Бакаб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Млад човек во улога на Бакаб, илустрација од Паленке.

Бакаб е јукатанско име се секој од четирите мајански богови на внатрешноста на земјата и залихите на вода[1]..

Јукатанска традиција[уреди | уреди извор]

Бакабите биле четири браќа кои биле распоредени на четири локации кога Господ ја создал земјата за да го држат небото за да не падне. Тие побегнале од зададените позиции кога светот бил уништен од поплава. Имињата на Бакабите биле: Хобнил, Канцикнал, Сакими и Хосанек.

Според Франциско Хернандез, Бакаб бил син на господ-создавач Ицамна и божицата Ишчебелјаш. Тој еднаш бил убиен и оживеан.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Robert Redfield and Alfonso Villa Rojas,Chan Kom. Chicago University Press.
  • Ralph L. Roys, The Book of Chilam Balam of Chumayel. Norman: University of Oklahoma Press.
  • Ralph L. Roys, Ritual of the Bacabs. Norman: University of Oklahoma Press.
  • Karl Taube, The Major Gods of Ancient Yucatan.
  • J.E.S. Thompson, The Bacabs: Their Portraits and Their Glyphs.
  • A.M. Tozzer, Landa's Relación de las Cosas de Yucatan. A Translation.
  1. Пантеон на Маите: Многуте богови на Маите World History Encyclopedia