Косански календар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Список на временската терминологија на косанскиот јазик.

Месечни имиња[уреди | уреди извор]

Традиционални[уреди | уреди извор]

Традиционалните имиња со месеци доаѓаат од имиња на растенија или цвеќиња кои растат или сезонски промени што се случуваат во даден период од годината.

Тие се:

Англиски Косански Објаснување на месеците
Јануари Ејомкунгу месец на тревата Тамбуки
Февруари Ејомдумба месец на пркнатото жито
март Ејокуиндла месец од првите плодови
Април Утшазимпунзи месец на исушените тикви
Мај Уканзибе месец на ѕвездата Канопус
Јуни ЕјеСилимела месец на Плејадите
Јули Ејехала/ Ејентлаба месец на агровото дрво
Август Еје Туфа месец на пупките
Септември Ејомсинци месец на коралното дрво
Октомври Ејодуарха месец на водните лилјани
Ноември Ејенканга месец на малите жолти маргаритки
Декември Ејомнга месец на дрвата акација

Грегоријански месеци[уреди | уреди извор]

Косанските месеци се поетски именувани по ѕвездите и сезонските растенија во Јужна Африка. Косанската годината традиционално започнува во јуни и завршува во мај, кога Канопус, најсветлата ѕвезда видлива во јужната полутопка, го сигнализирала времето за берба. Во урбаните области денес се користат англизирани верзии на месеците, особено од помладата генерација. Но, во руралните области на Источниот Рт - старите имиња сè уште се користат.

Денови во неделата[уреди | уреди извор]

 • Недела - Икауе (iCawe)
 • Понеделник - Умвуло (uMvulo)
 • Вторник - Улуесибини (uLwesibini)
 • Среда - Улуеситату (uLwesithathu)
 • Четврток - Улуесине (uLwesine)
 • Петок - Улуесилахну (uLwesihlanu)
 • Сабота - Умгкибело (uMgqibelo)

Годишни времиња[уреди | уреди извор]

 • Есен - Екуиндла (eKwindla)
 • Зима - Убусика (uBusika)
 • Пролет - Интлако хлаза (iNtlako hlaza)/Интуасахлобо (iNtwasahlobo)
 • Лето - Ихлобо (iHlobo)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

 • Kirsch и др., Clicking with Xhosa, David Phillip Publishers, Кејптаун, 2001, стр. 43.