Попис на населението на Хрватска (1991)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Според пописот на населението од 1991. година, во Република Хрватска вкупно живееле 4.784.265 жители, во 6.694 населени места.

Етнички групи[уреди | уреди извор]

Етнички групи, градско и селско население
Етничка група вкупно Градско население Селско население
Хрвати 3.736.356 2.006.769 1.729.587
Срби 581.663 281.570 300.093
Југословени 106.041 80.615 25.426
Муслимани 43.469 34.686 8.783
Словенци 22.376 16.908 5.468
Унгарци 22.355 8.005 14.350
Италијанци 21.303 12.884 8.419
Чеси 13.086 4.658 8.428
Албанци 12.032 9.456 2.576
Црногорци 9.724 8.680 1.044
Роми 6.695 3.367 3.328
Македонци 6.280 5.446 834
Словаци 5.606 2.725 2.881
Русини 3.253 1.566 1.687
Германци 2.635 1.509 1.116
Украинци 2.494 1.412 1.082
Романци 810 587 223
Руси 706 586 120
Полјаци 679 487 192
Евреи 600 579 21
Бугари 458 415 43
Турци 320 282 38
Грци 281 175 106
Австријци 214 169 45
Власи 22 12 7
други 3.012 1.986 1.026
Етнички неопределени 73.376 55.862 17.514
Регионално определени 45.493 22.227 23.266
непознато 62.926 33.579 29.347
вкупно 4.784.265 2.597.205 2.187.060

Легенда[уреди | уреди извор]

Хрвати Срби
апсолутно мнозинство
  
  
релативно мнозинство
  
  
Општина вкупно Хрвати Срби Југословени Муслимани Словенци Унгарци Италијанци Чеси
вкупно 4.784.265 (100,00 %) 3.736.356 (78,09 %) 581.663 (12,15 %) 106.041 (2,21 %) 43.469 (0,90 %) 22.376 (0,46 %) 22.355 (0,46 %) 21.303 (0,44 %) 13.086 (0,27 %)
Град Загреб 933.914 803.681 49.965 16.067 13.100 7.186 1.208 290 1.175
* Град Загреб (уже подручје) 729.467 615.473 45.054 14.321 11.402 6.328 1.040 261 988
* Велика Горица 63.494 57.095 2.352 787 697 144 57 18 61
* Запрешиќ 42.082 38.938 829 268 208 273 38 5 27
* Самобор 47.743 45.086 524 279 149 355 30 1 22
* Сесвете 51.128 47.089 1.206 412 644 86 43 5 77
Бели Манастир 54.265 22.740 13.851 4.265 160 322 8.956 4 15
Бенковац 33.378 13.553 18.986 154 25 6 5 3 1
Биоград на Мору 17.661 16.260 679 150 34 39 18 9 3
Бјеловар 66.039 53.113 5.898 2.631 88 142 615 7 309
Брач 13.824 12.985 182 137 61 28 16 2 8
Бузет 7.439 4.419 58 78 108 120 0 205 2
Бује 23.877 9.422 1.000 787 643 754 72 5.528 8
Валпово 33.108 30.000 947 679 29 31 95 0 7
Вараждин 94.373 89.728 1.055 712 128 581 48 8 14
