Список на мајански богови и натприродни суштества

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Ова е листа на мајански богови. Листата е воглавно преземена од книгите од Чалам Балам, лакандонската етнографија и Попол Вух.

Забелешка: Во листата ќе забележите повеќе богови за едно нешто, како на пример има повеќе богови на небото. Тоа е така бидејќи тие припаѓаат на различни мајански народи, не се сите заеднички богови. Покрај заедничките, секоја мајанска етничка група имала свои специфични богови, иако посветеноста е иста кај сите.

А[уреди]

Акан
Бог на вино.
Ах Чуј Как
Бог на војна.
Ах Килиз
Бог на соларната еклипса.
Ах Мун
Олицетворение на Мајанскиот Бог на пченката.
Ах Музенкаб
Бог на пчелите.
Ах Пеку
Бог на молњите.
Ах Пуч
Бог на смртта.
Ах Табај
Бог на ловот.
Ах Ук Тикаб
Бог на Земјата.
Ахау Чамахез
Бог на медицината и доброто здравје.
Ахиб
Еден од тринесеттите богови-создавачи кој помогнал во создавањето на човекот.
Ахцак
Еден од тринесеттите богови-создавачи кој помогнал во создавањето на човекот.
Акна
Значи „наша мајка“, Божица на плодноста и раѓањето.
Алом
Бог на небото.

Б[уреди]

Бакаб
Стар Бог на внатрешноста на земјата и на молњата.
Балам
Бог кој ги заштитува луѓето.
Битол
Бог на небото.
Болон Цакаб (Ѕакаб)
„Ах Болон Ѕакаб“ „Безбројни генерации“, Бог на молњите и патрон на семето.
Болонтику
Група на девет подземни богови.
Булук Чабтан
Бог на војната.

В[уреди]

Вотан
легендарно божество.
Вукуб-Какуиш
Моќен демон во подземјето.

Г[уреди]

Гукумац
Бог-змија и создавач.

Е[уреди]

Екчуах
Патрон на војниците и трговците.

З[уреди]

Зак Кими
Бакаб од западот.
Зипакна
Демонска презентација на земјината кора.

И[уреди]

Ицамна
Основач на мајанската култура, го научил народот да сее пченка и какао, да пишува, да создаде календар и да ја изучува медицината.
Ицананохку
Бог-патрон на Лакандонците.
Ишбаланке > Шбаланке
Ишчел
Божица на медицината.
Ишмукане
Еден од тринаесеттите богови кој го создал човештвото.
Ишпијакок
Еден од тринаесеттите богови кој го создал човештвото.
Иштаб
Божица на самоубиството.
Ишазалуох
Божица на водата.

Ј[уреди]

Јалук
Еден од големите мопански 'дедовци' на земјата и главен бог на молњите.
Јум Каш
Бог на шумите, дивата природа и ловот.

К[уреди]

Кабракан
Бог на планините и земјотресите.
Какоч
Бог-создавач.
Камазо
Бог-лилјак
Кан Цикнал
Бакаб од северот.
Кит-Болон-Тум
Бог на медицината и лекувањето.
Чималмат
Џин
Кизин
Бог на смртта.
Колел Каб
Господарка на пчелите
Колоп у Уичкин
Божество на еклипсата.
Којопа
Бог на молњата.
Кум Хау
Бог на смртта и на подземјето.
Кахолом
еден од вториот сет богови-создавачи.
Кауил
Се тврди дека е името на класичниот Бог К.
Кинич Ахау
Соларно божество.
Кинич Какмо
Соларно божество.

Н[уреди]

Нохочакјум
Бог-создавач, најважен бог кај Лакандонците. Името во превод значи „Нашиот вистински Господ“.

О[уреди]

Ошлахунтику
'Тринаесет Богови', можно да е Бог на небото.

Т[уреди]

Тепеу
Бог на небото и еден од создавачите на човештвото.
Тохил
Кическо име на Хуракан и бил нивен патрон.

Х[уреди]

Хачакјум
Славен од Лакандонците и тој е нивен патрон.
Хобнил
Бакаб од истокот.
Хозанек
Бакаб од југот.
Хун Каме
Демонски господар на подземјето (Шибалба).
Хун Хунахпу
Татко на мајанските херои-близнаци Ишбаланке и Хунахпу.
Хунаб Ку
„Единствен бог“, ист како и Ицамна.
Хунахпу
Еден од Мајанските херои-близнаци.
Хунахпу-Гутч
Еден од тринаесеттите богови кој го создал човештвото.
Хунахпу Утиу
Еден од тринаесеттите богови кој го создал човештвото.
Хун-нал-је
Хипотетичко читање на глифот на името на класичниот Мајански бог на пченката
Хуракан
„Едноног“, еден од тринаесеттите светли богови.

Ч[уреди]

Чак
Бог на дождот и молњата.
Чак Уајаб Шок
Бог-риба и патрон на рибарите.
Чикчан
Група од четири богови на дождот, која живее во вода.

Ш[уреди]

Шаман Ек
Бог на патниците и трговците.
Шбаланке
Еден од браќата близнаци.
Шмукане и Шпијајок
Двајца богови-создавачи кои помогнале при создавањето на човештвото.

Видете исто така[уреди]