси, ЖилЖил Роси (ИТА) Алсион
1938 Белгија Сторм, ЛусиенЛусиен Сторм (БЕЛ) Ледук-Хатчинсон
1939 Белгија Масон Помладиот, ЕмилЕмил Масон Помладиот (БЕЛ) Алсион
1940 Немало трка
1941 Немало трка
1942 Немало трка
1943 Белгија Кинт, МарселМарсел Кинт (БЕЛ) Марсие-Хатчинсон
1944 Белгија Десимпелере, МорисМорис Десимпелере (БЕЛ) Алсион
1945 Франција Маје, ПолПол Маје (ФРА) Алсион
1946 Белгија Клес, ЖоржЖорж Клес (БЕЛ) Роше-Данлоп
1947 Белгија Клес, ЖоржЖорж Клес (БЕЛ) Роше-Данлоп
1948 Белгија Стенберген, Рик ванРик ван Стенберген (БЕЛ) Мерсие-Хатчинсон
1949 Франција Мае, АндреАндре Мае (ФРА) (поделена победа со Копи, СерсеСерсе Копи) Стела Данлоп
1949 Италија Копи, СерсеСерсе Копи (ИТА) (поделена победа со Мае, АндреАндре Мае) Бјанки-Урсус
1950 Италија Копи, ФаустоФаусто Копи (ИТА) Бјанки-Урсус
1951 Италија Бевилаква, АнтониоАнтонио Бевилаква (ИТА) Беното-Урсус
1952 Белгија Стенберген, Рик ванРик ван Стенберген (БЕЛ) Мерсие-Хатчинсон
1953 Белгија Дерике, ЖерменЖермен Дерике (БЕЛ) Алсион-Данлоп
1954 Белгија Импанис, РајмондРајмонд Импанис (БЕЛ) Мерсие-Хатчинсон
1955 Франција Форестир, ЖанЖан Форестир (ФРА) Фолис-Данлоп
1956 Франција Бобе, ЛујонЛујон Бобе (ФРА) Л. Бобе-БП-Хатчинсон
1957 Белгија Брујне, Фред деФред де Брујне (БЕЛ) Карпано-Копи
1958 Белгија Ванделе, ЛеонЛеон Ванделе (БЕЛ) Фаема-Гера
1959 Белгија Форе, НоелНоел Форе (БЕЛ) Груне Леув-САС
1960 Белгија Керами, ПиноПино Керами (БЕЛ) Пежо-БП
1961 Белгија Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Фаема
1962 Белгија Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Фландрија-Фаема
1963 Белгија Демс, ЕмилЕмил Демс (БЕЛ) Пежо-БП
1964 Холандија Пост, ПетерПетер Пост (ХОЛ) Фландрија-Ромео
1965 Белгија Лој, Рик ванРик ван Лој (БЕЛ) Соло-Суперија
1966 Италија Џимонди, ФеличеФеличе Џимонди (ИТА) Салварани
1967 Холандија Јансен, ЈанЈан Јансен (ХОЛ) Пелфорт Соваж-Ле Жен
1968 Белгија Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Фаема
1969 Белгија Годефрот, ВалтерВалтер Годефрот (БЕЛ) Фландрија-Де Клерк
1970 Белгија Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Фаема
1971 Белгија Росирс, РожеРоже Росирс (БЕЛ) Бик
1972 Белгија де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Деер
1973 Белгија Меркс, ЕдиЕди Меркс (БЕЛ) Молтени
1974 Белгија де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Бруклин
1975 Белгија де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Бруклин
1976 Белгија Демејер, МаркМарк Демејер (БЕЛ) Фландрија-Велда
1977 Белгија де Влеминк, РожеРоже де Влеминк (БЕЛ) Бруклин
1978 Италија Мозер, ФранческоФранческо Мозер (ИТА) Сансон
1979 Италија Мозер, ФранческоФранческо Мозер (ИТА) Сансон
