Портал:Индијанци

Од Википедија — слободната енциклопедија

А М Е Р И К А Н С К И
С Т А Р О С Е Д Е Л Ц И


уреди   

Вовед

Терминот Индијанци или американски староседелци е назив за целокупното домородно население што на териториите на Северна Америка, Јужна Америка и Средна Америка. Тоа неселение е единствено население што живеело на овие територии сѐ до 15 век. Од 15 век почнува населувањето на европските народи особено од Шпанците и Англичаните. Прв човек од Европа кој официјално пристигнал на американскиот континент бил Кристофер Колумбо и тој населението го нарекол Индијанци мислејќи дека стигнал во Индија. Тоа име останало и до ден денес, иако во САД и во Канада почнува да се користи терминот американски староседелци. Индијанското население низ историјата претрпело големи егзодуси, мачења и војни. Големи неправди се направени врз нив и денес како резултат на мачната и тешка индијанска историја, населението живее во резервати со мизерни услови за живот. Поголем број од етникумите се убиени и исчезнати, а денес опстојале само најупорните од нив. Денес голем број на Индијанци се интегрирани во општествата на Канада и САД. Во Канада индијанското население има и своја држава — Нунавут. Прочитајте повеќе


уреди   

Избрана статија

Динетах (навахо јазик: Dinétah) е традиционална татковина на навахо племето. На навахо јазик, зборот Dinétah значи помеѓу навахо народот. Во географска смисла, Динетах содржи голем простор од северозападно Ново Мексико, југозападно Колорадо. југоисточна Јута и североисточна Аризона. Точните граници на територијата не се познати и воглавном се бележани спрема врвовите на планините што одговараат со четирите основни страни. Прочитајте повеќе


уреди   

Избран цитат

Оваа војна не произлезе на наша земја, оваа војна ни беше донесена од децата на Големиот Татко што дојде да ја земе нашата земја без цена, и кој, во нашата земја, направи голем број на злобни нешта...Оваа војна дојде од крадење- од крадење на нашата земја.

уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Работи што можеш да направиш

Овој портал има за цел да ги прошири постоечките статии поврзани за индијанците и нивната култура, но и да создава нови. работи што би биле корисни да се направат би биле следните:

  • Создавање нови статии од областа на јазиците на индијанците
  • Создавање нови статии за индијанските народи и етноси
  • Создавање нови статии за историјата, културата и традицијата на индијанските народи
  • Проширување на постоечките статии поврзано со индијанските народи
уреди   

Поврзани ВикиПроекти

уреди   

Избран јазик

Мајански јазик (алтернативно: Мајански јазици) е назив што се користи за јазици во Средна Америка. Јазикот го зборуваат околу 6 милиони луѓе наречени Мајанци, особено во Гватемала, Мексико и Белиз. Во 1996 година Гватемала призна 21 мајански јазици а Мексико призна уште четири плус. Фамилијата на мајански јазици е една од најпроучуваните и најдокументираните јазици во Средна Америка од староседелните јазици. Филмот Апокалипто, од Мел Гибсон, е исклучиво сниман употребувајќи го јукатеканскиот мајански јазик. Модерниот мајански јазик е создаден од протомајански јазик, и е јазик за кој се смета дека се зборувал уште од пред 5000 години. Мајанскиот јазик формира дел од мезоамериканската лингвистичка територија, настанат со заемно мешање на народите од Средна Америка и скоро сите имаат заеднички лингвистички елементи. Прочитајте повеќе


уреди   

Избрана биографија

Нарбона (навахо Tachíí'níí -Клан на црвенокожци што трчат во вода) (1766–31 август, 1849) бил Навахо поглавица. Тој бил убиен во конфронтацијата со американските војници на 31 август, 1849. Нарбона бил најбогат навахо поглавица поради големиот број на овци и коњи што ги поседувал тој или неговата фамилија. Тој не бил само обичен навахо поглавица, туку бил многу почитуван воопшто и уживал голем статус за време на преговорите со американците. Прочитајте повеќе


