Мајански календар

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Кружен календар)

Мајанскиот календар Календарот на Маите е систем на различни календари и almanacs користи од страна на цивилизацијата на Маите пред Колумбо Средна Америка, и од некои современи Маја заедници во планински Гватемала.

Овие календари можат да бидат синхронизирани и interlocked, нивни комбинации кои доведуваат до понатаму, посеопфатна циклуси. Најважен на Маја calendric систем се заснова на систем кој беше во општа употреба во целиот регион, кои датираат од најмалку 6 век п.н.е.. Се дели многу аспекти календари со вработени од други претходно Mesoamerican цивилизации, како на пример Zapotec и Olmec, и современа или подоцна оние како што се Ацтеките и Mixtec календари. Иако Mesoamerican календар не потекнуваат со Маја, нивните последователните проширувања и тоа биле прецизни формулации на најсовремена. Заедно со оние на Ацтеките, календарот на Маите се најдобро документирани и повеќето сосема разбрана.

Со Маја митолошка традиција, како што е документирано во колонијален Yucatec сметки и реконструирана од доцниот класичен и Postclassic натписи, на божество Itzamna често се кредитирани со доведување на знаење на календарот систем на прадедовските Маја, заедно со пишување воопшто и други основни аспекти на Маја култура

Преглед

Најважно од овие календари е оној со периодот од 260 дена. Оваа 260-ден календар бил распространети низ сите Mesoamerican општества, и е од голема антиката (речиси сигурно најстарите на календари). Тоа сѐ уште се употребува во некои региони на Oaxaca, и од страна на Маја заедници на гватемалски Highlands. Маите верзија е општо познато дека научници како Tzolkin, или Tzolk'in во ревидираниот правописот на Academia de las Lenguas Маите де Гватемала. На Tzolk'in е во комбинација со уште една 365-ден календар (познат како Haab, или Haab '), да формираат синхронизирани циклус трае за 52 Haabs, наречен Календар круг. Помали циклуси од 13 дена (на trecena) и 20 дена (на veintena) се важни компоненти на Tzolk'in и Haab 'циклуси, соодветно.

Една поинаква форма на календар се користи за следење на подолго време, а за натписот на календар датира (т.е., идентификација кога еден настан се случил во однос на другите). Оваа форма, познат како Long Count, се заснова на бројот на изминат дена бидејќи митолошки почетна точка. Според корелација помеѓу Long Count и Западна календари прифатени од страна на големо мнозинство на Маја истражувачи (познат како GMT корелација), оваа почетна точка е еквивалентно на 11 август, 3.114 п.н.е. во proleptic Грегоријански календар или 6 септември, во Јулијански календар (астрономски -3.113). На Гудман-Мартинес-Томпсон корелација беше избрана од страна на Томпсон во 1935 година врз основа на претходно корелации со Гудман Јосиф во 1905 година (11 август), Хуан Мартинес Hernández во 1926 година (12 август), Ерик и Џон Томпсон Сиднеј во 1927 година (13 август). Од нејзините линеарни карактер, на Грофот Долга беше способен да се продолжи да се однесува на секој датум далеку во иднината (или минатото). Овој календар вклучени користење на положбен запис, во кој секоја позиција, значеше зголемување на повеќе од бројот на деновите. Маите броен систем во суштина беше Vigesimal (односно, основа-20), и секоја единица на дадена позиција претставени 20 пати во единица на таа позиција што му претходи. Важен исклучок беше направен за втор ред место вредност, кои наместо претставени 18 × 20, или 360 дена, поблиска приближат на сончевата година отколку што би 20 × 20 = 400 дена. Треба да се напомене дека сепак циклуси на долгите Грофот се независни од сончевата година.

Многу Маја Long Count натписи се дополнети од страна на месечината од серијата, која обезбедува информации за месечевата фаза и положбата на Месечината во полугодишен циклус на lunations.

А 584-ден Венера циклус исто така беше поддржан, кое ланецот на Сончев risings на Венера, како утро и вечер ѕвезди. Многу настани во овој циклус се гледа како на astrologically несреќен и пагубен, и повремено astrologically војување беше темпирано за да се совпаѓа со чекори во овој циклус.

Други, помалку распространети или лошо разбрав циклуси, на тастатурата и календар Прогресии исто така беа следи. Ан-819 ден брои сведочат за неколку натписи; повторување поставува на 9 - и 13-дневен интервал поврзани со различни групи на божества, животни и други значајни концепти се познати.

Маи концепти на времето

Со развојот на место-нотационите Long Count календар (се верува дека е наследена од Mesoamerican другите култури), на Маја беше елегантна систем со настани, кои би можеле да се евидентираат во линеарен однос една со друга, а исто така и во однос на календарот ( "линеарно време") себе. Во теорија, овој систем може да лесно да се прошири на скицирам било должината на времето саканиот, со едноставно додавање на бројот на повисока цел местото маркери кои се користат (а со тоа и формирање на постојано зголемување на секвенца од ден-мултипли, секој ден во низата уникатно идентификувани од страна на неговиот Long Count број). Во практиката, повеќето Маја Long Count натписи истакнувајќи самите да се ограничи само на првите пет коефициенти во овој систем (а b'ak'tun-count), бидејќи ова беше повеќе од доволно да го изразат сите историски или тековната датум (20 b'ak ' tuns покрие 7.885 сончеви години). Така, на пример постојат записи кои забележа или имплицирана долга секвенци, укажувајќи дека Маја добро разбрав, на еден линеарен (минато-сегашност, иднина) сфаќање на времето.

Сепак, и во заеднички со други Mesoamerican општества, повторувањето на различните calendric циклуси, на природните циклуси на видливи феномени, и повторување и обновување на смртта, повторното раѓање слики во својата митолошки традиции, се важни и продорни влијанија врз Маја општества. Ова концептуално Панорама, во која "цикличната природа" на времето и се означени, беше претходна еминентни едно, и многу ритуали биле засегнати со проектот и повторно се појави на различни циклуси. Како особено calendaric конфигурации се повтори уште еднаш, па премногу се "натприродна" влијанија со кои тие се поврзани. Така се одржа дека особено календар конфигурации имаше специфични "карактер" на нив, кои ќе влијаат на настани дена иам дека вашата конфигурација. Divinations тогаш би можеле да бидат направени од auguries поврзани со одредена конфигурација, со оглед на настаните се случува на некој иден датум ќе биде предмет на влијанија ист како претходниот циклус соодветните датуми. Настани и церемонии ќе се темпирани да коинцидираат со успешен датуми и избегнете оние несреќен.

Завршување на значајни календар циклуси ( "периодот крај"), како на пример k'atun циклус, често се означени од страна на ерекција и посветеноста на одредени споменици (натписи главно стела, но понекогаш близнак-пирамида установи како што се оние во Тикал и Yaxha), по повод проектот, придружуван од dedicatory церемонии.

Цикличната толкување е исто така, истакна во Маја создавање сметки, која во денешниот свет и луѓето во него беа претходи други светови (еден да пет други, во зависност од традиција), кои се обликува во различни форми од страна на боговите, но потоа се уништуваат . Денешниот свет, исто така, имаше бледа постоење, се бара на друго барање и придонеси на периодични жртва за одржување на рамнотежата на континуираното постоење. Слични теми можат да се најдат во создавањето профили на другите Mesoamerican општества.