Општество на Инките

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цивилизација на Инките


Општеството на Инките воглавно се сконцентрирало на територијата денес позната како Перу од 1438 до 1533 година. За време на тој период Инките освојувале територии и вклучиле голем дел од западна Јужна Америка во рамките на својата империја. Главен географски регион во рамките на империјата биле Андите. Крјот на империјата бил во 1533 со убиството на Атахуалпа и воспоставувањето на шпанското колонизаторско владеење.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]