Винковци 98.445 78.313 13.170 1.882 342 91 1.644 3 15
Вировитица 46.661 35.850 7.271 1.214 79 61 268 12 99
Вис 4.354 3.825 101 140 34 11 11 0 2
Војниќ 8.236 116 7.366 158 436 1 2 0 0
Врбовец 28.074 26.397 552 181 41 26 8 3 131
Врбовско 7.528 4.274 2.594 253 49 38 6 1 2
Вргинмост 16.599 4.043 11.729 278 123 9 4 1 2
Вргорац 7.497 7.268 15 42 11 1 0 0 1
Вуковар 84.189 36.910 31.445 6.124 253 90 1.375 8 39
Гарешница 18.442 14.297 2.058 556 16 27 317 7 538
Глина 23.040 8.041 13.975 473 62 13 2 2 4
Госпиќ 29.049 18.613 8.976 513 76 25 7 3 3
Грачац 10.434 1.697 8.371 111 9 4 0 0 0
Грубишно Поље 14.206 6.015 4.540 636 8 13 498 11 1.953
Дарувар 30.092 10.459 10.074 1.653 62 36 571 55 5.572
Двор 14.555 1.395 12.591 311 31 3 3 0 2
Делнице 17.848 16.072 614 241 176 152 7 1 1
Доња Стубица 30.760 30.197 82 76 29 32 7 1 2
Доњи Лапац 8.054 44 7.854 65 22 1 6 0 0
Доњи Михољац 20.365 17.033 2.404 348 10 18 71 2 2
Дрниш 24.169 18.732 4.974 76 21 8 3 0 3
Дубровник 71.419 58.836 4.765 1.189 2.866 179 71 47 28
Дуга Реса 30.485 27.253 1.978 141 39 99 4 1 6
Дуго Село 19.693 17.342 773 236 172 41 25 4 21
Ѓаково 52.954 48.578 2.002 393 43 33 261 17 9
Ѓурѓевац 40.901 39.700 204 198 15 20 30 1 1
Жупања 49.026 42.960 1.209 680 2.106 36 99 1 8
Забок 36.309 35.484 99 87 24 52 13 2 4
Задар 136.572 113.170 14.112 1.875 418 415 112 89 30
Златар-Бистрица 31.291 30.712 67 62 10 34 6 3 3
Иванец 41.680 40.844 99 50 12 124 22 2 1
Иваниќ-Град 25.592 24.034 334 354 68 48 19 1 56
Имотски 39.052 37.130 1.140 66 12 14 3 2 8
Јастребарско 32.422 31.160 367 176 57 49 11 0 6
Карловац 81.319 51.880 21.732 2.764 486 367 49 17 17
Каштела 32.286 29.713 879 256 197 69 21 2 34
Клањец 10.917 10.588 43 27 5 117 2 0 2
Книн 42.954 3.886 37.888 502 31 49 11 4 2
Копривница 61.052 54.886 3.066 1.084 95 128 77 0 22
Кореница 11.393 1.996 8.585 385 93 4 3 2 0
Корчула 19.651 18.076 206 328 104 45 15 4 8
Костајница 14.851 4.295 9.343 581 119 11 2 1 0
Крапина 26.382 25.963 51 25 7 70 5 0 3
Крижевци 39.248 37.112 927 402 30 47 20 3 15
Крк 16.402 14.379 496 302 272 103 18 43 12
Кутина 39.520 32.772 3.105 781 161 56 121 176 607
Лабин 25.983 11.545 523 534 2.013 245 2 421 4
Ластово 1.228 991 51 43 25 1 1 5 0
Лудбрег 21.848 21.171 168 109 8 28 1 0 4
Макарска 21.041 18.657 418 677 185 52 23 5 22
Метковиќ 22.818 21.292 749 160 83 16 4 5 4
