Список на аеродроми во Бугарија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меѓународен аеродром Софија

Список на аеродроми во Бугарија, групирани по тип и сортирани по локација.

За листа сортирана по име на аеродром, видете Категорија:Аеродроми во Бугарија
За листа сортирана по ИЦАО код, видете Список на аеродроми по ИЦАО код: LB

Аеродроми[уреди | уреди извор]

ЛОКАЦИЈА ИЦАО ИАТА ИМЕ НА АЕРОДРОМОТ
Цивилни аеродроми
Бургас LBBG BOJ Меѓународен аеродром Бургас (Сарафово)
Варна LBWN VAR Меѓународен аеродром Варна (Аксаково)
Горна Орјаховица LBGO GOZ Аеродром Горна Орјаховица
Пловдив LBPD PDV Меѓународен аеродром Пловдив (Крумово)
Софија LBSF SOF Меѓународен аеродром Софија (Враждебна)
Цивилни аеродроми вон употреба
Русе (се издава под концесија) LBRS ROU Аеродром Русе (Штраклево)
Стара Загора (чека концесија) LBSZ SZR Аеродром Стара Загора (Кољо Ганчев)
Воени аеродроми
Видин LBVD VID
Добрич
Јамбол LBIA JAM Аеродром Јамбол (Безмер)
Плевен LBPL PVN Аеродром Плевен (Долна Митрополиа)
Силистра LBSS SLS
Сливен LBSL
Трговиште LBTG Аеродром Трговиште (Буховци)
Други мали аеродроми
Казанлак LBKK Аеродром Калавача (Овоштник)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]