Список на аеродроми во Албанија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на аеродроми во Албанија, подреден по вид и место.

Аеродроми[уреди | уреди извор]

На аеродромите со задебелени букви сообраќаат редовни патнички превозници — засега само меѓународниот во Тирана.

Опслужуван град Област ICAO IATA Назив на аеродромот Местоположба
Меѓународни аеродроми
Тирана Тирана LATI TIA Аеродром „Мајка Тереза“ - Тирана 41°24′53″ N; 19°43′14″ E / 41.4147° СГШ; 19.7206° ИГД / 41.4147; 19.7206 (Аеродром „Мајка Тереза“ Тирана)
Кукуш Кукуш LAKU Кукуш 42°02′01″ N; 20°24′57″ E / 42.0337° СГШ; 20.4158° ИГД / 42.0337; 20.4158 (Аеродром Кукуш)
Валона Валона LAVL Меѓународен аеродром Валона (во изградба) 40°28′34″ N; 19°28′27″ E / 40.4761° СГШ; 19.4742° ИГД / 40.4761; 19.4742 (Аеродром Валона)
Домашни аеродроми
Ѓирокастро Ѓирокастро Аеродром Ѓирокастро 40°05′14″ N; 20°09′11″ E / 40.0873° СГШ; 20.1531° ИГД / 40.0873; 20.1531 (Аеродром Ѓирокастро)
Горица Горица LAKO Аеродром Горица Северозапад 40°38′45″ N; 20°44′29″ E / 40.6457° СГШ; 20.7415° ИГД / 40.6457; 20.7415 (Аеродром Горица Северозапад)
Саранда Валона LASR Аеродром Саранда 39°52′43″ N; 20°02′09″ E / 39.8786° СГШ; 20.0358° ИГД / 39.8786; 20.0358 (Аеродром Саранда (Саранда))
Скадар Скадар LASK Аеродром Скадар/Нов Штој 42°05′21″ N; 19°30′33″ E / 42.0893° СГШ; 19.5091° ИГД / 42.0893; 19.5091 (Аеродром Скадар/Нов Штој (Скадар))
Тирана Тирана LAFK Хелидром Тирана 41°18′56″ N; 19°53′08″ E / 41.3155° СГШ; 19.8855° ИГД / 41.3155; 19.8855 (Хелидром Тирана)
Воени аеродроми
Кучово Белград LAKV Воен аеродром Кучово („Белград-Кучово“) 40°46′19″ N; 19°54′07″ E / 40.7719° СГШ; 19.9019° ИГД / 40.7719; 19.9019 (Воен аеродром Кучово)
Леска Леска LAGJ Воен аеродром Ѓадер („Леска-Задрима“) 41°53′43″ N; 19°35′55″ E / 41.8952° СГШ; 19.5987° ИГД / 41.8952; 19.5987 (Воен аеродром Ѓадер)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]