Прејди на содржината

Аеродром Нирнберг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аеродром Нирнберг
Flughafen Nürnberg
Nuremberg Airport
{{{name}}}
Општо
Писти
Правец Должина Површина
ft m
10/28 8,858 2,700 Асфалт

Аеродромот Нирнберг (Германски: Flughafen Nürnberg), (IATA: NUE, ICAO: EDDN) e меѓународен аеродром кој го опслужува регионот на Франконија околу Нирнберг и е втор најфрекфентен аеродром во Баварија. Аеродромот е рангиран на 10-то место во Германија и 67-ми во Европа. Во 2019, повеќе од 4.1 милиони патници биле опслужени[1].

Транспорт до аеродромот[уреди | уреди извор]

Аеродромот е сместен 7 километри северно од градот. U2 линијата на метрото во Нирнберг го поврзува аеродромот со центарот на градот, и таа линија сообраќа на секои 10 до 15 минути.

Статистика[уреди | уреди извор]

година Патници Воздухопловни операции Карго (во тонови)
2023[2] 3,923,254 50,313 4,465
2022[3] 3,272,138 48,216 5,583
2021[4] 1,063,153 33,094 7,943
2020[5] 916,963 30,056 6,888
2019[6] 4,111,689 61,456 7,181
2018[7] 4,466,864 66,074 8,337
2017[8] 4.186.962 64.111 8.124
2016[9] 3.484.825 59.602 7.372
2015[10] 3.381.681 60.117 7.859
2014[11] 3.257.348 61.257 8.806
2013[12] 3.309.629 62.639 9.959
2012[13] 3.597.136 64.375 9.974
2011[14] 3.962.617 67.717 10.445
2010[15] 4.068.799 70.779 9.683
2009[16] 3.965.743 71.217 10.611
2008[17] 4.269.606 76.767 12.992
2007[18] 4.238.275 81.025 15.084
2006[19] 3.961.458 78.104 14.359
2005[20] 3.843.710 76.119 12.034
2004[21] 3.648.580 71.818 13.342
2003[22] 3.290.299 73.241 12.996
2002[23] 3.208.287 77.857 16.177
2001[24] 3.195.818 83.807 18.227
2000[25] 3.149.881 86.704 58.961
1999[26] 2.779.412 83.728 19.344
1998[27] 2.518.028 84.041 35.501
1997[28] 2.418.338 82.984 88.886
1996[29] 2.225.005 78.836 45.364
1995[30] 2.250.694 79.424 40.234
1994[31] 1.880.151 75.162 29.171
1993[32] 1.821.027 74.485 18.552
1992[33] 1.667.810 77.363 10.911
1991[34] 1.427.230 75.327 10.588

Авиокомпании и одредишта[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „ADV Monthly Traffic Report 12/2019“ (PDF). adv.aero. Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2020-02-13. Посетено на 2020-11-18.
 2. „ADV Monthly Traffic Report 12/2023“ (PDF; 903 KB). adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2024-02-14. Посетено на 2024-02-14.
 3. „ADV Monthly Traffic Report 12/2022“ (PDF; 919 KB). adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2023-02-13. Архивирано (PDF) од изворникот 16 February 2023. Посетено на 2023-02-17.
 4. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report 12/2021“ (PDF; 823 kb). www.adv.aero/. Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2022-01-31. Архивирано (PDF) од изворникот 30 December 2022. Посетено на 2022-01-10.
 5. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report 12/2020“ (PDF; 298 kb). www.adv.aero/. Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2021-02-02. Архивирано (PDF) од изворникот 17 May 2022. Посетено на 2020-09-12.
 6. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report 12/2019“ (PDF; 316 kb). www.adv.aero/. Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2020-02-13. Архивирано (PDF) од изворникот 8 April 2022. Посетено на 2020-04-13.
 7. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report 12/2018“ (PDF; 374 kb). www.adv.aero/. Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2019-02-11. Архивирано (PDF) од изворникот 28 June 2021. Посетено на 2019-03-10.
 8. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report 12/2017“ (PDF 307 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2018-02-05. Посетено на 2018-04-02. Надворешна врска во |work= (help)
 9. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report 12/2016“ (PDF 394 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-24. Надворешна врска во |work= (help)
 10. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report 12/2015“ (PDF 404 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2016-02-05. Посетено на 2018-01-24. Надворешна врска во |work= (help)
 11. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report“ (PDF 244 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2015-02-05. Посетено на 2018-04-02. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 12. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report“ (PDF 181 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2014-01-28. Посетено на 2018-04-02. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 13. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report“ (PDF 101 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. 2013-02-05. Посетено на 2018-04-02. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 14. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report“ (PDF 182 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-04-02. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 15. „ADV-Monatsstatistik - ADV Monthly Traffic Report“ (PDF 126 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-04-02. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 16. „Statistik 2009“ (PDF 334 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-23. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 17. „Statistik 2008“ (PDF 133 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-23. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 18. „Statistik 2007“ (PDF 148 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-23. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 19. „ADV-MONATSSTATISTIK Dezember 2006“ (PDF 148 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-24. Надворешна врска во |work= (help)
 20. „ADV-MONATSSTATISTIK Dezember 2005“ (PDF 148 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-24. Надворешна врска во |work= (help)
 21. „ADV-MONATSSTATISTIK Dezember 2004“ (PDF 26 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-24. Надворешна врска во |work= (help)
 22. „Statistik 2003“ (PDF 144 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-23. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 23. „Statistik 2002“ (PDF 144 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 24. „Statistik 2001“ (PDF 148 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 25. „Statistik 2000“ (PDF 15 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 26. „Statistik 1999“ (PDF 12 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 27. „Statistik 1998“ (PDF 15 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 28. „Statistik 1997“ (PDF 15 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 29. „Statistik 1996“ (PDF 15 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 30. „Statistik 1995“ (PDF 15 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 31. „Statistik 1994“ (PDF 14 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 32. „Statistik 1993“ (PDF 14 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 33. „Statistik 1992“ (PDF 14 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)
 34. „Statistik 1991“ (PDF 14 kb). http://adv.aero (германски). Arbeitsgemeinschaft Deutscher Verkehrsflughäfen e.V. Посетено на 2018-01-18. Занемарен непознатиот параметар |titleerg= (help); Надворешна врска во |work= (help)

Наводи[уреди | уреди извор]