Гент-Вевелгем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гент-Вевелгем
За трката
Датумкрај на март
РегионФландрија, Белгија
Месно имеGent–Wevelgem (холандски)
ПрекарГент-Баблгам (Ghent-Bubblegum)
ДисциплинаДрумски велосипедизам
НатпреварувањеСветска турнеја на UCI
ВидЕднодневна трка
Директор на тркатаЛук Гејсенс
Историја
Прво одржување1934 (1934)
Одржувања84 (до 2022)
Прв победник Гистав ван Бел (БЕЛ)
Најмногу победи Роберт ван Енеме (БЕЛ)
 Рик ван Лој (БЕЛ)
 Еди Меркс (БЕЛ)
 Марио Чиполини (ИТА)
 Том Бонен (БЕЛ)
 Петер Саган (СВК)
(3 победи)
Неодамнешен победник Бинијам Хирмај (ЕРИ)

Гент-Вевелгем — велосипедска друмска трка, дел од фландриските класици, која се одржува во Белгија на крајот на март секоја година. Трката била првпат возена во 1934 и често е нарекувана спринтерски класик, поради нејзиниот низински терен при крајот на трката.[1] Поради датумот во почетокот на сезоната возачите често се подложени да возат под ветер и дожд. Дополнителни предизвици се бројните искачувања, вклучувајќи и две искачувања на калдрма, тешкиот и често селективниот Кемелберг.

Навистина, селективноста на трката значи дека само неколку изданија на Гент-Вевелгем всушност завршиле во групен спринт. Помала елитна група (вклучувајќи некои спринтери) често ја освојуваат крајната линија. Во последниве години, трката се наоѓа во среда помеѓу Трката околу Фладрија и Париз-Рубе и иако не е службено дел од Vlaamse Wielerweek (Фламанска велосипедска недела), може да се смета како неофицијално финале на велосипедските класици во Фландрија. Во 2010 фиксниот датум на трката се префрли од средата пред Трката околу Фландрија во недела пред Трката околу Фландрија.[2] Од 2005, трката е дел од UCI ProTour,[1] и од 2009, дел од календарот на Светски ранкинг на UCI.

И покрај нејзиното име, трката не започнува во Гент од 2004, традиционално започнувајќи од главниот плоштад во соседниот Дејнзе. Потоа, трката се движи западно кон белгискиот крајбрежен регион, по кој се движи на југ близу француската граница кон Монтеберг и Кемелберг, пред да стигне во Вевелгем. 73. издание било одржани на 27 март 2011, на 219 километри.

Во 2012 година била додадена женска трка. Првата трка била освоена од Лизи Армитстид, член на Team AA Drink/leontien.nl, по 40 километри соло-бегство.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Првото издание на трката било возено на 9 септември 1934, како јуниорска трка на растојание од 120 километри. Нејзиното потекло е во чест на Гастон ребри (роден во Вевелгем), кој во истата година победил на Трката околу Фландрија и Париз-Рубе. По Втората светска војна, трката била организирана и за професионалци, на 29 јули 1945 на растојание од 200 километри, а организацијата до денешен ден е на велосипедскиот клуб „Хет Вил Влигенде“.

Во 1947 Гент-Вевелгем му се приклучил на распоредот на „пролетните класици“ и основал за периодот 1957-1959, „Trofee van Vlaanderen“ (Фландриски трофеј) веднаш до Омлоп Хет Волк.

И покрај името, натпреварувањето од 2004 не започнува во Гент, туку во соседниот Дејнзе. Гент-Вевелгем е првата трка која се движи кон брегот, кога некое време го следи. Близу Ворне ветровите ја нарушуваат трката. Поради честите силни ветрови на рамните фламански патишта, трката стекнала репутација помеѓу обожавателите. Главната пречка е Кемелберг, тешко искачување со калдрма, кој мора да се искачува двапати, но еднакво познато по нејзиното опасно потекло, каде многу велосипедисти имаат паднато. Често Кемелберг претставува клучната точка во трката. Понатаму, релативно рамната патека доведува во Вевелгем трката често да заврши во спринт на помала или поголема група.

Од изданието во 2008, патеката е значително изменети и возачите не одат кон брегот, туку возат заобиколен пат долж Steenstraat и потоа пристапуваат кон Фурн во полдерите од страна на брегот. Потоа доаѓа зоната на искачувања, со Видењеберг, Родеберг (Белгија), Монтеберг (до врвот и потоа назад), една обиколница и Кемелберг од страна на селото Кемел. Симнувањето се прави со заобиколен пат, со цел да се избегнат можните несреќи на велосипедистите. Потоа, оваа ридска областа се повторува по истиот редослед и на крај се вози кон Вевелгем. Новата патека е прифатена од повеќето возачи. Некои веруваат дека искачувањето на Кемелберг е нервозно, но ова според директорот на трката Ханс де Клерк е нормално и дел од патеката.

