Пролептички јулијански календар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пролептички јулијански календаркалендар создаден со продолжување на Јулијанскиот календар наназад до датумите кои претходат на 8 н.е. кога се стабилизирала четиригодишната престапна година. Престапните години што всушност биле забележувани помеѓу спроведувањето на јулијанскиот календар во 45 п.н.е. и 8 н.е. биле непредвидливи: видете ја статијата за јулијанскиот календар за поединости.

Календарот добиен со продолжување порано од неговиот изум или имплементација се нарекува „пролептичка“ верзија на календарот. Исто така, пролептичкиот Грегоријански календар повремено се користи за одредување датуми пред воведувањето на Грегоријанскиот календар во 1582 година. Бидејќи Јулијанскиот календар се користел пред тоа време, мора експлицитно да се наведе дека даден цитиран датум се заснова на пролептичкиот Грегоријански календар, доколку тоа е случај.

Самиот Јулијански календар бил воведен од Јулиј Kaeсар, и како таков е постар од воведувањето на ерата Anno Domini (или „наша ера“), броејќи ги годините од раѓањето на Христос како што пресметал Дионисиј Малиот во 6 век, и широко користен во средновековните европски анали од околу 8 век, особено од Беде. Пролептичниот Јулијански календар го користи Anno Domini насекаде, вклучително и за датумите од доцната антика кога се користел јулијанскиот календар, но Anno Domini не бил, и за времиња кои претходеле на воведувањето на Јулијанскиот календар. Годините се дадени со кардинални броеви, со користење на вклучено броење (1 од н.е. е првата година од ерата на Anno Domini, веднаш пред 1 п.н.е., првата година пред ерата на Anno Domini, нема „нулта“ година). Така, 1 година п.н.е. од пролептичкиот Јулијански календар е престапна.

Ова треба да се разликува од астрономското броење на годината, воведено во 1740 година од францускиот астроном Жак Касини, кој секоја нова година ја смета за цел број на временска оска, со годината 0 што одговара на 1 п.н.е., а „година −1“ одговара на 2 п.н.е., така што во овој систем, Јулијанските престапни години имаат број делив со четири.

Определувањето на престапните години во пролептичкиот Јулијански календар (во било кое броење) е различно од прашањето кои години историски се сметале за престапни за време на римската ера, поради грешката на престапната година: Помеѓу 45 п.н.е. и 8 н.е., престапниот ден бил донекаде несистематски.[1] Така, не постои едноставен начин да се најде еквивалент во пролептичкиот Јулијански календар на датум цитиран или со користење на римскиот предјулијански календар или Јулијанскиот календар пред 8 н.е. Самата 46 година п.н.е. е посебен случај: поради историскиот воведување на Јулијанскиот календар во таа година, му биле доделени 445 дена. Пред тоа, римскиот републикански календар користел систем на интеркаларни месеци наместо престапни денови.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bickerman, E. J. (1968). Chronology of the Ancient World. Columbia University Press. стр. 47.