уреди   

Избрана слика


Trail of Tears. Painting by Robert Lindneux, 1942.
уреди   

Категории

уреди   

Статии

Нации, племиња и групи (САД и Канада) АлабамаАлгонквинАнишинабеАпачиАпалачиАрапахоБабинеБлекфутКахвилаЧерокиШајенЧичимекаЧикасавЧинуканЧипевијанЧирикахуаЧоктоЧумашCoeur d'AleneКоманчиКрикCrowCupeñoDakelhDunnezaErielhonanEsselenHo-ChunkHopiHupaInnuАјоваИрокезиJicarillaKalapuyaKatoKawKeetoowahКијоваKoyukonLaich-kwil-tachЛакотаЛипанLumbeeMakahМанданМескалероMiccosukeeMi'kmaqMiwokModocМохавкНавахоNeutralNez PerceНомлакиНуксакНучанултОџибваОхлонеОмахаОсагеОтаваPaiutePend d'OreillesPenobscotПомоПотаватомиПуеблоКинаултСахаптинСалинанСеминолиСенекаШавниШошониСиуксСтолоТакелмаТулеТлингитТонгваЦимшијанТускарораУтеВапоВашоиВинтуВијотиЈахиЈакамаЈуки
Максико АцтекиЧичимекаЧолХуичолЛакандонМаиMixtecNahuatlTarahumaraТарасканТотонакЈакиЗакатекоЗапотек
Организации Ak-Chin Indian CommunityBridge River Indian BandCarcross/Tagish First NationEastern Band of Cherokee IndiansConfederated Tribes of the Grand Ronde Community of OregonIn-Shuck-ch NationHannahville Indian CommunityKamloops Indian BandKwanlin Dün First NationLillooet Tribal CouncilMowachaht/Muchalaht First NationsMusqueam Indian BandNisga'aConfederated Tribes of the Umatilla Indian ReservationConfederated Tribes of SiletzUnited Keetoowah Band of Cherokee Indians
Личности Joe ByrdFrank Arthur CalderChief Dan GeorgeChief JosephChief LeschiChief SeattleChief ShikellamyWard ChurchillCrazy HorseCochiseMadame MontourEstanislaoЏеронимоElijah HarperIshiЕдвард ЏонМери Џон СениорMangas ColoradasWilma MankillerMaquinnaRussell MeansN. Scott MomadayAdrien-Gabriel MoriceMoytoyNahnebahwequaJoseph OnasakenratOconostotaОскеолаQuanah ParkerLeonard PeltierПокахонтасPocatelloPopéMajor RidgeJohn RossSacagaweaSauganashLouie SamSequoyahJay SilverheelsSarah WinnemuccaБикот Што СедиTecumsehKateri TekakwithaJim ThorpeTiloukaiktWashakieStand WatieFloyd Red Crow Westerman
Историја Апачи војнаАрикара војнаБанокска војнаЛитл БигхорнВојна Црн СоколBlack Hills WarCayuse WarCharlottetown AccordCheyenne WarВојна КолорадоKing Philip's WarKiowa-Comanche WarModoc WarLong Walk of the NavajoNorth-West RebellionOka CrisisPaiute WarPequot WarPontiac's RebellionRed Cloud's WarRed River RebellionRed River WarRogue River WarsSand Creek MassacreSeminole WarsSioux UprisingSpokane-Coeur d'Alene-Paloos WarTuscarora WarWounded Knee MassacreYakima War
Лингвистика AlgicAlseanCaddoanCoosanComecrudanChimakuanChinookanChumashanEskimo-AleutIroquoianKalapuyanKeresanKiowa-TanoanMaiduanMuskogeanNa-DenePalaihnihanPlateau PenutianPomoanSalishanShastanSiouan-CatawbanTsimshianicUtianUto-AztecanWakashanWintuanYokutsanYuki-WappoYuman-Cochimi
Култура Adena cultureAlachua cultureBelle Glade cultureBlack Hawk State Historic SiteBuffalo jumpCades Pond cultureCahokiaCaloosahatchee cultureCamassiaCochise TraditionGhost DanceHopewell cultureKey MarcoMedicine wheelNanih WaiyaOcmulgee National MonumentOshara TraditionPeyoteQuiggly holeSpiro MoundsSwift Creek cultureThuja plicataTown Creek Indian MoundWeeden Island cultureWindover archaeological siteWriting-on-Stone Provincial Park
уреди   

Распространетост на индијанско население

уреди   

Поврзана Викимедија