Телевизија Скопје — Играна програма

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Македонска радио-телевизија.

Продукција[уреди | уреди извор]

Редакцијата на играна програма на Телевизија Скопје во периодот од 1966 до 1992а година, креирала 104 ТВ-филмови и 38 ТВ-серии,

ТВ-филмови[уреди | уреди извор]

1960 ▼ | 1970 ▼ | 1980 ▼ | 1990 ▼

1967 ▼ 1968 ▼ 1969 ▼ | |
Наслов Режисер Сценарист Тр. Во боја
1960-ти
1966 Крчмите Ацо Алексов Ташко Георгиевски
Блаже Конески
? не
1967
1967 Пустина Душко Наумовски Ѓорѓе Абаџиев
Ташко Георгиевски
? не
1968
1968 Волтер Мити од Лисиче Бранко Гапо Бранко Гапо ? не
1968 Стотиот чекор Благој Андреев Томе Арсовски ? не
1968 Нешто темно и тешко Славољуб Стефановиќ Раваси Момо Капор ? не
1968 Лудиот и калуѓерицата Тодорка Кондова
Славољуб Стефановиќ Раваси
Станислав Виткиевич 1:00 не
1968 Грдиот Нарцис Ацо Алексов Томе Арсовски ? не
1969
1969 Малва Димитрие Османли Максим Горки 0:58 не
1969 Бамја Бранко Гапо Димитар Солев ? не
1969 Свеќник Душко Наумовски Алфред де Мисе 1:50 не
1969 Антица Ацо Алексов Коле Чашуле ? не
1969 Прозорци Лидија Вељанова Мурај Шисгал 0:53 не
1969 Книга за Јов Љубиша Георгиевски Богомил Ѓузел ? не
1969 Сеништа Душко Наумовски Хенрик Ибзен ? не
1969 Итрата вдовица Димитар Христов Карло Голдони ? не
1969 Враќање од рајот Димитрие Османли Душан Калиќ ? не
1971 ▼ 1972 ▼ 1973 ▼ 1974 ▼ 1975 ▼ 1976 ▼ 1977 ▼ 1978 ▼ 1979 ▼ | |
Наслов Режисер Сценарист Тр. Во боја
1970-ти
1970 Александра Ацо Алексов Томе Арсовски 1:16 не
1970 Слики на дрво Арса Милошевиќ Ингмар Бергман 1:08 не
1970 Розенберговите не треба да умрат Душко Наумовски Ален Деко ? не
1970 Мојсие од малото место Звонимир Бајсиќ Благој Иванов 1:13 не
1970 Нешто многу деликатно Лидија Вељанова Мето Јовановски ? не
1970 Крепост Ацо Алексов ? не
1970 Балада за орканата Ацо Алексов Видое Видичевски 1:16 не
1970 Жорж Данден Димитар Христов Молиер ? не
1970 Мртва стража Бранко Гапо Димитар Солев ? не
1970 Ветар во кутиче кибрит Лидија Вељанова Зоран Јовановиќ ? не
1970 Коктел за четворица Димитрие Османли Томе Арсовски ? не
1970 Вујковиот сон Бранко Гапо Фјодор Достоевски
Иван Мазов
? не
1971
1971 Земјаци Славољуб Стефановиќ Раваси Коле Чашуле 0:45 не
1971 Пречек Душко Наумовски Бранко Пендовски
Бранко Варошлија
0:36 не
1971 Понижени и навредени Благој Андреев Томе Арсовски
Фјодор Достоевски
1:12 не
1971 Некаде морам да те чекам Бранко Гапо Петре М. Андреевски 1:02 не
1971 Мува Љубиша Георгиевски Петар Костов ? не
1971 Делба Бранко Гапо Бранко Пендовски 0:50 не
1972
1972 Табакерата Душко Наумовски Ѓорѓи Абаџиев
Ташко Георгиевски
0:38 не
1972 Палтото Душко Наумовски Петар Костов 1:00 не
1972 Настан можеби последен Вељо Личеноски Симон Дракул 0:45 не
1972 Вител Александар Ѓорѓевиќ Коле Чашуле ? не
1973
1973 Смилевскиот конгрес Душко Наумовски Славко Димевски ? ?
1973 Недела Душко Наумовски Ташко Георгиевски 0:44 не
1973 Кукла Димитрие Османли Влада Урошевиќ ? не
1973 Добра долина Стево Црвенковски Стево Црвенковски 1:00 не
1974
1974 Средба Димитрие Османли Ката Мисиркова 0:48 не
1974 Брачна понуда Димитар Христов Антон Чехов ? не
1975
1975 Илинка Вељо Личеноски Јован Стрезовски 0:48 не
1975 Зар и ти, Сотире? Димитар Христов Миле Поповски 1:00 не
1975 Светецот од Слатина Васил Ќортошев Бошко Смаќоски 1:00 да
1975 Сребрено јаболко Коле Ангеловски Марко Цепенков 0:45 да
1975 Прва вечер Димитрие Османли Владо Малевски
Димитрие Османли
? ?
1975 Последниот ден на Мистер Порфириј Владимир Милчин Атанас Вангелов 1:02 не
1975 Парадоксот на Диоген Ацо Алексов Томе Арсовски 1:38 не