Нашице 40.829 32.891 4.486 750 88 33 61 3 7
Нова Градишка 60.749 43.692 12.572 1.810 100 43 25 55 89
Нови Мароф 29.254 28.826 54 34 7 48 6 5 1
Новска 24.696 16.556 5.402 675 58 16 63 25 220
Обровац 11.557 3.761 7.572 53 15 5 9 1 2
Огулин 29.095 17.566 10.113 580 62 31 13 3 5
Озаљ 14.787 13.908 142 167 4 115 0 0 1
Омиш 25.784 25.066 112 77 77 21 14 3 7
Опатија 29.799 23.574 1.153 825 246 863 94 321 16
Ораховица 15.631 10.907 3.328 540 38 16 61 1 7
Осиек 165.253 110.934 33.146 8.351 711 420 3.056 18 80
Оточац 24.992 16.355 7.781 183 26 10 4 0 5
Паг 7.612 7.259 53 27 17 25 4 1 0
Пазин 19.006 15.026 100 192 63 62 2 272 0
Пакрац 27.589 9.896 12.813 1.346 37 44 273 869 718
Петриња 35.565 15.790 15.969 1.814 424 50 17 13 23
Плоче 13.008 11.091 551 439 221 25 24 1 5
Подравска Слатина 31.227 17.898 11.212 1.092 47 31 49 2 8
Пореч 22.988 12.535 900 647 281 219 83 1.336 13
Преграда 16.939 16.509 21 23 11 243 0 0 0
Пула 85.326 47.359 6.424 4.642 2.838 1.256 302 5.375 55
Раб 9.562 8.861 120 98 51 48 10 11 5
Риека 206.229 148.046 21.669 8.014 5.659 3.046 401 3.330 144
Ровињ 19.727 11.290 749 421 278 152 119 2.169 17
Свети Иван Зелина 17.152 16.734 80 46 24 11 5 4 2
Сењ 9.205 8.549 207 27 30 19 3 1 3
Сињ 60.210 55.789 2.785 332 65 36 11 1 10
Сисак 84.348 54.621 19.209 3.719 2.452 198 54 14 156
Славонска Пожега 71.745 57.277 9.759 1.546 90 83 61 31 378
Славонски Брод 114.249 97.379 7.385 3.307 446 205 81 17 63
Слуњ 18.962 12.091 5.540 239 509 5 4 0 2
Солин 27.402 26.224 481 117 61 31 6 3 4
Сплит 207.147 181.356 8.703 5.100 1.228 1.010 213 98 82
Трогир 22.168 20.444 278 254 148 54 22 2 6
Хвар 11.459 10.511 207 179 103 29 21 7 22
Црес-Лошињ 11.796 8.917 777 469 254 92 41 256 4
Цриквеница 19.154 16.288 913 539 284 123 41 9 10
Чабар 5.169 4.740 64 40 16 168 4 0 3
Чазма 15.263 13.897 685 234 24 12 21 3 21
Чаковец 119.866 112.660 421 625 76 855 91 1 17
Шибеник 85.002 71.386 8.971 1.010 278 202 92 18 25
Општина Албанци Црногорци Роми Македонци Словаци Русини Германци Украинци Романци Руси Полјаци
вкупно 12.032 (0,25 %) 9.724 (0,20 %) 6.695 (0,13 %) 6.280 (0,13 %) 5.606 (0,11 %) 3.253 (0,06 %) 2.635 (0,05 %) 2.494 (0,05 %) 810 (0,01 %) 706 (0,01 %) 679 (0,01 %)
Град Загреб 2.884 2.536 1.105 1.919 252 141 372 309 108 246 153
* Град Загреб (уже подручје) 2.545 2.350 902 1.716 204 118 303 260 106 215 129
