Список на аеродроми во Германија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на аеродроми во Германија

Ова е список на аеродроми во Германија, подреден по местоположбата.

Германија, официјално Сојузна Република Германија, е држава во Средна и Северна Европа. Се граничи на север со Северното Море, Данска и Балтичкото Море; на исток со Полска и Чешка; на југ со Австрија и Швајцарија и на запад со Франција, Луксембург, Белгија и Холандија. Германија е сојузна република составена од шеснаесет покраини. Главен град на Германија е Берлин.

Список[уреди | уреди извор]

Имињата на аеродромот кои се задебелени означуваат дека аеродромот има редовни патнички линии преку комерцијални авиопревозници.

Опслужувано подрачје Покраина ICAO IATA Име на аеродромот
Цивилни аеродроми
Ахен Северна Рајна-Вестфалија EDKA AAH Аеродром Мерцбрик (Аеродром Ахен/Мерцбрик)
Алендорф Хесен EDFQ Аеродром Алендорф
Алтенбург Тирингија EDAC AOC Аеродром Лајпциг/Алтенбург (порано Аеродром Алтенбург/Нобиц)
Аугсбург Баварија EDMA AGB Аеродром Аугсбург
Бад Гандерсхајм Долна Саксонија EDVA Аеродром Бад Гандерсхајм
Бад Кисинген Баварија EDFK Аеродром Бад Кисинген
Баден-Баден / Карлсруе Баден-Виртемберг EDSB FKB Аеродром Баден
Берлин Берлин EDDB BER Аеродром Берлин-Бранденбург (се отвора 2015 г.)
Берлин Берлин EDDB SXF Аеродром Берлин Шенефелд (се затвора 13 март 201)
Берлин Берлин EDDT TXL Аеродром Берлин Тегел (се затвора 13 март 2013)
Биндлах / Бајројт Баварија EDQD BYU Аеродром Биндлахер Берг (Аеродром Бајројт)
Битбург Рајнска област-Пфалц EDRB BBJ Аеродром Битбург
Боркум Долна Саксонија EDWR BMK Аеродром Боркум
Брамше Долна Саксонија EDXA Аеродром Ахмер
Брауншвајг Долна Саксонија EDVE BWE Аеродром Брауншвајг
Бремен Бремен EDDW BRE Аеродром Бремен
Бремерхафен Бремен EDWB BRV Аеродром Бремерхафен
Келн / Бон Северна Рајна-Вестфалија EDDK CGN Аеродром Келн/Бон
Дортмунд Северна Рајна-Вестфалија EDLW DTM Аеродром Дортмунд
Дрезден Саксонија EDDC DRS Аеродром Дрезден (Аеродром Дрезден-Клоче)
Диселдорф Северна Рајна-Вестфалија EDDL DUS Аеродром Диселдорф
Диселдорф / Менхенгладбах Северна Рајна-Вестфалија EDLN MGL Аеродром Диселдорф-Менхенгладбах
Егелсбах Хесен EDFE Аеродром Франкфурт Егелсбах
Емден Долна Саксонија EDWE EME Аеродром Емден
Ерфурт Тирингија EDDE ERF Аеродром Ерфурт-Вајмар
Франкфурт на Мајна Хесен EDDF FRA Аеродром Франкфурт (Аеродром Франкфурт на Мајна; Аеродром Рајна-Мајна)
Фридрихсхафен Баден-Виртемберг EDNY FDH Аеродром Фридрихсхафен (Аеродром Боденско Езеро (Фридрихсхафен))
Гибелштат Баварија ETEU GHF Аеродром Гибелштат / Воздухопловна база Гибелштат
Хан Рајнска област-Пфалц EDFH HHN Аеродром Франкфурт/Хан
Хамбург / Фулсбител Хамбург EDDH HAM Аеродром Хамбург (Аеродром Хамбург/Фулсбител)
Хамбург / Финкенвердер Хамбург EDHI XFW Аеродром Хамбург-Финкенвердер
Хановер Долна Саксонија EDDV HAJ Аеродром Хановер
Хајде Шлезвиг-Холштајн EDXB HEI Аеродром Хајде-Бизум
Хајст Шлезвиг-Холштајн EDHE Аеродром Итерзен
Хелголанд Шлезвиг-Холштајн EDXH HGL Аеродром Хелголанд (Аеродром Хелголанд-Дине)
Херингсдорф Мекленбург-Западна Померанија EDAH HDF Аеродром Херингсдорф
Хоф Баварија EDQM HOQ Аеродром Хоф-Плауен
Хопштетен Рајнска област-Пфалц EDRH Аеродром Хопштетен-Вајерсбах
Инголштат Баварија ETSI IGS Аеродром Инголштат-Манхинг
Касел Хесен EDVK KSF Аеродром Касел/Калден
Кил Шлезвиг-Холштајн EDHK KEL Аеродром Кил (Аеродром Кил/Холтенау)
Лар Баден-Виртемберг EDTL LHA Аеродром Шварцвалд
Лангенлонсхајм Рајнска област-Пфалц EDEL Аеродром Лангенлонсхајм
Лајпциг Саксонија EDDP LEJ Аеродром Лајпциг/Хале (Аеродром Шкојдиц)
Либек Шлезвиг-Холштајн EDHL LBC Аеродром Либек (Аеродром Либек/Бланкензе; Аеродром Хамбург/Либек)
Магдебург Саксонија-Анхалт EDBC CSO Аеродром Магдебург/Кохштет
Мајнц Рајнска област-Пфалц EDFZ Аеродром Мајнц/Финтен
