Прејди на содржината

Историски филм

Од Википедија — слободната енциклопедија

Историска драма е филмски жанр каде приказната се заснова на историски настани и познати личности од историјата. Некои филмови кои спаѓаат во овој жанр се многу блиску до жанрот биографски филм, а други пак содржат измислени стории за вистински личности, или измислени ликови поврзани со вистински настани од историјата.

Овој список содржи филмови кои се однесуваат на историјата на Блискиот Исток и западната цивилизација. За филмови кои се однесуваат на Азија и Индија видете во Список на историски филмови за Азија.

Предисториски период[уреди | уреди извор]

Филмови за Антиката (до паѓањето на Римското Царство)[уреди | уреди извор]

Sortable table
Оригинален наслов Наслов снимен во Се однесува на Забелешка
La Donna dei Faraoni 1961 3100 п.н.е. кратко по соединувањето на горен и долен Египет
Land of the Pharaohs Земјата на фараоните 1956 2589-2566 п.н.е. за владеењето на фараонот Кнуфу
Il Sepolcro dei re 1960 2589-2566 п.н.е. за владеењето на фараонот Кнуфу
Sudan Судан 1945 2558-2532 п.н.е. за владеењето на фараонот Кафра
The Egyptian Египќанецот 1954 2000 п.н.е. за фараонот Акенатен, за царството на Хетитите, за употребата на железото.
Slave of Dreams Роб на соништата 1995 1544 п.н.е. за Египет и приказната за Јозеф
Joseph Јозеф 1995 1544 п.н.е. Египет, најверојатно за време на владеењето на Ахмос I
Minotaur, the Wild Beast of Crete Минотаур, дивиот ѕвер од Крит 1960 околу 1500 п.н.е. Минејски Крит
Minotaur Минотаур 2006 околу 1500 п.н.е. за легендарниот Тесеј на Крит, но настаните во филмот се случуваат за време на железно доба
Nefertiti, Queen of the Nile Нефертити, кралицата на Нил 1961 околу 1370-1330 п.н.е. Египет и Нефертити
Clash of the Titans Судирот на Титаните 1981 околу 1300? п.н.е. за легендата за Персеј.
Arrivano I Titani 1962 околу 2000? п.н.е. за легендата за Титаните.
Hercules Херкул 1958 средина на 13 век п.н.е. за генерацијата пред Тројанската војна
Hercules Херкул 2005 средина на 13 век п.н.е.
Jason and the Argonauts Џејсон и Аргонаутите 1963 средина на 13 век п.н.е. доцниот бронзен векt
Jason and the Argonauts Џејсон и Аргонаутите 2000 средина на 13 век п.н.е.
Medea Медеја 1969 средина на 13 век п.н.е. последиците од патувањето на Арго
Ifegeneia Ифигенија 1977 околу 1200 п.н.е. Грција пред нападот на Троја
Helen of Troy Елена од Троја 1956 околу 1200 п.н.е. западна Анадолија за време на Тројанската војна
Troy Троја 2004 околу 1200 п.н.е. западна Анадолија за време на Тројанската војна
The Fury of Achilles Бесот на Ахил 1962 околу 1200 п.н.е. западна Анадолија за време на деветтата година од Тројанската војна
Guerra di Troia Тројанскиот коњ 1961 околу 1200 п.н.е. западна Анадолија за време на последната година од Тројанската војна
The Trojan Women Тројанските жени 1971 околу 1200 п.н.е. последиците од Тројанската војна
Avenger Одмаздник 1962 почеток на 12 век п.н.е. за обидите да се воспостави нов дом во Италија за преживеаните од Тројанската војна
Electra Електра 1962 почеток на 12 век п.н.е. ќерката на грчкиот крал Агамемнон бара одмазда за убиецот на татко ѝ
Ulysses Одисеј 1955 почеток на 12 век п.н.е. десетгодишните страдања на Одисеј да се врати на Итака после Тројанската војна
The Odyssey (TV miniseries) Одисеј 1997 почеток на 12 век п.н.е.
Pharaoh Фараон 1966 1069 п.н.е. Египет за време на владеењето на измислениот фараон „Рамзес XIII“
King David Кралот Давид 1985 околу 1040-970 п.н.е. јужен Левант
Solomon and Sheba Соломон и Шеба 1959 околу 1011-931 п.н.е. јужен Левант
Sins of Jezebel Гревовите на Језебел 1953 874-853 п.н.е. јужен Левант за време на кралот Ахаб
I am Semiramis Јас сум Самирамис 1962 околу 810 п.н.е. Асирија
King Lear (1971 USSR film) Кралот Лир 1971 околу 800 п.н.е. Келтска Британија
King Lear Кралот Лир 1999 околу 800 п.н.е. Келтска Британија
Romolo e Remo Ромул и Рем 1961 753 п.н.е. приказната за Ромул и Рем, и основањето на градот Рим
The Rape of the Sabine Women Силувањето на сабинските жени 1962 околу 750 п.н.е. почетокот на Рим
Duel of Champions 1961 околу 650 п.н.е. Легендата за Хорацие
War Gods of Babylon 1962 околу 627 п.н.е. ново асирско царство, во филмот се анахроно вклучени Зороастер (11-10 век п.н.е.) и Хамураби (1792-1750 п.н.е.)
Queen of Babylon 1954 600 п.н.е. ново вавилонско царство
Hero of Rome 1964 509 п.н.е. за легендата за последниот тиранин во Рим
Coriolanus: Hero without a Country 1964 493 п.н.е. легендата за Гај Маркус Кориолан
The Giant of Marathon 1959 490 п.н.е. Грција: Битката на Маратон