* Велика Горица 144 90 80 74 28 10 17 23 1 13 10
* Запрешиќ 88 33 8 45 9 3 26 7 0 4 5
* Самобор 45 29 23 37 4 9 13 7 0 6 4
* Сесвете 62 34 92 47 7 1 13 12 1 8 5
Бели Манастир 118 240 381 43 50 15 433 12 314 9 15
Бенковац 29 17 0 22 0 0 0 1 1 2 3
Биоград на Мору 19 7 2 14 6 0 10 1 1 1 2
Бјеловар 488 80 66 67 11 5 35 4 0 3 6
Брач 41 11 0 7 8 1 14 0 0 1 7
Бузет 21 2 0 6 0 0 0 0 0 1 0
Бује 274 80 55 30 26 9 17 8 6 6 2
Валпово 50 37 107 23 26 0 37 3 101 2 1
Вараждин 140 78 245 64 10 3 12 10 4 12 3
Винковци 209 106 194 103 138 209 81 33 5 11 8
Вировитица 73 52 31 66 6 4 18 1 0 3 1
Вис 27 17 5 16 8 0 2 2 0 0 2
Војниќ 5 2 0 4 0 1 1 0 0 1 0
Врбовец 72 4 4 9 4 0 3 1 1 1 3
Врбовско 22 4 0 2 7 0 0 1 0 0 1
Вргинмост 6 7 4 2 0 0 6 1 2 0 0
Вргорац 0 6 0 6 0 0 1 0 0 0 0
Вуковар 331 166 45 97 1.383 2.284 146 793 8 50 46
Гарешница 21 9 9 11 5 1 15 1 0 1 1
Глина 9 3 5 6 3 1 0 0 1 3 1
Госпиќ 63 26 26 20 3 0 3 0 0 5 0
Грачац 3 4 22 4 1 0 3 0 0 0 0
Грубишно Поље 32 10 22 11 2 1 9 2 5 1 2
Дарувар 46 16 36 38 35 5 62 1 3 5 2
Двор 0 8 0 6 0 0 1 0 0 0 0
Делнице 41 8 6 9 2 1 3 2 0 2 4
Доња Стубица 14 1 0 6 4 0 12 1 0 0 1
Доњи Лапац 0 9 1 9 0 0 1 1 0 0 0
Доњи Михољац 32 6 33 16 2 1 9 1 2 0 1
Дрниш 16 8 0 6 1 0 7 0 0 1 0
Дубровник 220 689 3 86 22 15 53 9 5 16 15
Дуга Реса 24 5 0 4 3 0 5 0 0 0 1
Дуго Село 102 25 12 32 7 0 2 11 0 3 3
Ѓаково 64 28 16 23 775 44 38 3 1 2 1
Ѓурѓевац 49 10 28 11 2 0 6 2 0 1 2
Жупања 63 15 26 23 109 136 23 14 1 3 6
Забок 27 4 1 11 7 1 5 0 0 4 1
Задар 457 294 5 235 48 21 71 22 11 15 21
Златар-Бистрица 18 1 1 15 2 0 8 0 0 5 0
Иванец 6 2 0 7 0 3 8 4 0 1 1
Иваниќ-Град 139 15 0 19 9 0 2 2 1 0 1
Имотски 15 25 0 2 0 0 12 0 0 1 1
Јастребарско 24 14 0 27 4 4 6 0 0 0 1
Карловац 168 179 12 171 14 7 15 9 0 12 4
Каштела 38 46 1 33 12 3 8 1 1 8 11
Клањец 9 4 0 4 1 0 4 0 0 0 1
Книн 6 49 16 16 6 3 1 0 0 0 1
Копривница 90 47 187 33 7 3 9 2 0 1 5
Кореница 6 5 0 5 0 0 1 1 0 0 0
Корчула 57 67 0 27 3 1 11 2 0 2 5
Костајница 15 5 5 6 1 1 3 6 0 2 2
Крапина 14 4 0 8 4 2 1 0 0 3 2
Крижевци 31 13 5 27 2 1 2 3 0 2 2
Крк 98 32 10 22 6 1 13 6 6 1 2
Кутина 145 27 36 25 126 7 25 35 0 4 18
Лабин 87 36 0 21 5 0 3 1 4 2 2
Ластово 1 6 0 8 0 0 0 0 0 0 0
Лудбрег 9 4 88 7 0 0 4 0 0 0 0
Макарска 95 60 0 14 11 4 20 4 1 4 4
Метковиќ 28 17 2 11 1 2 6 1 5 0 1
