Волшебното самарче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корица од првото издание на „Волшебното самарче“ 1962 година
Корица од првото издание на „Волшебното самарче“ 1962 година

„Волшебното самарче“роман за деца на македонскиот писател Ванчо Николески.

Содржина[уреди | уреди извор]

Романот се состои од 25 глави:[1]

 • Селото Мацково
 • Необично познанство
 • На студеното горско изворче
 • Малото дрварче
 • Волшебното самарче
 • Крај родното огниште
 • Неочекувано познанство
 • Господска вечера
 • Првата акција
 • Стариот познајник
 • Несакана средба на мостот
 • Зелените шатори
 • Подземна скривница
 • Непожелни гости во Мацково
 • Двајца чудни овчари
 • Камбаната бие...
 • Една ноќ во скршената воденица
 • Солзи над родното огниште
 • Партизанско оро
 • Малото млекарче
 • На друмот кај селското анче
 • Ноќните огнови и невидливите птици
 • Шарената горска полјанка
 • Смртоносната тројка
 • Проштевање

Изданија[уреди | уреди извор]

Во 1998 година, романот бил објавен од издавачката куќа „Детска радост“, како дел од книгата „Мице, Волшебното самарче“. Книгата, со обем од 152 страници и со димензии од 20 сантиметри, била испечатена во НИП „Нова Макеоднија“, РЕ Печатница. Автор на илустрациите, на дизајнот и на ликовно-графичкото уредување е Димче Исаиловски, а лектурата и коректурата ги направила Кате Ноневска. Таа е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-30-419-Х.[2]

 1. Ванчо Николески, Мице, Волшебното самарче. Скопје: Детска радост, 1998, стр. 17-148.
 2. Ванчо Николески, Мице, Волшебното самарче. Скопје: Детска радост, 1998.