Прејди на содржината

Шпанско освојување на царството на Инките

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цивилизација на Инките


Еден од главните настани во освојувањето на Перу била смртта на Атахуалпа, последниот Сапа Инка на 29 август 1533 година.

Шпанското освојување на царството на Инките едно од серијата кампањи организирани од Кралство Шпанија за освојување на територии во Америка. Пред да ја нападнат Шпанците, царството веќе до некој степен било ослабено поради тоа што претходно избила граѓанска војна.

Кратка хронологија на последните години на Инките:

 • 15261527Франсиско Писаро и Диего де Алагро ги направиле првите контакти со Инките.
 • c. 1528 – царот на Инките Хуанја Капак умрел. Следела граѓанска војна.
 • 15281529 – Писаро се вратил во Шпанија каде му е дозволено да го освои Перу.
 • 15311532 – Трето патување на Писаро во Перу и заробување на Атахуалпа
 • 1533 – Атахуалпа е погубен, Алмагро се враќа, Писаро го зазема Куско и го поставува Манко Инка за цар
 • 1535 – Писаро ја основа Лима; Алмагро заминува за Чиле
 • 1536Гонсало Писаро ја грабнува жената на Манко Инка. Манка се осветува и го заробува Куско. Хуан Писаро е убиен и Лима е нападната.
 • 1537 – Гоп грабнуваат синот на Манко, Куско повторно е загубен и Манка заминува во новиот град на Инките, Вилкабамба
 • 1538Ернандо Писаро го погубува Диего де Алмагрож
 • 1539 – Гонсало Писаро го зазема новиот главен град на Инките, Манко побегнува.
 • 1541 – Франсиско Писаро е погубен од страна на Диего де Алмагро II
 • 1572 – Вицекралство Перу

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Bauer, Brian S. (1991). „Pacariqtambo and the Mythical Origins of the Inca“. Latin American Antiquity. 2 (1): 7–26. doi:10.2307/971893.
 • Covey, R. Alan (2000). „Inka Administration of the Far South Coast of Peru“. Latin American Antiquity. 11 (2): 119–138. doi:10.2307/971851.
 • de Betanzos, Juan; Hamilton, Roland; Buchanan, Dana (1996). Narrative of the Incas. Austin: University of Texas Press. ISBN 0292755600.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 • Gibson, Charles (1978). „Conquest, Capitulation, and Indian Treaties“. The American Historical Review. 83 (1): 1–15. doi:10.2307/1865900.
 • Hemming, John (1970). Conquest of the Incas. New York: Harcourt. ISBN 0151225605.
 • Innes, Hammond (1969). Conquistadors. New York: Alfred A. Knopf.
 • Kubler, George (1945). „The Behavior of Atahualpa, 1531-1533“. The Hispanic American Historical Review. 25 (4): 413–427. doi:10.2307/2508231.
 • Kubler, George (1947). „The Neo-Inca State (1537-1572)“. The Hispanic American Historical Review. 27 (2): 189–203.
 • Lovell, W. George (1992). „'Heavy Shadows and Black Night': Disease and Depopulation in Colonial Spanish America“. Annals of the Association of American Geographers. 82 (3): 426–443.
 • Macquarrie, Kim (2007). The Last Days of the Incas. New York: Simon and Schuster. ISBN 9780743260497.
 • Means, Philip A. (1932). Fall of the Inca Empire and the Spanish Rule in Peru, 1530-1780. New York: Scribner.
 • Newson, Linda A. (1985). „Indian Population Patterns in Colonial Spanish America“. Latin American Research Review. 20 (3): 41–74. doi:10.2307/2503469.
 • Seed, Patricia (1991). „'Failing to Marvel': Atahualpa's Encounter with the Word“. Latin American Research Review. 26 (1): 7–32.

Поврзано[уреди | уреди извор]