Нашице 79 27 24 47 1.158 1 36 2 1 1 6
Нова Градишка 82 28 15 36 9 10 15 51 0 2 32
Нови Мароф 22 6 0 7 6 1 3 0 0 0 2
Новска 56 12 157 12 219 9 4 335 0 2 8
Обровац 15 23 0 5 0 1 0 2 0 4 0
Огулин 44 4 3 18 2 1 2 0 0 1 3
Озаљ 5 6 1 3 2 5 3 0 0 0 1
Омиш 34 15 0 18 3 1 13 2 3 0 3
Опатија 157 94 11 77 11 6 36 0 14 5 6
Ораховица 33 15 39 26 20 1 4 2 0 1 7
Осиек 404 575 221 314 379 105 276 68 37 27 32
Оточац 26 5 0 11 1 0 10 2 0 3 0
Паг 28 2 0 7 1 0 2 0 0 0 1
Пазин 6 17 2 16 4 0 2 0 4 2 0
Пакрац 36 18 0 15 122 1 47 19 0 4 2
Петриња 53 29 17 55 4 1 1 3 1 5 1
Плоче 51 88 0 44 1 2 8 1 0 1 1
Подравска Слатина 35 38 0 16 9 6 11 9 0 4 0
Пореч 356 58 1 61 24 2 15 4 7 3 6
Преграда 7 1 0 5 0 0 3 0 1 0 0
Пула 494 804 575 385 77 18 40 26 14 19 22
Раб 32 13 13 8 0 0 13 1 0 1 0
Риека 937 884 445 468 77 44 66 61 18 47 52
Ровињ 209 44 4 36 26 0 16 3 18 6 3
Свети Иван Зелина 25 4 1 4 0 0 7 1 0 0 1
Сењ 36 6 0 8 1 0 1 0 0 0 0
Сињ 69 10 5 30 5 2 17 1 0 2 4
Сисак 113 99 91 107 13 6 20 30 19 7 8
Славонска Пожега 71 45 0 80 91 11 39 9 0 9 14
Славонски Брод 176 107 208 78 34 34 63 477 40 6 38
Слуњ 3 9 0 4 0 0 0 0 0 2 0
Солин 22 19 0 5 2 6 0 2 0 3 2
Сплит 335 1.050 24 487 47 19 56 28 13 51 18
Трогир 63 28 4 10 4 2 10 3 1 0 7
Хвар 46 7 0 13 12 2 21 2 0 1 0
Црес-Лошињ 120 29 1 11 13 2 15 1 1 2 1
Цриквеница 139 30 1 23 4 1 25 3 1 1 1
Чабар 14 0 17 1 0 0 0 0 0 0 0
Чазма 21 4 11 4 3 0 2 2 0 0 1
Чаковец 104 35 1.920 27 11 6 16 10 2 4 6
Шибеник 283 148 26 123 31 6 39 7 17 21 11
Општина Евреи Бугари Турци Грци Австријци Власи други Етн. неопределени Регион. опр. непознато
вкупно 600 (0,01 %) 458 (0,00 %) 320 (0,00 %) 281 (0,00 %) 214 (0,00 %) 22 (0,00 %) 3.012 (0,06 %) 73.376 (1,53 %) 45.493 (0,95 %) 62.926 (1,31 %)
Град Загреб 399 152 81 79 62 9 731 17.023 1.490 11.191
* Град Загреб (уже подручје) 392 145 77 70 56 7 625 14.696 1.317 8.367
* Велика Горица 4 2 4 7 2 1 33 924 80 736
* Запрешиќ 2 3 0 0 0 1 29 514 40 679
* Самобор 1 0 0 0 4 0 22 468 25 600
* Сесвете 0 2 0 2 0 0 22 421 28 809
Бели Манастир 0 5 1 1 1 0 48 1.498 87 681
Бенковац 0 0 0 10 0 0 22 152 2 384
Биоград на Мору 0 3 0 1 2 0 14 178 16 192
Бјеловар 4 6 2 5 1 2 17 1.338 39 1.057
Брач 0 0 1 0 0 0 10 106 47 151
Бузет 0 0 0 0 0 0 3 215 2.096 105
Бује 2 5 32 0 5 0 32 913 3.894 267
Валпово 0 8 0 1 0 1 8 416 31 468
Вараждин 2 15 8 2 3 0 17 724 44 703
