Прејди на содржината

Културни периоди на Перу

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е табела каде се прикажани културните периоди на Перу низ историјата. Оваа табела е развиена од страна на Едвард Ланинг и се користи од некои археолози за проучивање на старите андски цивилизации во регионот. Постои и алтернативна хронологија развиена од Луис Лумбрерас. Во првата табела не е вметната цивилизацијата Норте Чико бидејќи не била откриена во периодот кога се изработила истата.

Периоди[уреди | уреди извор]

Период Датуми Култури
Период на керамика
Доцен хоризонт 1476 - 1534 Тавантинсују
Доцен среден период 1000 - 1476 Чиму, Чинча, Кахамарка, Пиура, Чанкај, Чачапојаси, Чимор, Чукито,
Хуаман Хуилка, Ило, Коту Коту, Пакакоча, Пали Марка, Тахарака, Хуајлас, Кончикос, Хуамачуко, Руканас, Чанка, Ајмари, Ајабака, Бракаморос, Хуанкабамбас, Таланска култура, Хуарко, Ичма, Паринакота, Кунтис, Чинчајкочас, Хуарочири, Кесвас, Тармас, Палтас, Каманас
Среден хоризонт 600 - 1000 Вари, Тиванаку, Пиура
Ран среден период 200 - 600 Моче, Наска, Лима, Тиванаку, Пичиче, Сечура
Ран хоризонт 900 п.н.е. - 200 Чавин, Куписнике, Доцна чирипа, Паракас, Пичиче, Сечура
Почетен период 1800/1500 п.н.е. - 900 п.н.е. Рана чирипа, Котош, Торил
Период пред керамиката
VI период 2500 п.н.е. - 1500/1800 п.н.е. Норте Чико, Касавилка, Кулебрас, Вискачани, Хуака Приета
V период 4200 п.н.е. - 2500 п.н.е. Хонда, Лаурикоча, Вискачани
IV период 6000 п.н.е. - 4200 п.н.е. Амбо, Канарио, Сичес, Лаурикоча, Луз, Токепала II
III период 8000 п.н.е. - 6000 п.н.е. Аренал, Чиватерос II, Лаурикоча, Плаја Чира, Пујенка, Токепала I
II период 9500 п.н.е. - 8000 п.н.е. Чиватерос I, Лаурикоча
I период ? п.н.е. - 9500 п.н.е. Окендо, Црвена зона (централен брег)

Алтернативна хронологија дава Луис Лумбрерас:

Период Датуми Култури
Период на керамика
Тавантинсују 1430 - 1532 Инки
Регионални држави 1200 - 1470 Вариска култура, Чиму, Чинча, Чанка
Вариска империја 800 - 1200 Вариска култура, Тиванаку
Регионален развој 100 - 800 Моче, Насканска култура, Лима, Тиванку, Рекуај, Галиназо
Создавачки 900 п.н.е. - 200 Чавинска култура, Викус
Период пред керамиката
Архаичен период 4000 п.н.е. - 1200/1800 п.н.е.
Литички период 4000 п.н.е. - 1500 п.н.е.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Користена литература[уреди | уреди извор]

Edward P. Lanning, 1967 Peru Before the Incas. Prentice Hall, Englewood Cliffs, N.J., ISBN 0-13-661595-3