Мајанска архитектура

Од Википедија — слободната енциклопедија

Како уникатен архитектонски стил, мајанската архитектура опстојува повеќе илјадници години. Најпознати и најкарактеристични градби поврзани со мајанската цивилизација се скалестите пирамиди од пред-класичниот период и понатака. Базирајќи се на останатите средноамрикански архитектури, овие пирамиди се градени од големи камени блокови во вид на скали. Пирамидите биле центар на мајанската религија, култура и општество и симбол на моќ и надвласт. Познати такви пирамиди се Чичен Ица, Тикал и Ухмал. Мајанската архитектура е важен сегмент за проучување и разбирање на мајанаската цивилизација.