Манхајм Баден-Виртемберг EDFM MHG Аеродром Манхајм
Меминген / Алгој Баварија EDJA FMM Аеродром Меминген (порано Аеродром Меминген/Алгој)
Минхен Баварија EDDM MUC Аеродром Минхен
Минстер / Оснабрик Северна Рајна-Вестфалија EDDG FMO Аеродром Минстер/Оснабрик
Нанхаузен / Зимерн Рајнска област-Пфалц EDRN Аеродром Нанхаузен
Нојбранденбург Мекленбург-Западна Померанија ETNU FNB Аеродром Нојбранденбург)
Нирнберг Баварија EDDN NUE Аеродром Нирнберг
Падерборн / Липштат Северна Рајна-Вестфалија EDLP PAD Аеродром Падерборн-Липштат
Рехлин Мекленбург-Западна Померанија EDAX REB Аеродром Рехлин/Лерц
Росток Мекленбург-Западна Померанија ETNL RLG Аеродром Росток-Лаге
Сарбрикен Сар EDDR SCN Аеродром Сарбрикен (Аеродром Енсхајм)
Зиген Северна Рајна-Вестфалија EDGS SGE Аеродром Зигерланд
Штатлон Северна Рајна-Вестфалија EDLS Аеродром Штатлон/Фреден
Штутгарт Баден-Виртемберг EDDS STR Аеродром Штутгарт (порано Воздухопловна база Штутгарт; Аеродром Штутгарт/Ехтердинген)
Трир / Ферен Рајнска област-Пфалц EDRT Аеродром Трир-Ферен
Веце Северна Рајна-Вестфалија EDLV NRN Аеродром Веце (Аеродром Долна Рајна)
Вестерланд, Зилт Шлезвиг-Холштајн EDXW GWT Аеродром Зилт
Цвајбрикен Рајнска област-Пфалц EDRZ ZQW Аеродром Цвајбрикен
Воени аеродроми
Алтенштат Баварија ETHA Воздухопловна база Алтенштат
Бамберг Баварија ETEJ ZCD Воздухопловна база Бамберг (американска армија)
Баумхолдер Рајнска област-Пфалц ETEK Воздухопловна база Баумхолдер (американска војска)
Бихел Рајнска област-Пфалц ETSB Воздухопловна база Бихел (воздушни сили)
Бикебург Долна Саксонија ETHB Воздухопловна база Бикебург
Келе Долна Саксонија ETHC ZCN Воздухопловна база Келе
Дипхолц Долна Саксонија ETND Воздухопловна база Дипхолц
Ердинг Баварија ETSE Воздухопловна база Ердинг (воздушни сили)
Фасберг Долна Саксонија ETHS Воздухопловна база Фасберг
Фрицлар Хесен ETHF FRZ Воздухопловна база Фрицлар
Гајленкирхен Северна Рајна-Вестфалија ETNG GKE Воздухопловна база на НАТО Гајленкирхен (НАТО)
Графенвер Баварија ETIC Воздухопловна база Графенвер (американска војска)
Хоенфелс Баварија ETIH Воздухопловна база Хоенфелс (американска војска)
Хон Шлезвиг-Холштајн ETNH Воздухопловна база Хон
Холцдорф / Шеневалде Саксонија-Анхалт / Бранденбург ETSH Воздухопловна база Холцдорф
Јефер Долна Саксонија ETNJ Воздухопловна база Јефер
Ландсберг на Лех Баварија ETSA Воздухопловна база Ландсберг/Лех
Лаупхајм Баден-Виртемберг ETHL Воздухопловна база Лаупхајм
Клостерлехфелд Баварија ETSL Воздухопловна база Лехфелд
Мепен Долна Саксонија ETWM Воздухопловна база Мепен (воздушни сили)
Нојбург на Дунав Баварија ETSN Воздухопловна база Нојбург (воздушни сили)
Нидерштетен Баден-Виртемберг ETHN Воздухопловна база Нидерштетен
Нордхолц Долна Саксонија ETMN NDZ Воздухопловна база Нордхолц (морнарица)
Нерфених Северна Рајна-Вестфалија ETNN QOE Воздухопловна база Нерфених (воздушни сили)
Рамштајн-Мизенбах Рајнска област-Пфалц ETAR RMS Воздухопловна база Рамштајн (американска војска)
Рајне Северна Рајна-Вестфалија ETHE ZPQ Воздухопловна база Рајне-Бентлаге
Рот Баварија ETHR Воздухопловна база Рот
Шлезвиг / Јагел Шлезвиг-Холштајн ETNS WBG Воздухопловна база Шлезвиг (воздушни сили)
Шпангдалем Рајнска област-Пфалц ETAD SPM Воздухопловна база Шпангдалем (американски воздушни сили)
Визбаден Хесен ETOU WIE Воздухопловна база Визбаден (американска војска)
Витмунд Долна Саксонија ETNT Воздухопловна база Витмундхафен (воздушни сили)
Вунсторф Долна Саксонија ETNW Воздухопловна база Вунсторф (воздушни сили)
Поранешни аеродроми
Берлин Берлин EDDI THF Аеродром Берлин Темпелхоф (затворен 30 октомври 2008)
Келн Северна Рајна-Вестфалија ETBB Аеродром Келн/Буцвајлерхоф (затворен)
Хопстен Северна Рајна-Вестфалија ETNP Аеродром Хопстен/Драјервалде (затворен)
Минхен Баварија EDDM MUC Аеродром Минхен/Рим (затворен)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]