1980 Италија Мозер, ФранческоФранческо Мозер (ИТА) Сансон
1981 Франција Ино, БернарБернар Ино (ФРА) Рено-Елф-Житан
1982 Холандија Рас, ЈанЈан Рас (ХОЛ) ТИ-Рали
1983 Холандија Кајпер, ХениХени Кајпер (ХОЛ) Аернут Росен
1984 Ирска Кели, ШонШон Кели (ИРС) Скил-Сем
1985 Франција Мадио, МаркМарк Мадио (ФРА) Рено-Елф-Житан
1986 Ирска Кели, ШонШон Кели (ИРС) Кас
1987 Белгија Вандерерден, ЕрикЕрик Вандерерден (БЕЛ) Панасоник-Исостар
1988 Белгија Демол, ДиркДирк Демол (БЕЛ) АД Рентинг
1989 Белгија Вамперс, Жан-МариЖан-Мари Вамперс (БЕЛ) Панасоник-Исостар
1990 Белгија Планкерт, ЕдиЕди Планкерт (БЕЛ) Панасоник-Спортлајф
1991 Франција Мадио, МаркМарк Мадио (ФРА) Р.М.О.
1992 Франција Дикло-Ласал, ЖилберЖилбер Дикло-Ласал (ФРА) З
1993 Франција Дикло-Ласал, ЖилберЖилбер Дикло-Ласал (ФРА) Предлошка:Cycling data GAN
1994 Украина Чмил, АндрејАндреј Чмил (УКР) Лото
1995 Италија Балерини, ФранкоФранко Балерини (ИТА) Мапеи-ГБ
1996 Белгија Музеув, ЈоханЈохан Музеув (БЕЛ) Мапеи-ГБ
1997 Франција Гисдон, ФредерикФредерик Гисдон (ФРА) Франсес де же
1998 Италија Балерини, ФранкоФранко Балерини (ИТА) Мапеи-Брикоби
1999 Италија Тафи, АндрејаАндреја Тафи (ИТА) Мапеи-Квик Степ
2000 Белгија Музеув, ЈоханЈохан Музеув (БЕЛ) Мапеи
2001 Холандија Кнавен, СервесСервес Кнавен (ХОЛ) Домо-Фарм Фритес
2002 Белгија Музеув, ЈоханЈохан Музеув (БЕЛ) Домо-Фарм Фритес
2003 Белгија ван Петегем, ПетерПетер ван Петегем (БЕЛ) Лото-Домо
2004 Шведска Бекштет, МагнусМагнус Бекштет (ШВЕ) Алесио-Бјанки
2005 Белгија Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ-Инерџетик
2006 Швајцарија Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) Тим ЦСЦ
2007 Австралија О’Грејди, СтјуартСтјуарт О’Грејди (АВС) Тим ЦСЦ
2008 Белгија Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ
2009 Белгија Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Квик Степ
2010 Швајцарија Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) Тим Саксо Банк
2011 Белгија Вансумерен, ЈоханЈохан Вансумерен (БЕЛ) Гармин-Сервело
2012 Белгија Бонен, ТомТом Бонен (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ
2013 Швајцарија Канчелара, ФабијанФабијан Канчелара (ШВА) РадиоШек-Леопард
2014 Холандија Терпстра, НикиНики Терпстра (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ
2015 Германија Дегенколб, ЏонЏон Дегенколб (ГЕР) Џајант-Алпецин
2016 Австралија Хејман, МетјуМетју Хејман (АВС) Орика-БајкЕксчејнџ
2017 Белгија ван Авермет, ГрегГрег ван Авермет (БЕЛ) БМЦ Рејсинг Тим
2018 Словачка Саган, ПетерПетер Саган (СВК) Бора-Хансгрое
2019 Белгија Жилбер, ФилипФилип Жилбер (БЕЛ) Декојнинк-Квик Степ