The 300 Spartans 1961 480 п.н.е. Грција: Битката на Термопилите
300 300 2007 480 п.н.е. Грција: Битката на Термопилите
One Night with the King 2006 околу 465-424 п.н.е. библиска приказна за Ештер
Damon and Pythias 1961 околу 400 п.н.е. Сиракуза, Сицилија
Brennus, Enemy of Rome 1963 387 п.н.е. Галско пљачкање на Рим
Alexander the Great 1956 356-323 п.н.е. Грција и Персија
Alexander 2004 356-323 п.н.е. Грција и Персија
Il Colosso di Rodi Колосот од Родос 1961 280 п.н.е.
Revak the Rebel 1960 околу 218 п.н.е. непосредно пред Втората пунска војна
Siege of Syracuse 1960 214-212 п.н.е. Текот на Втората пунска војна
The Secret Under the Rose 2006 218-202 п.н.е. Текот на Втората пунска војна
Scipio Africanus: The Defeat of Hannibal 1937 202 п.н.е. Крајот на Втората пунска војна
The Centurion 1961 146 п.н.е. Битката на Коринт (146 п.н.е.)
Spartacus Спартак 1960 73-71 п.н.е. Стар Рим
Spartacus Спартак 2004 73-71 п.н.е. Стар Рим
Spartacus: Blood and Sand Спартак: крв и песок 2010 73-71 п.н.е. Стар Рим
Julius Caesar 2002 100-44 п.н.е. за Јулиј Цезар
Druids 2001 58-51 п.н.е. за галските војни
A Queen for Caesar 1962 48 п.н.е. Египет и доаѓањето на Јулиј Цезар
Julius Caesar 1953 44-42 п.н.е. Шекспировата драма за смртта на големиот диктатор
Julius Caesar 1970 44-42 п.н.е. Шекспировата драма за смртта на големиот диктатор
Cleopatra 1963 48-30 п.н.е. Египет и Рим - релации за време на Јулиј Цезар и Марк Антонио
Cleopatra 1999 48-30 п.н.е.
The Cleopatras 1983 305-30 п.н.е. Egypt -
Rome 2005–2007 52-30 п.н.е. од крајот на галските војни до смртта на Марк Антонио
Empire 2005 1 век п.н.е. Стар Рим
Imperium: Augustus 2003 49 п.н.е. - 14 наша ера Стар Рим - животот на Август, првиот император
Hermann der Cherusker - Die Schlacht im Teutoburger Wald Масакр во Црната Шума 1967 9 наша ера Германија - битка со римски легии
I, Claudius 1976 12 п.н.е. - 54 наша ера Стар Рим - владеењето на Клавдиј
The Caesars 1967 27 п.н.е. - 68 наша ера Стар Рим
Ben-Hur 1959 околу 26-35 наша ера провинцијата Јудеја
The Inquiry 2006 околу 37 наша ера провинцијата Јудеја, кратко по смртта на Исус Христос
Caligula 1979 37-41 наша ера владеењето на третиот император
Boudica 2003 60 наша ера Британија и Стар Рим
Nero 2004 41-68 наша ера владеењето на Нерон
Quo Vadis Кво вадис 1951 54-68 наша ера владеењето на Нерон
Masada 1981 72-73 наша ера Јудеја за време на првата Еврејско-Римска војна
Dacii 1967 86-87 наша ера Дачија - денешна Романија
The Apocalypse 2002 околу 90-96 наша ера за Ефес
Revolt of the Praetorians 1964 96 наша ера убиството на Домицијан
Centurion 2010 117 наша ера судбината на деветтата легија
The Eagle Орелот 2011 140 наша ера млад човек се обидува да најде што се случило со татко му и деветтата легија
The Fall of the Roman Empire Падот на Римското Царство 1964 180-192 наша ера владеењето на Комодус
Gladiator Гладијатор 2000 180-192 наша ера владеењето на Комодус
The Magnificent Gladiator 1964 околу 260-268 наша ера владеењето на Галениј
Sebastiane Себастијан 1976 околу 288 наша ера за Свети Себастијан
Katherine of Alexandria 2011 307 наша ера Египет пред легализирањето на христијанството
Constantine and the Cross Константин и крстот 1962 306-312 наша ера за првиот христијански император
Fabiola Фабиола 1949 ca. 312 наша ера владеењето на Константин I
Augustine of Hippo Августин од Хипо 1972 354-430 наша ера провинцијата во Африка
Augustine: The Decline of the Roman Empire Августин: Падот на Римското Царство 2010 354-430 наша ера провинцијата во Африка - животот на Августин од Хипо, и вандалското освојување на Картагина
Roar Рик 1997 400 наша ера Ирска - келтски воини
Agora Агора 2009 околу 360-415 наша ера Животот и смртта на Хипатија и уништувањето на библиотеката во Александрија.
Revenge of the Barbarians Одмаздата на Варварите 1960 410 наша ера Визиготите и пљачкањето на Рим
St. Patrick: The Irish Legend Св. Патрик: Ирска легенда 2000 387-493 наша ера Ирска и Британија за време на животот на Свети Патрик
Attila Атила 1954 406-453 наша ера Rome - хунскиот водач до неговото повлекување од кај реката По
Attila Атила 2001 406-453 наша ера Стар Рим - животот и смртта на познатиот хунски водач
Die Nibelungen Нибелунзите 1924 околу 450 наша ера за германскиот херој Сигфрид, неговото убиство и одмаздата на неговата вдовица
Die Nibelungen Нибелунзите 1967 околу 450 наша ера за германскиот херој Сигфрид, неговото убиство и одмаздата на неговата вдовица
Ring of the Nibelungs Прстенот на Нибелунзите 2004 ca. 450 наша ера за германскиот херој Сигфрид

Надворешни врски[уреди | уреди извор]