Во 2010 била направена друга голема промена. Не само што е изменет датумот од средата помеѓу Трката околу Фландрија и Париз Рубе во велосипедскиот календар на неделата. Исто така, биле вметнати многу искачување пред ридот Кемелберг, како што се Шерпенберг, Мон де Кат, Берт, Црна планина, Бенеберг и потоа Родеберг Монтеберг и Кемелберг. Оваа серија ридови, возачите ги искачуваат двапати пред да се упатат кон целта во Вевелгем.

Моментално се одржува во неделата пред Трката околу Фландрија и иако службено не е дел од Фламанската велосипедска недела, може да се смета како завршница на серијата на класици во Фландрија.

Од 2005, трката е дел од UCI ProTour, а од 2009 на Светски ранкинг на UCI.

Историја на рутата[уреди | уреди извор]

Кемелберг е главниот предизвик на Гент-Вевелгем.

Првата трка била во 1934 и била одржана за јуниорски возачи. Второто издание во 1935 (исто така за јуниори) минале низ Фламанските Ардени со искачувањата, како што се Куаремон, Клуисберг и Тигемберг.

Од 1936 до 1939 трката била отворена за аматерски возачи. Минувале директно од Гент и Кортрајк, а потоа ги следела локалните патишта, вклучувајќи го значајниот Мон Лов.

Во 1945, по Втората светска војна, Гент-Вевелгем станала трка за професионалци. Комплетно новата патека поминувале низ Фламанските Ардени до Вевелгем и потоа се враќала на фламанските ридови. Еделареберг, Хопенберг, Куаремон, Цвартеберг (Црна планина) и Родеберг (Црвена планина) биле дел од рутата. Во 1947 и 1948 рутата го следела брегот.

Од 1949 до 1954, Фламанската Ардени (Калвариберг, Куаремон) се вратиле, следени од Ховелан (Родеберг, Видањеберг, падината Мезен). Во 1955 Клуисберг и Кемелберг бил додадени. Патот на Кемелберг бил сè уште земјен. Во 1956 бил вклучен Ајкенберг.

Во 1957, Трката околу Фландрија, Хет Волк и Гент-Вевелгем биле одржани заедно и велосипедистите се натпреварувале за заедничка награда, „Трофеј на Фландрија“. Во тоа време, Гент-Вевелгем ги додале искачувањата во францускиот дел на Фландрија (Црна планина, Катсберг, Кит, Каселберг) како претходници на Кемелберг. Во 1958, овие француски искачувања не биле вклучени: преминувањето на границата значело многу административни пречки. По периодот на брегот, рутата ги следела единствено Родеберг, Видањеберг и Кемелберг.

Во 1960 бројни конфликти го обележале крајот на Трофеј на Фландрија. Во тоа време, помалку престижната трка Гент-Вевелгем била вметната помеѓу познатите класици. Оваа година, покрај искачувањата Герардсберген, Куаремон и Клуисберг во Фламанските Ардени, се возеле и Видањеберг, Кемелберг и падината Мезен.

Во 1961 Гент-Вевелгем вовел дводневна трка. Првиот ден бил од Гент до Антверпен, а вториот од Гент до Вевелгем единствено со падини во ридскиот дел.

Од 1962 до 1976 Гент-Вевелгем била возена преку брегот до ридската област, со Родеберг, Видањеберг и Кемелберг како фиксирани делници, понекогаш надополнувани со Монтеберг, Банеберг, Сулферберг, Геберг, Сукеберг (Шеќерна планина), како и искачувањата Ниувскерке, Гелувелд или Шерпенберген. Ова, исто така се однесувале и на годините 1978 до денес. Во периодот 1993-1995, француските искачувања биле вметнати повторно, но во 1996 била вратена традиционалната патека. Фламанските Ардени не биле погодени, поради корените на Гент-Вевелгем и бидејќи возачите сакале тие да останат.

Во 1977, патеката била радикално променета и Фламанските Ардени биле завршени со 11 значајни искачувања (Еделареберг, Катенберг, Варент, Клусберг и Тигемберг). Исто така, на Трката околу Фландрија 1976 бил вклучен Копенберг, додека на Гент-Вевелгем бил вклучен Стенгат.