1975 Картотека Тадеуш Рингвилски Тадеуш Ружевич 1:22 не
1975 Бели памук - црвено предиво Бранко Ставрев Петар Костов ? не
1975 Простодушна љубов Димитар Христов Мето Јовановски 1:08 не
1976
1976 Војвода Спиро Црне Димитрие Османли ? ?
1976 Цимерите од соба 306 Зоран Младеновиќ Трајче Гаврилов 1:17 ?
1977
1977 Вапцаров Душко Наумовски Славко Димевски 1:00 ?
1977 Нели ти реков Стево Црвенковски Русомир Богдановски ? да
1977 Дождовито сонце Коле Малинов Иво Андриќ
Коле Малинов
1:15 да
1977 Големата соба Јане Петковски Велко Неделковски 0:50 да
1977 Сослушувањето на железничарот Слободан Унковски Горан Стефановски 1:19 ?
1977 Сакате ли уште едно парче торта Љупчо Тозија Петар Костов 1:06 ?
1978
1978 Златни години Иван Митевски Русомир Богдановски 1:09 да
1978 Белиот сид Љупчо Билбиловски Љупчо Билбиловски 1:10 не
1979
1979 Жена од малтер Јане Петковски Трајче Гаврилов
Владимир Предиќ
1:05 ?
1979 Томи од бензинската пумпа Јане Петковски Горан Стефановски 1:07 ?
1981 ▼ 1982 ▼ 1983 ▼ 1984 ▼ 1985 ▼ 1986 ▼ 1987 ▼ 1988 ▼ 1989 ▼ | |
Наслов Режисер Сценарист Тр. Во боја
1980-ти
1980 Учителот Васил Ќортошев Русомир Богдановски 1:30 да
1980 Пруга на револуцијата Љубиша Георгиевски ? да
1980 Двојка Тихомир Бачовски Аљоша Руси 1:24 да
1981.
1981 Стојче Љубиша Георгиевски Братислав Димитров 1:14 да
1981 Самотија Бранко Гапо Јордан Добрески
Бранко Гапо
1:04 да
1982.
1982 Време на летала Иван Митевски Русомир Богдановски 1:13 да
1982 Тумба, тумба дивина Јане Петковски Горан Стефановски 1:04 да
1982 Јавачи на ветрот Љупчо Билбиловски Љупчо Билбиловски ? да
1982 Јагне на ражен Славољуб Стефановиќ Раваси Богомил Ѓузел 1:05 да
1983.
1983 Записник Тихомир Бачовски Миле Неделковски
Велко Неделковски
0:58 да
1983 Слана во цутот на бадемите Илија Филиповски Мето Јовановски 1:12 да
1983 Премиера Ацо Алексов Аљоша Смиљановски 1:01 да
1983 Кога тетин Клименте шеташе над градот Коле Малинов Аљоша Руси 0:58 да
1984
1984 Диво месо Слободан Унковски Горан Стефановски ? да
1984 Лет во место Слободан Унковски Горан Стефановски 1:34 да
1984 Кратка средба Слободан Деспотовски Слободан Деспотовски 0:55 да
1984 Исповед на таксистот Душко Наумовски Томе Арсовски 1:00 да
1984 Исчекување Богдан Поп Ѓорчев Богдан Поп Ѓорчев 1:04 да
1985
1985 Трговецот од Солун Душко Наумовски Петар Костов ? да
1985 Пријатели Стојан Стојаноски Владо Малевски
Стојан Стојаноски
0:54 да
1985 Од зад грб Благој Андреев Јован Павловски 1:40 да
1985 Слободен пад Богдан Поп Ѓорчев ? да
1986
1986 Климент Охридски Славољуб Стефановиќ Раваси Томе Арсовски 2:05 да
1986 Состојба пред инфаркт Зоран Младеновиќ Владимир Плавевски ? да
1987
1987 Ѕвездите на 42-та Јане Петковски Томислав Османли 1:43 да
1987 За трошка среќа Миле Грозданоски Аљоша Руси 0:58 да
1987 Пикасо Аљоша Симјановски Аљоша Симјановски 1:03 да
1987 Чорбаџи Теодос Васил Ќортошев Васил Иљоски ? да
1988
1988 Скопски сновиденија Димитрие Османли Томислав Османли ? да
1988 Облаци Артур Б. Фридман Артур Б Фридман 0:35 да
1988 Марка Стојан Стојаноски Васил Манчев ? да
1988 Марика лета со авион Борис Дамевски Борис Дамевски 0:57 да
1988 Мојсие од малото место Васил Ќортошев Благој Иванов 0:55 да
1989
1989 Мугра Љупчо Билбиловски 0:58 да
1989 Цвеќе на карпата Благој Андреев Иван Карадак ? да
1991 ▼ 1992 ▼ | |
Наслов Режисер Сценарист Тр. Во боја
1990-ти
1990 Северна грешка Борис Дамевски Борис Дамевски 1:22 да
1991
1991 Поштар Богдан Поп Ѓорчев Богдан Поп Ѓорчев 0:56 да
1992
1992 Заминување од Пасквелија Иван Митевски Русомир Богдановски
Живко Чинго
1:18 да

