Жанр

Од Википедија — слободната енциклопедија

Жанр (се изговара /ˈʒɑːnrə/, исто така /ˈdʒɑːnrə/; од француското „вид“ или „сорта“, латинското: genus (со што се задржуваме на gener-)) е име на категоризирањето на видот на композицијата. Поимот е често користен за да се категоризира литературата или говорот, но исто така е користено и за многу други форми на уметноста или искази.