Трговија на Маите

Од Википедија — слободната енциклопедија

Трговијата на Маите бил важен фактор за развојот на градовите и империјата воопшто. Економијата била лабилна, базирајќи се на производство на храна како што се: компири, пченка, грав и некои чоколадни пијалаци направени од какао и вода. Тие исто така тргувале со сите неопходни суровини за едно нормално општество. Тргивијата на Маите се одвивала како на регионално, така и на пошироко ниво.