Атауалпа

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Атахуалпа)


Атахуалпа
Сапа Инка
Ataw Wallpa portrait.jpg
Атахуалпа
На престол1532 – 26 јули 1533
ПретходникХуајна Капак
НаследникТупак Хуалпа
Почивалиште25 јули 1533
ПридружникАсарпај
кечуанскиAtawallpa
ДинастијаХанан Куско
ТаткоХуајна Капак
МајкаЊуста Пача
Сапа Инки
Приказ на Сапа Инките.
Хуринска династија
   Манко Капак
   Синчи Рока
   Локе Јупанки
   Мајта Капак
   Капак Јупанки
Хананска династија
   Инка Рока
   Јавар Вакак
   Виракоча
   Пачакути
   Тупак Инка Јупанки
   Вајна Капак
   Нинан Кујочи
   Уаскар
   Атауалпа
Сапа Инки од Вилкабамба
   Тупак Хуалпа
   Манко Инка Јупанки
   Паулу Инка
   Сајри Тупак
   Титу Куси
   Тупак Амару
Поврзано
   Тавантинсују
   Сапа Инка
   Список


Атахуалпа (20 март 1497 КускоКахамарка, 25 јули 1533) — последниот Сапа Инка или последен независен цар на Царството на Инките. Тој станал Сапа Инка по поразот на неговиот брат Хуаскар за време на граѓанската војна на Инките. За време на шпанското освојување на Инките, тие го заробиле Атахуалпа и го користеле него за да го контролираат царството. Набрзо тие го убиле Атахуалпа и со тоа официјално се распаднала царствптп на Инките. По смртта на Атахуалпа имало уште неколку обиди за воздигнување на царството и отпор кон Шпанците. Тие се познати како Сапа Инки од Вилкабамба.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Hemming, John. The conquest of the Incas. London: Macmillan, 1993. ISBN 0-333-10683-0
  • Prescott, William H. The Discovery and Conquest of Peru.
  • Rostworowski, Maria. History of the Inca Realm. Cambridge: Cambridge University Press, 1998. ISBN 978-0-521-63759-6

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Претходник
Хуаскар
Сапа Инка
1532–1533
Наследник
Тупак Хуалпа (де факто)