Мајански текстил

Од Википедија — слободната енциклопедија

Денешните познавања за мајанскиот текстил и облека е ограничено и се заснова воглавно на церемонијална облека и костуми, но сепак облеката и текстилот на Маите бил важен фактор во нивната култура. Најзачуван и најпознат детал од женската облека е хуипил, кој е и денес користен во Гватемала и Мексико. Хуипил е шарено парче текстил со дупка во средината за главата. Обично тоа е шарено и тоа може да се носи широко и затегнато за телото. Различни културолошки групи имале различни детали во облеката и специфични детали за церемонијален обред.