Мајанска музика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Музиката на Маите пред доаѓањето на Кристофер Колумбо во Америка била важен дек од културата на Маите и денес сè уште останува мистериозна. Од дрга страна пак, голем дел од археолошките ископувања откривале детали за мајанската музика, за мајанските текстови и песни. Музиката била важен фактор како за обичните граѓани така и за церемонијален обред.