Победници[уреди | уреди извор]

Година Земја Возач Екипа
1934  Белгија Бел, Гистав ванГистав ван Бел
1935  Белгија Депретр, АлбертАлберт Депретр
1936  Белгија Енеме, Роберт ванРоберт ван Енеме
1937  Белгија Енеме, Роберт ванРоберт ван Енеме
1938  Белгија Годарт, ИберИбер Годарт
1939  Белгија Деклерк, АндреАндре Деклерк
1940–
1944
Немало трка
1945  Белгија Енеме, Роберт ванРоберт ван Енеме
1946  Белгија Стеркс, ЕрнестЕрнест Стеркс Алсион
1947  Белгија Десимпелер, МорисМорис Десимпелер Алсион
1948  Белгија Оливие, ВалерВалер Оливие
1949  Белгија Кинт, МарселМарсел Кинт
1950  Белгија Шоте, БрикБрик Шоте Алсион
1951  Белгија Росел, АндреАндре Росел
1952  Белгија Импанис, РејмонРејмон Импанис
1953  Белгија Импанис, РејмонРејмон Импанис
1954  Швајцарија Граф, РолфРолф Граф
1955  Белгија Шоте, БрикБрик Шоте Алсион
1956  Белгија Лој, Рик ванРик ван Лој
1957  Белгија Лој, Рик ванРик ван Лој
1958  Белгија Форе, НоелНоел Форе
1959  Белгија Деле, Леон ванЛеон ван Деле
1960  Белгија Еренхут, ФрансФранс Еренхут
1961  Белгија Еренхут, ФрансФранс Еренхут
1962  Белгија Лој, Рик ванРик ван Лој
1963  Белгија Бехет, БенониБенони Бехет
1964  Франција Анкетил, ЖакЖак Анкетил
1965  Белгија Пов, Ноел деНоел де Пов
1966  Белгија Шпрингел, Херман ванХерман ван Шпрингел
1967  Белгија Меркс, ЕдиЕди Меркс Пежо
1968  Белгија Годфрот, ВалтерВалтер Годфрот
1969  Белгија Векеман, ВилиВили Векеман
1970  Белгија Меркс, ЕдиЕди Меркс Фаема
1971  Белгија Пинтен, ЏорџЏорџ Пинтен
1972  Белгија Свертс, РожеРоже Свертс
1973  Белгија Меркс, ЕдиЕди Меркс Молтени
1974  Обединето Кралство Хобан, БариБари Хобан
1975  Белгија Мертенс, ФредиФреди Мертенс Фландрија-Карпентер
1976  Белгија Мертенс, ФредиФреди Мертенс Фландрија-Карпентер
1977  Франција Ино, БернарБернар Ино Гитане-Кампањоло
1978  Белгија Хаут, Ферди ван денФерди ван ден Хаут
1979  Италија Мозер, ФранческоФранческо Мозер Сансон
1980  Холандија Лубердинг, ХенкХенк Лубердинг ТИ-Рели
1981  Холандија Рас, ЈанЈан Рас ТИ-Рели
1982  Белгија Хост, ФранкФранк Хост ТИ-Рели
1983  Холандија Влит, Лео ванЛео ван Влит ТИ-Рели
1984  Италија Бонтемпи, ГвидоГвидо Бонтемпи Карера-Инокспран
1985  Белгија Вандерерден, ЕрикЕрик Вандерерден Панасоник
1986  Италија Бонтемпи, ГвидоГвидо Бонтемпи Карера-Инокспран
1987  Холандија Влит, Теун ванТеун ван Влит Панасоник
1988  Ирска Кели, ШонШон Кели Кас
1989  Холандија Солевелд, ГеритГерит Солевелд Суперконфекс-Јоко
1990  Белгија Фрисон, ХерманХерман Фрисон Хистор-Сигма
1991  Узбекистан Абдужапаров, ДжамолидинДжамолидин Абдужапаров Карера Џинс-Тасони
1992  Италија Чиполини, МариоМарио Чиполини ГБ-МГ
1993  Италија Чиполини, МариоМарио Чиполини ГБ-МГ
1994  Белгија Петерс, ВилфридВилфрид Петерс ГБ-МГ
1995  Данска Михаелсен, ЛарсЛарс Михаелсен Фестина
1996  Белгија Стелс, ТомТом Стелс Мапеи-ГБ
1997  Франција Гомон, ФилипФилип Гомон Кофидис
1998  Белгија Ванденбрук, ФранкФранк Ванденбрук Мапеи-Брикоби
1999  Белгија Стелс, ТомТом Стелс Мапеи-Квик Степ
2000  Белгија Бонт, Герт ванГерт ван Бонт Фарм Фритес
2001  САД Хинкапи, ЏорџЏорџ Хинкапи Дискавери Канал
2002  Италија Чиполини, МариоМарио Чиполини Аква е Сапони-Кантина Толо
2003  Германија Клир, АндреасАндреас Клир Тим Телеком
2004  Белгија Бонен, ТомТом Бонен Квик Степ-Давитамон
2005  Белгија Матан, НикоНико Матан Давитамон-Лото
2006  Норвешка Хушовд, ТорТор Хушовд Кредит Агрикол
2007  Германија Бургхарт, МаркусМаркус Бургхарт Т-Мобајл Тим
2008  Шпанија Фреир, ОскарОскар Фреир Рабобанк
2009  Норвешка Хаген, Едвалд БоасонЕдвалд Боасон Хаген Тим Колумбија-Хај Роад
2010  Австрија Ајзел, БернхардБернхард Ајзел Тим ХТЦ-Колумбија
2011  Белгија Бонен, ТомТом Бонен Квик Степ
2012  Белгија Бонен, ТомТом Бонен Омега Парма-Квик Степ
2013  Словачка Саган, ПетерПетер Саган Канондејл
2014  Германија Дегенколб, ЏонЏон Дегенколб Џајант-Шимано
2015  Италија Паолини, ЛукаЛука Паолини Катјуша
2016  Словачка Саган, ПетерПетер Саган Тинкоф
2017  Белгија ван Авермат, ГрегГрег ван Авермат Ванти-Груп Гобер
2018  Словачка Саган, ПетерПетер Саган Бора-Хансгрое
2019  Норвешка Кристоф, АлександерАлександер Кристоф ОАЕ Тим Емирати
2021  Данска Педерсен, МадсМадс Педерсен Трек-Сегафредо
2021  Белгија ван Ерт, ВаутВаут ван Ерт Џамбо-Висма
2022  Еритреја Хирмај, БинијамБинијам Хирмај Интермарше-Ванти-Жобер Материо