ТВ-серии[уреди | уреди извор]

Год. Наслов Жанр Сезона Епизода Тр.
1967 Да видам, да видам што да бидам
1969 Волшебниот воз авантура
1970 Детективи семејни
1973 ТВ-ребус авантура
1973 Залез зад езерската земја драма 1 6 0:45
1975 Волшебното самарче авантура, семејни, воен 1
1975 Шути и рогати комедија 1 12 1:00
1977 Малиот одред Семејни
1977 Итар Пејо комедија 1 6 0:35
1978 Курирот на Гоце Делчев авантура, Семејни 1
1979 Наши години биографски, драма, Воен 1 6 1:00
1981 Булки крај шините Семејни 1
1982 Едно лето Семејни 1
1982 Црвено, жолто, зелено Семејни 1
1982 Илинден драма, Историски, Воен 1 4 0:50
1984 Случки од животот комедија 2
1984 Легенди и преданија Семејни 1
1984 Јуначко колено биографски, Семејни, Историски 1
1984 Комедијанти комедија 1 6 0:38
1984 Белото циганче Семејни 1 7 0:35
1985 Солунски патрдии комедија 1 3 0:55
1985 Бушава азбука комедија 31 0:30
1985 Ајде да се дружиме Семејни 1
1986 Сонце на дланка Семејни, Воен
1986 Претежно ведро комедија 1 6 0:45
1986 Македонски народни приказни комедија, драма, Семејни 1
1987 Театарче Лево ќоше комедија
1987 Девојките на Марко Семејни
1987 Трето доба комедија, драма 1 3 0:50
1987 Трст виа Скопје драма, криминалистички 2 13 0:55
1988 Тврдокорни биографски, драма 1
1988 Втора смена Семејни 1
1989–1994 Еурека биографски 1 0:30
1990 Опстанок драма, Семејни 1 10 0:30
1991 Македонија може комедија
1991 До, ре, ми Семејни, мјузикл 1

Надворешни врски[уреди | уреди извор]