Победници по земја[уреди | уреди извор]

# Земја Победи
1. Flag of Belgium (civil).svg Белгија 57
2. Flag of France.svg Франција 28
3. Flag of Italy.svg Италија 13
4. Flag of the Netherlands.svg Холандија 6
5. Flag of Switzerland.svg Швајцарија 4
6. Flag of Germany.svg Германија 2
Flag of Ireland.svg Ирска
Flag of Australia.svg Австралија
8. Flag of Luxembourg.svg Луксембург 1
Flag of Slovakia.svg Словачка
Flag of Ukraine.svg Украина
Flag of Sweden.svg Шведска


Најмногу поединечни победи[уреди | уреди извор]

4 победи (2)
3 победи (7)

2 победи (11)

Најбрзи изданија[уреди | уреди извор]

Возач Прос. брзина Година Растојание
 Грег ван Авермет (БЕЛ) 45,2 км/на час 2017 257 км
 Петер Пост (ХОЛ) 45,129 км/на час 1964 265 км
 Фабијан Канчелара (ШВА) 44,190 км/на час 2013 254,5 км
 Метју Хејман (АВС) 43,9 км/на час 2016 257,5 км
 Петер Саган (СВК) 43,55 км/на час 2018 257 км
 Рик ван Стенберген (БЕЛ) 43,612 км/на час 1948 246 км
 Пино Керами (БЕЛ) 43,538 км 1960 262 км
 Жермен Дерике (БЕЛ) 43,522 км/на час 1953 245 км
 Том Бонен (БЕЛ) 43,476 км/на час 2012 257,5 км
 Џон Дегеколб (ГЕР) 43,476 км/на час 2015 254,5 км
 Том Бонен (БЕЛ) 43,406 км/на час 2008 260 км
 Јохан Музеув (БЕЛ) 43,305 км/на час 1996 262 км
 Франческо Мозер (ИТА) 43,105 км/на час 1980 264 км

Рекордот држен од Петер Пост бил поставен на друга патека.[2]

Други рекорди[уреди | уреди извор]

Други трки со калдрма[уреди | уреди извор]

Париз-Рубе е понекогаш споредувани со други познати трки со калдрма, како Трката околу Фландрија во Белгија. Париз-Рубе е порамен и има потешки делници со коцка, додека Трката околу Фландрија содржи серија на ридови, повеќето со коцки, како Копенберг или Капелмур.

Покрај Париз-Рубе и Трката околу Фландрија, наречени класици на калдрма, други пролетни трки како Омлоп Хет Ниувсблад и Гент-Вевелгем вклучуваат делници со калдрма.

Победници на Париз-Рубе и
Трката околу Фландрија
Велосипедист Година
 Хајри Зутер (ШВА) 1923
 Ромен Гејселс (БЕЛ) 1932
 Гастон Ребри (БЕЛ) 1934
 Рајмонд Импанис (БЕЛ) 1954
 Фред де Брујне (БЕЛ) 1957
 Рик ван Лој (БЕЛ) 1962
 Роже де Влеминк (БЕЛ) 1977
 Петер ван Петегем (БЕЛ) 2003
 Том Бонен (БЕЛ) 2005
 Фабијан Канчелара (ШВА) 2010
 Том Бонен (БЕЛ) 2012
 Фабијан Канчелара (ШВА) 2013

Поврзани настани[уреди | уреди извор]

Париз-Рубе за младинци или Paris–Roubaix Espoirs се одржува на почетокот на летото.

Париз-Рубе Вело е организирана од Вело Клуб де Рубе секој втор јуни. Им овозможува на аматерите да ја искусат калдрмата, завршните кругови на велодромот и врнежите. Постои избор на три патеки: 120 км со поголемиот дел од делниците со калдрма, 190 км на сите делници со калдрма или сите 261 км. Сите што ќе завршат добиваат мала коцна на мала дрвена плоча.[5]

Забелешки[уреди | уреди извор]

 1. За Париз-Рубе често се вели дека е познат по неговите делови со калдрма, но ова е погрешно, бидејќи деловите се поплочени со гранитни коцки, груби делкани блокови, кои се значајно помазни и побезбедни отколку вистинската калдрма (издигнати округли камчиња често користени во старите градски јадра).

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Худ, Ендру (6 април 2009). „Racing this week - Of txapelas and pavé“. VeloNews. Архивирано од изворникот на 10 април 2009. Посетено на 23 јуни 2009.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Париз-Рубе во бројки
 3. „Преглед на 102. издание на Париз-Рубе“. www.dailypeloton.com. 9 април 2004. Посетено на 1 септември 2007.
 4. 4,0 4,1 Voix du Nord, France, 10 април 2004
 5. Бен Аткинс (21 јуни 2004). „Ben Atkins' Paris-Roubaix Cyclo“. Cyclingnews.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Philippe Bouvet, Pierre Callewaert, Jean-Luc Gatellier, Laget Serge: Paris–Roubaix: A Journey Through Hell (ISBN 1934030090), VeloPress. The inside story of the race, its great riders, its traditions, and its secrets

Надворешни врски[уреди | уреди извор]