Повеќекратни победници[уреди | уреди извор]

Победи Возач Држава Изданија
3 Роберт ван Енеме  Белгија 1936, 1937, 1945
Рик ван Лој  Белгија 1956, 1957, 1962
Еди Меркс  Белгија 1967, 1970, 1973
Марио Чиполини  Италија 1992, 1993, 2002
Том Бонен  Белгија 2004, 2011, 2012
Петер Саган  Словачка 2013, 2016, 2018
2 Рајмонд Импанис  Белгија 1952, 1953
Брик Схоте  Белгија 1950, 1955
Франс Еренхаутс  Белгија 1960, 1961
Фреди Мертенс  Белгија 1975, 1976
Гвидо Бонтемпи  Италија 1984, 1986
Том Стелс  Белгија 1996, 1999
  • Возачите со закосени букви се сè уште активни.

Победи по држава[уреди | уреди извор]

# Држава Победи
1.  Белгија 50
2.  Италија 7
3.  Холандија 5
4.  Германија 3
4.  Словачка 3
4.  Франција 3
4.  Норвешка 3
8.  Данска 2
9.  Австрија 1
9.  Обединето Кралство 1
9. Еритреја Еритреја 1
9.  Ирска 1
9.  САД 1
9.  Узбекистан 1
9.  Швајцарија 1
9.  Шпанија 1

Женска трка[уреди | уреди извор]

Женската трка Гент-Вевелгем се одржала за првпат во 2012 на истиот ден како машката трка, но на пократко растојание од 114 километри.[4]

Година Земја Возач Екипа
2012  Обединето Кралство Армитстид, ЛизиЛизи Армитстид AA Drink-leontien.nl
2013  Холандија Вилде, КирстенКирстен Вилде AA Drink-leontien.nl
2014  САД Хал, ЛоренЛорен Хал Оптум–Кели Бенефит Стратеџис
2015  Холандија Макеј, ФлортјеФлортје Макеј Тим Лив-Пантур
2016  Холандија Блак, ШанталШантал Блак Булс-Долманс
2017  Финска Леписте, ЛотаЛота Леписте Предлошка:Cycling data CBT
2018  Италија Бастијанели, МартаМарта Бастијанели Але-Чиполини
2019  Холандија Вилд, КирстенКирстен Вилд Предлошка:Cycling data WNT
2020  Белгија Д’Ор, ЖолинЖолин Д’Ор Булс-Долманс
2021  Холандија Вос, МаријанеМаријане Вос Предлошка:Cycling data JVW

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Гент-Вевелгем“. Архивирано од изворникот на 2012-02-08. Посетено на 2012-03-30.
  2. (датумот порано бил држен од Брабант Пајл)
  3. „Армитстид со соло-бегство до победа“. Sky Sports. 25 март 2012. Посетено на 25 март 2012.
  4. „Elizabeth Armitstead wint eerste Gent-Wevelgem voor vrouwen“. Het Nieuwsblad (холандски). 25 март 2012.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]