Мајански владетели

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мајанските владетели биле центар на моќта во Мајанската Империја. Секоја мајанска град-држава била контролирана од династија на кралеви. Секој обичен мајански граѓанин морал да принесува соодветни дарови кон кралското семејство.

Симболи на моќ[уреди | уреди извор]

Секој мајански крал создавал некој споменик или симбол на неговата моќ, од кои некои можат да се видат и денес. Мајанските кралеви морале да ја легитимизираат нивната моќ и владеење со кралството и тоа најчесто се постигбувало се подигнување на некој храм или пирамида. Таков пример е Храмот на големиот јагуар.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Дополнителна литература[уреди | уреди извор]

  • Lucero, Lisa Joyce (2006). Water and Ritual: The Rise and Fall of Classic Maya Rulers. Austin, TX: University of Texas Press. ISBN 0-292-70999-4. OCLC 61731425.
  • Tiesler, Vera and Andrea Cucina (2006). Janaab' Pakal of Palenque: Reconstructing the Life and Death of a Maya Ruler. Tucson, AZ: University of Arizona Press. ISBN 0816525102. OCLC 62593473.