Винковци 6 3 1 6 3 0 28 877 35 929
Вировитица 2 0 1 1 1 0 25 680 31 811
Вис 0 2 0 0 0 0 11 55 17 66
Војниќ 0 0 0 1 0 0 4 36 17 85
Врбовец 0 0 0 0 0 0 4 282 8 339
Врбовско 0 1 0 0 0 0 1 167 12 93
Вргинмост 0 1 0 1 0 0 5 131 3 241
Вргорац 0 0 0 0 0 0 2 34 53 57
Вуковар 6 10 0 10 0 0 36 1.621 73 840
Гарешница 0 0 0 2 1 0 6 307 18 218
Глина 1 0 0 3 0 0 3 239 1 189
Госпиќ 0 0 0 2 0 0 27 323 22 313
Грачац 1 0 0 0 0 0 1 24 0 179
Грубишно Поље 5 1 0 7 0 0 2 274 12 134
Дарувар 9 8 0 3 3 0 13 694 25 606
Двор 0 0 0 3 0 0 1 87 4 109
Делнице 0 4 1 0 0 0 5 300 33 163
Доња Стубица 1 0 0 0 0 0 11 91 4 188
Доњи Лапац 0 0 0 3 0 0 1 9 1 27
Доњи Михољац 1 0 0 2 0 0 3 164 14 190
Дрниш 0 0 0 0 0 0 12 127 1 173
Дубровник 19 6 1 2 10 0 120 1.228 170 749
Дуга Реса 0 0 0 1 0 0 51 290 14 566
Дуго Село 0 2 0 0 0 0 18 210 34 618
Ѓаково 0 1 0 2 1 0 15 268 27 309
Ѓурѓевац 0 1 0 0 1 0 3 198 11 407
Жупања 1 0 0 1 0 0 13 302 52 1.139
Забок 0 0 0 0 0 0 4 193 10 276
Задар 6 6 4 5 6 0 151 1.549 231 3.193
Златар-Бистрица 0 2 0 0 0 0 11 76 7 248
Иванец 0 0 0 0 0 0 9 89 9 387
Иваниќ-Град 1 0 0 0 0 1 3 243 23 219
Имотски 0 0 0 3 1 0 25 87 1 504
Јастребарско 0 0 0 2 0 0 20 191 7 296
Карловац 1 6 4 3 5 0 38 1.839 76 1.444
Каштела 0 2 0 0 1 0 15 327 44 564
Клањец 0 0 0 0 1 0 1 25 2 81
Книн 0 0 0 8 0 0 6 205 5 259
Копривница 4 4 0 1 1 1 10 673 33 583
Кореница 0 0 0 1 0 0 7 84 3 212
Корчула 1 0 28 1 1 0 37 310 87 225
Костајница 0 0 5 5 0 0 2 194 2 245
Крапина 0 0 0 0 0 1 9 62 9 139
Крижевци 0 0 0 0 0 0 4 318 10 272
Крк 0 0 8 0 2 1 13 319 73 164
Кутина 0 2 1 0 0 0 6 661 17 606
Лабин 1 1 5 1 2 0 44 722 9.324 435
Ластово 0 0 6 0 0 0 11 38 11 30
Лудбрег 0 0 0 0 1 0 2 114 6 124
Макарска 0 1 0 0 1 0 24 325 147 287
Метковиќ 1 0 0 0 3 0 5 130 23 269
Нашице 1 0 1 1 1 0 17 403 36 668
Нова Градишка 1 2 0 4 1 0 33 644 46 1.352
Нови Мароф 0 0 0 0 1 0 6 51 3 165
Новска 1 0 0 3 0 0 13 450 11 389
Обровац 0 0 0 1 0 0 4 43 0 41
Огулин 0 5 2 1 0 0 10 342 2 282
Озаљ 0 0 0 0 0 0 12 105 7 300
Омиш 0 0 1 0 2 0 14 79 52 167
Опатија 5 2 17 3 17 0 45 1.103 627 471
Ораховица 0 0 0 2 0 0 8 301 31 243
Осиек 20 31 5 11 5 1 162 3.487 394 1.983
Оточац 0 0 0 5 0 0 43 185 7 330
Паг 1 0 0 0 2 0 7 23 1 151
Пазин 0 0 0 0 1 0 12 321 2.723 179
Пакрац 1 1 0 1 0 0 15 639 12 660
Петриња 0 5 0 3 1 0 12 876 21 377
Плоче 0 0 2 1 0 0 17 196 57 181
