Мјузикл

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
The Black Crook, бил хит мјузикл во 1866.[1]

Мјузикл или музички театар е жанр во филмската и театарската уметност настанат во почетокот на XX век. Мјузиклот настанал како потреба за забава на театарската публика. Тематиката на мјузиклот може да биде приказна од секојдневниот живот или прерадено книжевно дело. Најпознатите мјузикли се Коса, Бакни ме Кејт, Циганите летаат во небото, Некои тоа го сакаат жешко, Чикаго и др.

Драмското дејство се искажува со говор, глума, пеење и игра.


  1. Morley 1987, стр. 15.