Подравска Слатина 0 2 1 1 0 1 10 446 42 257
Пореч 1 4 5 0 7 0 33 425 5.465 497
Преграда 0 0 0 0 0 0 2 29 2 82
Пула 5 36 3 4 12 0 99 2.782 10.270 1.390
Раб 0 0 3 0 1 0 5 114 24 130
Риека 20 42 18 23 9 1 195 7.637 1.649 3.227
Ровињ 2 1 6 1 7 0 19 636 3.255 240
Свети Иван Зелина 0 1 0 1 0 0 3 58 6 134
Сењ 0 0 3 0 0 0 1 121 10 179
Сињ 0 1 1 0 3 0 15 280 42 694
Сисак 2 2 1 8 0 0 38 1.754 58 1.549
Славонска Пожега 1 1 3 2 3 0 21 900 71 1.149
Славонски Брод 2 4 23 4 1 0 31 1.444 138 2.458
Слуњ 0 1 0 2 0 0 10 267 2 272
Солин 0 1 1 0 1 1 6 115 31 258
Сплит 48 26 12 8 6 1 145 3.342 1.212 2.429
Трогир 0 3 11 2 1 0 8 212 128 463
Хвар 0 3 1 1 1 0 24 115 34 97
Црес-Лошињ 2 0 5 0 2 0 21 484 74 202
Цриквеница 1 5 1 2 3 1 11 403 60 231
Чабар 0 0 0 0 1 0 2 36 12 51
Чазма 0 7 0 0 0 0 0 192 3 116
Чаковец 4 3 1 2 1 0 33 826 103 2.006
Шибеник 8 11 3 5 5 0 70 1.155 174 877

Религија[уреди | уреди извор]

Религија по населени места, попис 1991.
Јазик по населени места, попис 1991.

Јазици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • ЦД-РОМ: „Насеља и становништво РХ од 1857-2001. године“, Издање Државног завода за статистику Републике Хрватске, Загреб, 2005.
  • Књига: "Narodnosni i vjerski sastav stanovništva Hrvatske, 1880-1991: po naseljima, аутор: Јаков Гело, издавач: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, 1998., ISBN 953666707X, ISBN 9789536667079; за податке о националном саставу становништва по општинама и насељеним местима 1991. године.
  • [1] Савезни завод за статистику и евиденцију ФНРЈ и СФРЈ, попис становништва 1948, 1953, 1961, 1971, 1981. и 1991. године, за територијалну организацију, општине и припадајућа насељена места 1991. године.
  • [2], Становништво Хрватске, Државни завод за статистику Републике Хрватске.
  • [3], Становништво према народности 1971-2011, Државни завод за статистику Републике Хрватске.
  • [4], Становништво према језику 1991, 2001, 2011., Државни завод за статистику Републике Хрватске.
  • [5], Попис становништва 2011. године, са подацима са ранијих пописа, Државни завод за статистику Републике Хрватске.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • [6], Државен завод за статистика на Република Хрватска.
  • [7], "Статистички летопис 2012.", Државен завод за статистика на Република Хрватска.